Rolgordijn, glad of geplooid?

Rolgordijn, glad of geplooid?

Taupe rolgordijn in de slaapkamer (Polly Alexandra, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

In Nederland zijn er zo’n 8 miljoen huishoudens. Sommige huishoudens kennen kinderen, zijn éénoudergezinnen en natuurlijk zijn er eenpersoonshuishoudens. Al de mensen richten hun woning in en zorgen voor privacy door een raambekleding te kiezen.

- Raamdecoratie in soorten

Er zijn tal van mogelijkheden om te kiezen voor raamdecoratie. Raamdecoratie heeft meerdere functies. Het biedt privacy, het zorgt voor de mate van lichtval in de woning en het heeft een isolerende werking. In Nederland zijn de meest gebruikte raambekleding jaloezieën en rolgordijnen. 

- De jaloezie

Jaloezieen zijn er in verschillende materialen en breedten. Ook zijn er verschillende prijsklassen. Zo zijn er horizontale houten, aluminium en kunststof lamellen. Houten jaloezieën zijn er in verschillende houtsoorten met verschillende mogelijkheden om de lamellen te regelen. Vooral de brede versies zijn populair vanwege het robuuste karakter. Aluminium lamellen kunnen niet roesten en zijn daarom geschikt voor vochtige ruimten, zoals de badkamer en keuken. Kunststof jaloezieën hebben een strakke outlook en hebben een eenvoudige bediening. In prijs afgemeten zijn kunststof jaloezieën een stuk voordeliger dan houten of aluminium lamellen. Naast horizontale lamellen kennen we ook verticale jaloezieën.

- Rolgordijn is favoriet

Het rolgordijn is ook een duidelijke favoriet. Het gordijn wordt middels een buis opgerold of neergelaten met een koord. Ook bij rolgordijnen is er een groot prijsverschil afhankelijk van de kwaliteit en wijze van bevestigen en bedienen. Strakke rolgordijnen glijden in twee rails die aan weerszijden van het kozijn worden bevestigd. Ook wordt de kwaliteit bepaald door de stofkeuze. De bevestiging van rolgordijnen is eenvoudig en nagenoeg door iedereen te doen. Rolgordijnen hebben vanwege het doek een warme uitstraling, maar passen toch in een modern interieur. Ze worden veel gecombineerd met overgordijnen. Door een lichtdoorlatende of transparante stof te kiezen, komt er nog voldoende licht in de woning.

Plissé gordijnen in de keuken (Rune Enstad, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Plissé gordijnen bestaan uit een geplooide stof. Het zijn rolgordijnen die open en dicht kunnen door het opvouwen van het doek vergelijkbaar met een accordeon. In feite zijn er twee systemen; de top-down en de top down & bottom-up. De bediening is dikwijls afhankelijk van de kwaliteit van het bevestigingssysteem. De gordijnen kunnen met een koord, ketting of handgreep bediend worden.

Google+