Meer lichtinval in huis? 5 Tips!

Meer lichtinval in huis? 5 Tips!

Luxe shutters Fractions Cleopatra’s Eye (Foto: Fractions  op DroomHome.nl)

Daglicht in huis heeft invloed op ons welzijn, en meer daglicht is over het algemeen beter! Je kunt gemakkelijk de sfeer en het licht in je huis beïnvloeden door raamdecoratie te gebruiken. Met bijvoorbeeld houten jaloezieën of shutters kun je het natuurlijke licht filteren, de richting ervan aanpassen of zelfs helemaal blokkeren. Zo kun je op elk moment van de dag de gewenste sfeer in huis creëren. Hier zijn 5 tips van luvifem.nl om meer lichtinval in huis te krijgen.

Let op de oriëntatie van je ramen

Ramen zijn natuurlijk dé bron voor natuurlijk licht in huis, ongeacht hun grootte of vorm. Maar de oriëntatie van de ramen kan het verschil maken. Het is het beste om de meeste ramen aan de zuid- en westkant van je huis te plaatsen, zodat je het hele jaar door profiteert van veel daglicht. Maar vergeet niet om rolluiken best of een overkapping te plaatsen om oververhitting in de zomer te voorkomen. Je wilt niet dat je huis een sauna wordt als de zon op zijn felst is.

Rolluiken tegen zomer hitte (Foto: Sunmaster  op DroomHome.nl)

Bouw een veranda voor meer daglicht in huis

Een slimme manier om meer daglicht binnen te krijgen, is door een veranda te bouwen en deze aan te sluiten op je keuken of woonkamer. Zo krijg je niet alleen meer licht binnen, maar creëer je ook een mooie overgang van binnen naar buiten. Het is wel belangrijk om passende maatregelen te nemen om te voorkomen dat het binnen te warm wordt in de zomer.

Laat meer daglicht in huis via het dak

Wil je nog meer daglicht in huis? Denk dan eens aan het installeren van dakramen. Vooral als je dak op het zuiden ligt, kunnen deze ramen veel extra licht binnenlaten. Bij een plat dak zijn lichtkoepels en lichtstraten goede opties. Je kunt ook een vide maken om het licht naar lagere verdiepingen te laten stromen, of een lichtbuis gebruiken voor lastig bereikbare plekken. Met spiegels aan de binnenkant van de lichtbuis kun je nog meer daglicht naar binnen reflecteren.

Creëer meer licht met spiegels op de wand (Foto: Elena Kloppenburg, Unsplash  op DroomHome.nl)

Projecteer meer daglicht in huis

Je kunt ook op creatieve manieren met licht spelen in je huis zonder grote verbouwingen. Reflecterende voorwerpen zoals spiegels en glazen wanden kunnen de hoeveelheid daglicht in een ruimte vergroten. Een glazen deur kan je donkere gang of keldertrap opfleuren, en een glazen douchewand met een grote spiegel boven de wastafel kan je badkamer groter doen lijken. Probeer verschillende opstellingen uit totdat je tevreden bent met het resultaat.

Speel met kleuren voor meer daglicht in huis

Als je huis te donker aanvoelt, is het een goed idee om lichte kleuren te kiezen om meer daglicht te simuleren. Donkere deuren, ramen, vloeren, muren en zelfs meubels kunnen je huis snel somber laten lijken. Met een frisse laag verf en de juiste verlichting kun je in korte tijd van meer daglicht in huis genieten. Dus, wil jij meer daglicht in huis? Volg dan deze tips!


Google+