Zo onderhoud je je rolluiken in de winter

Zo onderhoud je je rolluiken in de winter

Rolluiken onderhoud in de winter tips (Foto: Unsplash op DroomHome.nl)

Voor je het weet staat de winter alweer voor de deur. De periode om het huis gezellig te maken en lekker bij de open haard te zitten. Maar het is ook een belangrijk seizoen om de rolluiken van je woning te onderhouden. Tijdens de koude maanden kunnen ze namelijk wel wat speciale zorg gebruiken. In dit artikel lees je hoe je rolluiken het beste kunt schoonmaken en onderhouden in de winter. Ook geven we handige tips voor vastgevroren luiken.

Regelmatig schoonmaken

Het is goed om de rolluiken regelmatig schoon te maken. Dat geldt niet alleen voor de winterperiode, maar eigenlijk het hele jaar door. Haal eerst het grofvuil weg, zoals bladeren en takjes. Daarna kun je de buitenzonwering schoonmaken met een zachte doek of een sponsje.

Gebruik van het juiste reinigingsmiddel

Wanneer je de rolluiken gaat schoonmaken, is het belangrijk om het juiste reinigingsmiddel te gebruiken. Blijf weg bij de agressieve en schurende schoonmaakmiddelen. Maak liever een mild sopje met een allesreiniger of groene zeep. Hiermee kun je het aluminium niet beschadigen.

Vergeet de binnenkant van het pantser niet

Mensen vergeten nog vaak dat niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van een rolluik onderhoud nodig heeft. Bij de meeste moderne rolluiken is het gemakkelijk om deze binnenzijde te bereiken. Bij de rolluiken van de Zonweringfabriek schroef je de voorkap van het rolluik en kun je de binnenkant van de lamellen stukje voor stukje schoonmaken met een vochtige doek. Zie je dit schoonmaakklusje toch niet zo zitten? Dan kun je ook een specialist inschakelen die de buitenzonwering grondig reinigt.

Mechanismen smeren

Smeer de mechanische onderdelen van de rolluiken in met en speciale siliconenspray. Dit zorgt ervoor dat alle bewegende delen soepel blijven en dat het luik minder snel vast blijft hangen. Spray op de geleiders en de oprol as, maar niet op de lamellen zelf.

Vastgevroren rolluiken ontdooien

In de winter kan een rolluik vastvriezen. Probeer de lamellen niet te forceren en voorkom dat je het kapot trekt. Het kan helpen om rolluiken met obstakeldetectie aan te schaffen, aangezien deze elektrische rolluiken automatisch stoppen met bewegen zodra er weerstand is. Gebruik daarnaast geen warm water om het te ontdooien, omdat het water tussen de lamellen komt en de volgende dag nog vaster zal vriezen. Je kunt het beste gewoon wachten tot de luiken zelf ontdooien.

Controle en onderhoud door een professional

Overweeg om jouw rolluiken iedere winter te laten inspecteren en onderhouden door een professional. Zij kunnen de lamellen goed schoon houden en direct controleren of er sprake is van slijtage of beschadigingen.


Alles over de nieuwste gordijnen, jaloezieen, rolgordijnen, rolluiken, shutters & zonwering!

Google+