IKEA Hemgjord - Huisgemaakte Woonaccessoires

IKEA Hemgjord - Indiase Ambachtelijke Collectie

 Ikea Limited Collectie Hemgjord - Ambachtelijke Ikea Woonaccessoires Gemaakt door Indiase Vrouwen - MEER Ikea Inspiratie.. (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Reden voor IKEA om de HEMGJORD limited collectie te lanceren. De producten van HEMGJORD, dat huisgemaakt betekent in het Zweeds, zijn namelijk handgemaakt door vrouwen van het Indiase platteland. Door geld te verdienen met hun ambacht krijgen deze vrouwen en hun gezinnen kans op een betere toekomst.

De voorjaarscollectie bestaat uit kussenovertrekken, placemats, servetten, tafellopers en manden van duurzame bananenvezels. Je vindt de HEMGJORD limited collectie vanaf nu bij alle IKEA winkels in Nederland.

EMGJORD is, na de KRYDDAD limited collectie, de tweede in India geproduceerde collectie met een sociaal-maatschappelijke tintje die in Nederland verkrijgbaar is. IKEA heeft in samenwerking met de sociale ondernemingen Rangsutra en Industree Producer Transform al zes limited collecties gecreëerd. Toen het woonwarenhuis drie jaar geleden startte met deze ‘sociale missie in India’, werkten er 175 vrouwen mee aan de producten. Nu zijn meer dan 1.500 ambachtslieden betrokken bij de HEMGJORD limited collectie. Vaishali Misra, Business Leader bij IKEA of Sweden vertelt: “Door de langdurige samenwerking met Rangsutra en Industree Producer Transform hebben we daadwerkelijk positieve invloed op het leven van deze Indiase vakvrouwen.”

Ikea Limited Collectie Hemgjord - Ambachtelijke Ikea Woonaccessoires als Keukentextiel en Manden van Bananenvezels. (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Producten met een verhaal
Elk product uit de collectie heeft een eigen uniek verhaal. Bijvoorbeeld het verhaal van een Indiase vrouw uit een afgelegen gebied, die nauwelijks een kans heeft op onderwijs en gezondheidszorg, laat staan een betaalde baan. Dankzij sociale ondernemingen kan zij toch een ambacht leren en voor zichzelf werk creëren. Sudha werkt in een Industree Producer Transform groep. Ze vertelt: “Mijn werk komt in landen terecht waar ik zelf nog nooit geweest ben. Het is net of er een deel van mij meereist met ieder product dat ik maak. Mijn producten vertellen mijn verhaal.”

 “Het is net of er een deel van mij meereist met ieder product dat ik maak”

Ikea Limited Collectie Hemgjord - Ambachtelijke Ikea Woonaccessoires als Schorten, Kussenovertrekken, Servetten, Placemats en Tafellopers. (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Lentemotieven en duurzame bananenvezels
De ontwerpen voor de HEMGJORD limited collectie zijn gemaakt door IKEA designer Sarah Fager in samenwerking met de Indiase ambachtslieden. Het design is geïnspireerd op de natuur rondom de oude stad Varanasi in het noorden van India. De groene en roze kleuren en de motieven van grote bladeren passen goed bij de lente. Daarom bevat de HEMGJORD limited collectie ook een handgemaakte mand die perfect is voor een picknick en een vrolijk schort voor in de buitenkeuken. Voor de manden en schalen zijn duurzame bananenvezels gebruikt. Bron: Ikea.nl

Google+