Kleurenpsychologie bij jou in huis

Kleurenpsychologie bij jou in huis

Interieur kleuren psychologie – kleurstalen (Foto: Antoni Shkraba, Pexels  op DroomHome.nl)

Het inrichten van je woning is een enorm leuke en ook belangrijke taak omdat je dagelijks veel tijd in deze ruimte zal doorbrengen. Daarom is het ook belangrijk om veel aandacht in deze klus te steken. Kleuren zijn hierbij een erg belangrijk onderdeel. Wist je namelijk dat er achter verschillende kleurenschema’s ook psychologie zit? Zou je wel meer willen weten over kleurenpsychologie? Lees dan deze blog verder!

Wat is kleurenpsychologie?

Kleurenpsychologie is een tak van de psychologie die zich bezighoudt met het begrijpen van de mentale en emotionele effecten die kleuren hebben op de mens.

Kleuren worden niet alleen gezien, maar kunnen ook op een dieper niveau iets met de mens doen. Verschillende kleuren kunnen namelijk verschillende stemmingen, emoties, gevoelens en reacties bij mensen oproepen. Met een beetje kennis van kleurenpsychologie en verschillende kleurenschema’s kan jij jouw woning naar de gewenste sfeer inrichten. Hieronder zullen we dan ook verschillende kleurschema’s en de psychologische effecten erachter voor jou uiteenzetten.

Interieur kleuren psychologie – oranje, bruin & wit (Foto: Keegan Checks, Pexels  op DroomHome.nl)

Ga voor levendig en energiek met rood en oranje

De kleuren rood en oranje zijn kleuren die energie, passie en opwinding bij de mens oproepen. Een ander leuk effect dat deze kleuren heeft, is dat het de eetlust opwekt. Vandaar dat deze kleuren bijvoorbeeld veel binnen de grote fastfoodketens worden gebruikt. Maar, in een woonkamer kunnen deze kleuren ook mooi staan. Hier kunnen rode tinten een gevoel van warmte en gezelligheid geven. Maar, te veel rood zou ook weer overweldigend kunnen zijn. Probeer daarom toch wel voorzichtig te zijn met het gebruik van rood. Je kunt deze kleur het beste afwisselen met lichte neutrale kleuren om zo je interieur in balans te houden. Kijk bijvoorbeeld naar neutrale Piet Klerkx banken en plaats hierop mooie accessoires in rode tinten, zoals kussens en dekens.

Interieur kleuren psychologie – groene tegels badkamer (Foto: Andrew Neel, Pexels  op DroomHome.nl)

Ga voor ontspanning en rust met blauwe en groene tinten

Blauwe en groene tinten worden binnen de kleurenpsychologie geassocieerd met rust, kalmte en ontspanning. Zo kunnen deze kleuren goed passen in een ruimte waar ontspanning en rust het streven is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de badkamer. Een ander effect van deze tinten is dat het de concentratie en de productiviteit kan bevorderen. Zo kunnen deze kleuren ook goed passen in werkruimtes. Je kunt hierbij ook nog onderscheid maken tussen donkere en lichte blauw- en groentinten. Donkere tinten kunnen een gevoel van elegantie en diepte oproepen. Lichtere blauw- en groentinten geven juist meer een gevoel van frisheid en luchtigheid.

Interieur kleuren psychologie – Gele kussens en bank (Foto: Max Rahubovskiy, Pexels  op DroomHome.nl)

Ga voor warmte en geborgenheid met geel en bruin

Tinten van geel en bruin geven een gevoel van warmte, comfort en gezelligheid op. Veel van ons weten wel dat de kleur geel vrolijkheid, een gevoel van optimisme en vreugde overbrengt. Denk bijvoorbeeld eens aan Spongebob die altijd vrolijk is. Zo kan geel bijvoorbeeld een leuke kleur zijn voor in de kinderkamer, maar ook natuurlijk voor in de woonkamer. Verder geven natuurlijke bruintinten een gevoel van stabiliteit en verbondenheid met de natuur. Bruintinten kunnen daarnaast ook goed passen in alle ruimtes in je huis. Een combinatie van gele en bruine kleuren kan jouw woning een gastvrije, gezellige en rustgevende sfeer geven.

Interieur kleuren psychologie – Zachte kleuren beige en grijze keuken (Foto: Mikael Blomkvist, Pexels  op DroomHome.nl)

Ga voor elegantie en verfijning met grijs en beige

Grijs- en beige tinten zijn er goed in om een gevoel van rust en elegantie in je huis te brengen. Beige straalt warme rust en tijdloosheid uit. Grijs geeft weer een gevoel van moderniteit. Grijs en beige tinten passen ook goed in elke ruimte van het huis en je kunt hier dan ook mooi verschillende andere kleuren en decoratieve elementen aan toevoegen. Gebruik verschillende tinten beige en grijs om diepte te creëren in je woning.

Nu weet je meer over hoe je de gewenste sfeer in verschillende ruimtes in je woning kunt creëren met kleuren. Speel ermee en creëer zo je droomhuis.


Alles over kleur & interieur in je woning!

Google+