7 Tips voor het schilderen van je plafond

7 Tips voor het schilderen van je plafond

Plafond schilderen tips – 7 Stappen plafond verven (Foto Rawpixel, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Al zijn de muren nog zo netjes behangen en is de ruimte tiptop ingericht, een lelijk plafond doet afbreuk aan de hele woning! Een strak geverfd plafond geeft de woonkamer, keuken of slaapkamer frisse energie en laat het daglicht prachtig in de ruimte weerkaatsen. Ik heb de 7 stappen die je gaat doorlopen voor het schilderen van het plafond, even voor je op een rijtje gezet. En zoals je weet, goede voorbereidingen zorgen voor een nog beter schilderresultaat!

Plafond schilderen stap 1 – Leeghalen ruimte
Het is een stuk makkelijker en veiliger schilderen als de ruimte zoveel mogelijk opgeruimd is en er niets in de weg staat van de ladder.

Plafond schilderen stap 2 – Bescherm de vloer en meubels
Haal alle losse spullen weg en leg ter bescherming folie over meubels die niet tijdelijk verhuisd kunnen  worden. Op de vloer kun je een oud laken leggen. Mocht deze te klein zijn voor de hele ruimte, verhuis hem dan mee met de werkzaamheden, door de kamer heen. Als je zeker wilt zijn dat er geen verf doorsijpelt is folie of stucloper een veiliger idee om op de vloer te leggen.

Plafond schilderen stap 3 – Muren afplakken
Veel werk als voorbereiding, maar later ben je blij dat je niet alles meer hoeft schoon te maken. Je kunt bij het afplakken van muren en kozijnen ook kiezen voor een afplaktape die niet zo heel sterk hecht. Deze afplakband sensitive laat geen lijmresten achter en is vriendelijker voor de laklaag van bijvoorbeeld het kozijn. Lange stukken afplakband zorgen voor mooie rechte lijnen langs het plafond.

Plafond schilderen stap 4 – Plafond schoonmaken
Je kunt het beste starten met de schoonmaak door eerst alle stof op het plafond te verwijderen met de borstel van de stofzuiger. Als je blijft plakken, is een sopje met ammonia de volgende stap. In de bouw zet de schilder regelmatig voorstrijk op het plafond om zeker te zijn dat de nieuwe verflaag goed gaat pakken.

Plafond schilderen stap 5 – Repareer plekken en gaten
Dit is jouw kans om voordat het plafond geschilderd gaat worden, alle gaten te dichten en lelijke plekken van vorige lamparmaturen te repareren. Lelijke naden kun je dichten met overschilderbare acryllaatkit.

Plafond schilderen stap 6 – Eindelijk schilderen!
Bespaar jezelf tijd, energie en een hoop ergernis door goede verf te kopen. Een uitstekend voorbeeld is Sikkens verf, kwaliteitsverf van één van Nederlands bekendste verffabrikanten.  Met Sikkens Alphacryl plafondverf krijg je alle plafonds superstrak. Zowel het plafond als de muren kun je schilderen met Sikkens Alphatex SF.

Voordat je gaat schilderen is het belangrijk dat je goed licht hebt zodat je precies kunt zien wat je aan het doen bent. Ga met de verfkwast langs alle randen en hoeken van het plafond. Met een kleine roller verf je er weer over heen om strepen te voorkomen. Met de grote roller, al dan niet op een stok, trek je grote banen die elkaar telkens iets overlappen. Je voorkomt hiermee zichtbare strepen. Na het drogen is pas echt duidelijk of het plafond in één keer is gedekt of dat er nog een extra laag verf nodig is. 

Plafond schilderen stap 7 – Verwijderen van het afplakband
Ben je blij met het resultaat, dan is het tijd om het grote kunstwerk in al z’n glorie te onthullen, door overal de afplaktape rustig af te trekken. Laat de tape niet langer zitten dan noodzakelijk om achterblijvende resten en lakschade te voorkomen.  Eventuele lijmresten kun je mogelijk verwijderen met stickerverwijderaar.

Google+