Interieurtrends | GORDIJNEN Het Gordijn In De Hoofdrol!

Het Gordijn In De Hoofdrol

RAAMDECORATIE & ZONWERING

Het is lente. De verduisterende maar knusse ‘wintergordijnen’ mogen weer van de roedes af, de kast in. Na een buitengewoon koude winter en met de economische crisis in ons achterhoofd, zijn we meer dan ooit toe aan zowel letterlijke als figuurlijke zon.

Deze schreeuw om licht wordt beantwoord in de nieuwe collecties op het gebied van raamdecoratie en zonwering, waarin licht en kleur centraal staan. Raamtextiel is immers een ideaal middel om een bepaalde sfeer of uitgesproken gevoel te creëren.

Oosters & Natuur Decoratie GORDIJNEN - Gordijnstof van Christian Fischbacher & Voilage van Casadeco LEES MEER... (Foto Perscentrum Wonen op DroomHome.nl)Het gordijn heeft drama en speelt de hoofdrol in vier verschillende scènes: -Transparantie, -Joie de Vivre, -Boom, beest & blad en -Stedelijke Luxe.

Gordijnen zijn de stille getuigen van ons leven binnenshuis. Ze absorberen onze geluiden en geuren, kunnen sfeerverhogend werken of vormen een vrolijke noot in de woon- of slaapkamer. Het gordijn voegt gevoel toe aan ons interieur en is een figurant in ons levensverhaal.

Hollywood ziet én benut de eigenschappen van dit ogenschijnlijk ordinaire en eenvou dige stuk raamtextiel.

Trots wapperend, onheilspellend omhoog fladderend of teder dwarrelend op een klein zuchtje wind: de drama van het gordijn. Soortgelijke effecten, hoewel minder overdreven, kunnen ook thuis bereikt worden door de plot van het gordijn te volgen.

GORDIJNEN - Roman Shades van Luxaflex LEES MEER..  (Foto Perscentrum Wonen op DroomHome.nl)Scène 1 – Transparantie
Transparante gordijnstoffen zoals voiles geven gehoor aan de drang naar licht. In sommige gevallen zijn er open patronen in de tere stoffen aangebracht, door middel van de burn-out techniek. Hierdoor wordt er nóg meer daglicht binnengelaten en de open patronen zorgen bovendien voor een mooi schaduwspel. In de nieuwe collecties jaloezieën en vouwgordijnen worden ook transparante stoffen gebruikt. Niet alleen qua textiel maar ook qua positionering wordt rekening gehouden met de lichtregeling. Te allen tijde wordt er gezorgd voor een maximale dosis natuurlijk licht.  In de meeste gevallen betreft het eenvoudig te reinigen textiel zoals compacte stoffen als katoen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele vlekken op de stoffen. De eerste scène brengt licht.

Scène 2 – Joie de Vivre
Ook met kleur en speelse gordijn patronen wordt figuurlijke zon en vrolijkheid gebracht. Tropische kleurschema’s zijn overheersend, met geel, blauw en groen in de hoofdrol. Ook de combinatie van fuchsia en oranje is opvallend. Grote koddige patronen – vaak geïnspireerd op flora en fauna – zorgen voor een kinderlijk onbezorgde ‘touch’. Deze patronen worden gedrukt op stevige stoffen linnen & katoen. Joie de Vivre staat overduidelijk centraal binnen deze scène.

Scène 3 – Boom, Beest & Blad
Een andere opvallende tendens is het teruggrijpen op de natuur. Dit uit zich in zowel de materialen en productietechnieken als in kleuren en patronen. Gecertificeerd hout heeft een streepje voor, net als hout uit bossen die op ethische wijze worden onderhouden. Met gordijn kleuren als steen- of kleigrijs, hemelsblauw, zeewier- of dennengroen en zand- of houtbruin kan een ‘natuurlijke rust’ binnenshuis worden bewerkstelligd. Gestileerde patronen van vogels, bomen, takken, vissen en vlinders geven dit natuurlijke thema een ludiek randje.

Scène 4 – Stedelijke Luxe
GORDIJNEN Zephyr van Casadeco & Kelly Hoppen Ontwerp voor Shutters Direct (Foto Perscentrum Wonen op DroomHome.nl)Glanzende stoffen, glitterpatronen en luxueuze contrasten moeten de stadsmens doen onthaasten en ontspannen. Tijdloze dessins, kalme uni’s, zachte poedertinten en a touch of glitter & glamour zorgen ook in het stads appartement voor rust. Jaloezieën en paneelgordijnen passen goed in een modern stadsinterieur. Ze zijn te verkrijgen in glanzende stoffen en worden afgewerkt met linten, ringen of een biesversiering. Paneelgordijnen zijn geschikt voor de grote raampartijen die veel moderne appartementen sieren. Tevens kunnen ze dienen als roomdevider, in een studio. Niet alleen de stoffen maar ook het bedieningsgemak wordt steeds luxer. Met een afstandsbediening is tegenwoordig alles ‘in en om het raam’ te regelen: (rol)gordijnen, binnen- en buitenzonwering en/of rolluiken. Met sobere kleuren, luxe uitvoeringen en gadgets brengt de stadsmens anno 2010 rust, helderheid en esthetische balans in huis. Deze scène is een ode aan de luxe van de stad.

Raamdecoratie: Een Integraal Verhaal

De verhaallijn van het gordijn ontvouwt zich dit jaar in vier scènes, waarbij licht, rust, ruimte en kleur centraal staan. Opmerkelijk in dit verhaal  is dat (binnenhuis)architecten raamdecoratie steeds vaker als integraal onderdeel zien van de architectuur. Kunstenaars verbinden ook steeds vaker hun goede naam aan het ontwerp van raamtextiel. We wachten the sequel af, voor  verdere ontwikkelingen op dit gebied.

GORDIJNEN WOONWINKELEN TIPS

Op zoek naar nieuwe gordijnen of  jaloezieën? Dan is het zaak goed voor bereid op pad te gaan.  Neem er de tijd voor, om tot raamdecoratie te komen die past bij uw huis, interieur en raampartij.

Stap 1. Doe inspiratie op in meerdere winkels en in bladen.
Stap 2. Koop raamdecoratie bij een CBW-erkende speciaalzaak, zodat je zeker bent van goede service en garantie.
Stap 3. Denk er van te voren over na wat je zoekt en wat voor jou belangrijk is in raamdecoratie: wil je een gordijn dat goed verduisterd, bijvoorbeeld voor de slaapkamer? Of wil je raamdecoratie die verhult maar wel veel licht doorlaat, voor bijvoorbeeld de (donkere) woonkamer? En welke materialen en soorten raamdecoratie zijn hier geschikt voor? Verdiep je hier van te voren in en laat je vervolgens adviseren door een deskundige.
Stap 4. Neem een foto mee van de betreffende raampartij en ruimte. De specialist kan dan op die manier meedenken in mogelijkheden en inschatten welke soort raamdecoratie (vouwgordijnen, rolgordijnen, paneelgordijnen, voile of een dikkere stof et cetera) passend is voor raam en de ruimte.
Stap 5. Let op details en technische aandachtpunten. Welke bevestingsmanier heeft jouw voorkeur en is dit mogelijk in de betreffende ruimte? Denk ook na over de afwerking van de raamdecoratie, verdiep je in de mogelijkheden want die zijn er tegenwoordig genoeg!
Stap 6. Het zorgvuldig bevestigen van raamdecoratie is belangrijk. Ben je zelf niet zo handig? Vaak kan dit ook door de betreffende speciaalzaak worden gedaan. Bron: Perscentrum Wonen


Google+