Privacy in Huis met Elektrische Gordijnen

Privacy in Huis met Elektrische Gordijnen

Elektrische gordijnen (Foto Somfy op DroomHome.nl)

Een raam is een prachtige uitvinding, je kunt ermee door de muren kijken! Het nadeel is dat andere mensen ook naar binnen kunnen staren, en daar zit niet iedereen op te wachten. Naast nieuwsgierige buren zijn er ook inbrekers die graag even een kijkje nemen in de “etalage”, daarom sluiten we graag de gordijnen als dat ons uitkomt. Ook om gewoon ongestoord een film of serie te kijken is het heel normaal om de gordijnen te sluiten op ieder tijdstip van de dag. Maak het jezelf makkelijker, en maak wonen ook veiliger met elektrische gordijnen.

Elektrische gordijnrails installeren
De meeste gordijnen zijn elektrisch te maken, je kunt ook kiezen voor nieuwe gordijnen met een elektrische gordijnrails. Dit werkt met een motor die de gordijnen netjes oprolt bij rolgordijnen, of aan de kant schuift bij horizontale gordijnen. Met name bij rolgordijnen en vouwgordijnen wordt vaak een elektrisch bedienbare rails gebruikt, naast het gebruiksgemak heb je ook geen last meer van gordijnen die niet goed oprollen, vouwen of touwtjes die in de war raken. Daarmee kun je de levensduur van de gordijnen verlengen. De installatie is doorgaans relatief eenvoudig, het is wel van belang dat de maten juist zijn opgemeten, en dat de motor sterk genoeg is voor het gekozen type gordijn.

Bedienen van elektrische gordijnen
Vroeger werden elektrische gordijnen bediend met een knop aan de wand die met een kabel naar de gordijnrails liep, tegenwoordig kan dit geheel draadloos. Zo heb je meer vrijheid om de knop te plaatsen, er zijn geen onooglijke kabels meer nodig. Naast een knop kun je ook gebruik maken van een afstandsbediening en zelfs een app voor de smartphone of een tablet.

  1. Met een knop: De knop voor elektrisch openen en sluiten kan tegenwoordig bediend worden zonder extra kabels aan te sluiten. In de knop zit een zender verwerkt, de ontvanger bevindt zich in de elektrische gordijnrails. De knop heeft meestal een draaischakelaar waarmee je de gordijnen ook halverwege kunt openen.
  2. Met een afstandsbediening: Er zijn verschillende soorten afstandsbedieningen verkrijgbaar, van heel eenvoudig tot complex met allerlei speciale functies zoals een timer en met voorkeursinstellingen. Wanneer de zon gaat schijnen kun je met een druk op de knop de elektrische gordijnen in de juiste stand zetten. Door gebruik te maken van radiogolven is het niet nodig om de afstandsbediening precies op de ontvanger te richten, zelfs vanuit een andere ruimte kun je de raamdecoratie bedienen.
  3. Met een app: De meest geavanceerde manier om elektrische gordijnen te bedienen is een app voor smartphone of tablet. Deze apps zijn beschikbaar voor zowel Apple iOS als voor Google Android. Je kunt zo niet alleen thuis de raamdecoratie bedienen, ook buitenshuis werkt de app via internet en het Wifi signaal in huis.

Elektrische gordijnen bedienen met een knop, afstandsbediening en app via de smartphone. (Foto Somfy op DroomHome.nl)

Koppelen van elektrische gordijnen met huisautomatisering
Elektrische gordijnen in combinatie met de Smart Home biedt echt optimaal gebruiksgemak evenals de hoogste mate van privacy. Daarnaast kun je er de woning ook een stuk veiliger mee maken. Met een kastje zoals de Somfy TaHoma kun je diverse slimme apparaten besturen, zo wordt de elektrische raamdecoratie een onderdeel van een slimme woning. Hier zijn enkele complementaire apparaten voor meer controle over de privacy in huis.

  • Slimme verlichting: Bedien de lampen in de kamer, overal in huis en ook wanneer je niet thuis bent. Zo kun je de verlichting in de woonkamer aan laten gaan zodra de gordijnen sluiten. Dit werkt zelfs automatisch wanneer je niet thuis bent, wat de woning direct een stuk veiliger zal maken.
  • Slimme thermostaat: Door de warmte in huis automatisch te laten regelen zul je altijd genieten van een aangenaam warme woning, en daarnaast ook nog energie besparen! Gordijnen vervullen ook een isolerende functie, door de slimme thermostaat en de elektrische gordijnen samen te gebruiken spaar je nog meer energie.
  • Slimme lichtsensor: Een smartphone gebruiken om de gordijnen te openen of te sluiten is niet direct “slimmer” dan een knop indrukken op de muur. Met een lichtsensor kun je de elektrische gordijnen laten openen en sluiten als het licht of donker wordt. Dat verhoogt de privacy in huis zonder dat je er nog omkijken naar hebt. Een voordeel ten opzichte van een tijdklok is het functioneren bij bewolking of een zonsverduistering.
  • Slimme IP camera: Je wilt geen pottenkijkers in huis, je wilt zelf wel een oogje in het zeil kunnen houden met een IP camera die gekoppeld wordt aan het internet. Je kunt van over de hele wereld controleren wat er in huis gebeurt, en je kunt ook even de elektrische gordijnen openen vanaf afstand.

Met elektrische gordijnen haal je niet alleen meer privacy in huis, door dit systeem te koppelen aan huisautomatisering kun je nog veel meer functies in huis automatiseren.

Google+