Kleur & Interieur | Histor Kleur Trendforecast 2014-2015

Interieur & Kleuren Trends 2014-2015

HISTOR TRENDFORECAST  2014 – 2015

Interieur  Kleuren Trends 2014-2015 – Histor Kleuren Trendforecast 2014-2015 Presentatie op 1 Kastje 101 Karakters met Histor in Werkplaats Piet Hein Eek! – Meer Kleur & Interieur … (Foto Histor Presentatie Fabienne Bruynincx in Piet Hein Eek Evenementenzaal  door DroomHome.nl)

Interieur Kleuren Trends 2014-2015 - Histor Trendforecast  

Jaarlijks komen kleur- en materiaalexperts van het moederbedrijf van Histor, PPG, vanuit de hele wereld samen om trends op gebied van de automobielsector, productdesign, architectuur, interieur en producten te analyseren en te vertalen naar inspirerende kleurpaletten.

Door hun jarenlange ervaring en samenwerking met architecten en designers over de hele wereld, zijn de kleurexperts betrokken in een vroeg stadium bij het ontwerp van auto’s, producten en interieurs.

De studie van deze internationale trendforecast workshop voor 2014-2015 resulteert in 5 trends. Zij zijn stuk voor stuk een reactie op onze leefwereld en tonen met welke stijlen, materialen en kleuren we de komende jaren rekening moeten houden, zowel in de zakelijke als de privé omgevingen.

De belangrijkste conclusie is dat deze nieuwe trends een mix zijn van herbronning en optimisme.

Gerelateerd aan rust, herbronning en positiviteit ervaren we de volgende trends:

LINEAR BALANCE

Gedurende de afgelopen jaren hebben we deze trend zien groeien. Prioriteiten waren kwaliteit en bescheiden luxe, subtiel gebruik van verschillende glansgraden, aandacht voor kwalitatieve producten en versterking van ruimtelijke werking met kleur.

Deze trend wordt steeds sterker en zet dit verhaal verder. Men is nu meer op zoek naar leefruimtes met een geordende structuur, met evenwichtige architecturale vormen en een kleurbalans om volledig tot rust te komen en zichzelf en de toekomst te evalueren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen met een ingetogen karakter, vaak met een matte uitstraling. Kleuren zijn zacht van uitstraling, en zowel licht als donker. Het palet vormt een rustige kleurbalans. Grijstinten met een subtiel kleurverschil, zachte en donkere terra kleuren en koele blauwtinten.

TREASURED BASICS

Deze trend is zich reeds een aantal jaar aan het ontwikkelen, en we hebben hem in vorige forecasts reeds aangehaald. Prioriteiten waren de link en het respect voor de natuur en zijn invloed op de mens.

Waar we voorheen buiten en binnen wilden verbinden door natuurtinten en natuurlijke materialen te gebruiken, zien we nu dat de zintuiglijke waardes zoals gevoel, geur, smaak en klank belangrijk voor ons zijn. Dit vertaalt zich in ruwe materialen, textiel en texturen. Maar ook patronen en organische vormen die voor ons aanvoelen als een karakteristieke landschaps- en cultuurbeleving. Het kleurpalet bestaat uiteraard uit veel aardetinten maar met onderling sterke contrasten. Zeer zachte en zeer donkere vergrijsde bruintinten, mosgroen, terra en oker.

Gerelateerd aan optimisme en levenslust ervaren we de volgende trends:

NEWBORN ENERGY 

In ons dagelijks leven worden we door digitale informatie en technologie gestuurd en geleefd. Deze trend is een zoektocht naar geestelijke verfrissing en een betere levenskwaliteit door kritisch te kijken naar de dagelijkse gewoonten en routine.

We hebben behoefte aan tijd en ruimte om tot onszelf te komen en nieuwe ideeën te bedenken. We willen woningen met licht en ruimte om tot rust te komen en samen te zijn met vrienden en familie. We zijn ook op zoek naar nieuwe materialen en kleurcombinaties om ons nieuwe energie te geven. Het kleurpalet bestaat uit zachte pastels, zowel helder als vergrijsd. Ook een aantal koele en warme tinten met meer verzadiging en helderheid.

RELOADED HERITAGE

Deze trend is reeds een aantal jaar in verschillende vormen aanwezig in onze trendforecasts. Hij is steeds gebaseerd op het zoeken naar de juiste verhouding tussen het behoud van traditionele en klassieke waarden, en het toepassen van vernieuwing en modernisering.

In deze forecast ervaren we het gebruik van nostalgische en authentieke materialen zoals suède, leer, donkere houtsoorten, fluweel en keramiek. Op gebied van vorm zien we veel barok - elementen en een nadruk op elegantie, sierlijkheid en glamour.  We merken het toepassen van meer gedurfde kleurcombinaties. Vandaar ook de samenstelling van het kleurpalet. Intense roden, groenen en blauwen, mosterdgeel en een reeks van zeer donkere kleuren.

OPTIMISTIC BLENDS 

Reeds enkele jaren zien we als antwoord op de economische crisis, een tegenbeweging met positiviteit, vrolijkheid en persoonlijkheid. We benadrukken dit door te kiezen voor unieke, expressieve producten die ons eigen karakter ondersteunen.

Deze huidige trend getuigt van creatieve ideeën en verfrissende elementen in de totale woon en werkomgeving. Het gebruik van kunst, dynamische objecten en het combineren van verschillende meubelstijlen, alsook het toepassen van gedurfde of verassende kleurcombinaties. Het zoeken naar optimisme, dynamiek en positiviteit vinden we ook terug in de kleuren. Het kleurpalet bestaat uit intense rode en blauwe kleuren, oranje, aqua, blauw, geel en enkele warme aardekleuren om al deze accentkleuren te temperen.

Kleuren Trends 2014-2015

Wat is een belangrijk resultaat uit deze studie om een aantal kleuren te definiëren:

Blauwtinten

De blauwtinten zijn zeer aanwezig in alle kleurpaletten en zorgen voor verkoeling en rust wat ons helpt om te herbronnen en tot onszelf te komen. HISTOR KLEUREN: het diepe blauw “Donderdag” en het heldere blauw “Impuls”

Gele Kleuren

De gele kleuren zijn optimaal aanwezig in alle kleurpaletten en geven ons de stimulans om positief en met durf naar de toekomst te kijken. Zij ondersteunen expressiviteit en persoonlijkheid. HISTOR KLEUREN: het karaktervolle geel “Peer”en het warme en zonnige geel “Bladgoud”. 

Presentatie: Fabienne Bruynincx (designer & kleurendeskundige) tijdens Histor event '1 Kast 101 karakters' in evenementenzaal Piet Hein Eek, Eindhoven.

Google+