Gordijnen ophangen: kies je gordijnrails of gordijnroede?

Gordijnen ophangen: kies je gordijnrails of gordijnroede?

Gordijnen ophangen: gordijnrails of gordijnroede (Foto Vecislavas Popa, Pexels.com  op DroomHome.nl)

De zoektocht naar de perfecte gordijnen kan een hele opgave zijn. Je hebt de keuze uit allerlei materialen, kleuren, prints en stijlen. En dan moet je ook nog bepalen welk ophangsysteem je gaat gebruiken. Om dit laatste keuzemoment wat makkelijker te maken, hebben we een paar tips en mogelijkheden voor je op een rij gezet. Welk ophangsysteem past het beste bij jouw droomhuis: een gordijnrails of gordijnroede?

Gordijnroede

Gordijnroedes zijn stangen of buizen waar je gordijnen aan kunt ophangen. Je kunt een gordijnroede bevestigen aan het plafond, de wand of het kozijn. Roedes zijn vooral geschikt voor kleine afstanden. Bij een lange roede zijn er namelijk extra wandsteunen of plafondsteunen nodig. Hierdoor kun je niet kiezen voor één groot gordijn, maar moet je de ramen bekleden met meerdere stukken gordijn. Het is echt een statement in de ruimte en staat prachtig bij een robuust of landelijk interieur.

Ringen aan roede, ringen in gordijn of tunnel

Als je ervoor kiest om de gordijnen aan een roede te hangen, kom je nog voor een laatste keuze te staan: wil je dat de gordijnen onder de roede hangen of dat de stof om de roede wordt geschoven? Met zeilringen/inslagringen kun je de gordijnen direct op de roede plaatsen. Controleer wel altijd of de diameter van deze ringen groot genoeg is voor de gordijnroede. Je kunt ook een tunnel laten maken in de gordijnen, zodat de stof niet gaat plooien. De andere optie is om de gordijnen juist onder de roede te hangen. Hierbij zitten de ringen vast aan de stang en bevestig je de gordijnen door middel van haken.

Gordijnrails

Een gordijnrails wordt aan het plafond bevestigd, waardoor je de gordijnen heel strak tegen het plafond kunt ophangen. Het ophangsysteem is nauwelijks zichtbaar, wat zorgt voor een moderne look. Je kunt de hoogte van de ruimte optimaal benutten en benadrukken met extra lange gordijnen. Bovendien heb je bij gordijnrails geen last van lichtkieren, wat bij een gordijnroede vaak wel het geval is. Dat draagt bij aan een betere nachtrust.

Hoogte van gordijnhaak

Als je kiest voor gordijnen op rails, worden de gordijnen voorzien van ingenaaide haken. Deze haakjes zijn vrijwel altijd verstelbaar. Je kunt de hoogte van de gordijnhaak dus eenvoudig naar wens aanpassen. Bij de ideale hoogte raakt de bovenkant van de stof het plafond net niet, zodat de gordijnen soepel kunnen schuiven. Let wel op dat je de gordijnen niet te laag hangt, omdat de rails hierdoor zichtbaar wordt.

Google+