Zó kies je de beste zonwering voor je ramen

Zó kies je de beste zonwering voor je ramen

Beste zonwering kiezen: binnenzonwering of buitenzonwering? (Foto  op DroomHome.nl)

In de koude maanden verlang je naar de zon. Maar als de zon dan eindelijk warmer wordt en de zomer komt, begint de zon een probleem te worden. Want als de zon recht naar binnen schijnt, kan het al snel heel warm worden. Dus is het tijd om te kijken hoe je zon buiten kunt houden. Dat doe je met behulp van zonwering. Maar er zijn zoveel mogelijkheden voor zonwering! Van binnenzonwering zoals rolgordijnen of lamellen tot buitenzonwering zoals een zonnescherm of screen. Welke zonwering past het beste bij jou?

Keuze 1: binnenzonwering of buitenzonwering?

Allereerst ga je kiezen of je de zonwering binnen in je huis wilt plaatsen, of juist buiten. Binnenzonwering is relatief goedkoop, maar een nadeel is dat het zonlicht al in je huis is gekomen voordat het wordt tegengehouden. Achter het glas kan het erg warm worden en die warmte komt ook je huis in. Daarom kiezen veel mensen voor buitenzonwering. Je hebt dan een zonwering die buiten aan het raam wordt gemonteerd. De warmte en het licht worden al tegengehouden voordat het binnenkomt, waardoor je huis koeler blijft. Dit is een duurdere optie, maar is meestal wel effectiever.

Keuze 2: Welk type zonwering?

Binnenshuis heb je een aantal opties. Je kunt gaan voor donkere gordijnen, rolgordijnen, lamellen of vouwgordijnen. Deze houden het licht tegen en zorgen ervoor dat de warmte niet te ver het huis binnen komt. Bij buitenzonwering heb je ook heel veel keus. Zo kun je gaan voor een zonnescreen, dat strak langs het raam naar beneden gaat. Maar er zijn ook grote zonneluifels, zonneschermen en knikarmschermen, die naar voren gaan.

Beste zonwering kiezen: screens – screendoek vervangen (Foto  op DroomHome.nl)

Keuze 3: Budget en kwaliteit

Nu je weet welk type zonwering je gaat kiezen, moet je nog een keus maken. Het gaat erom hoe de kosten in verhouding staan tot de kwaliteit. Voor vrijwel elke zonwering geldt dat goedkoop duurkoop is. Je betaalt dan weinig, maar de slechte kwaliteit zorgt dat je al snel de zonwering moet vervangen. Je kunt daarom beter gaan voor een betere kwaliteit, ook al is dat wat duurder. Bij zonwering is de kwaliteit helemaal belangrijk, omdat dit ook zegt in welke mate het zonlicht wordt geremd. Ga je voor screendoek van goede kwaliteit, dan houdt dit doek meer warmte en licht tegen dan een screendoek van slechtere kwaliteit.

Beste zonwering kiezen: welke kleur zonnedoek, zonneschermen en screens? (Foto  op DroomHome.nl)

Keuze 4: Kleur

Als laatste ga je kijken naar de esthetische kant van het verhaal. Welke zonwering vind je mooi, en vooral: welke kleur wil je? Er zijn veel meer kleuren mogelijk dan je denkt. Veel mensen die hun screendoek vervangen kiezen ook voor een andere kleur. Vroeger was de regel: binnen kun je de kleuren kiezen die je wilt, maar buiten kies je voor aardetinten of zwart / wit. Tegenwoordig is dat anders. Ook buitenzonweringen zijn er in heel veel vrolijke kleuren te vinden. Je kunt bijvoorbeeld gratis screendoek kleurstalen aanvragen, waarmee je kunt kijken welke kleuren het beste bij jouw woning passen.

Zonwering kiezen is nog best lastig. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Toch helpt het wel als je het keuzeproces opdeelt in verschillende stappen. Door deze vier stappen door te lopen, kom je uit bij de ideale zonwering van jouw keuze. Je vindt niet alleen de zonwering die goed bij jou past, maar ook een die binnen je budget valt én die goed bij de woning past. #AD

Google+