Ikea Expositie | 35 Jaar Design Voor Iedereen!

Ikea Expositie - 35 Jaar design voor Iedereen

Ikea 35 Jaar in Nederland Tentoonstelling

Ikea Expositie: Ikea 35 Jaar in Nederland: Al 35 Jaar Design voor Iedereen! Ikea Tentoonstelling in Kromhouthal in Amsterdam Noord – MEER Interieur … (Foto Ikea Expositie Perscentrum Wonen  op DroomHome.nl)

Ikea Expositie 35 Jaar Design in Nederland - Perscentrum Wonen  

De BILLY-boekenkast, de KLIPPAN-bank en het LACK-bijzettafeltje.

Het zijn IKEA- iconen die niet meer zijn weg te denken uit het Nederlandse interieur; net zoals de blauwe-gele blokkendozen vertrouwde bakens langs de snelweg zijn. Maar dat IKEA een ware revolutie veroorzaakte toen het 35 jaar geleden zijn deuren in Nederland opende, leren we in de tentoonstelling die het woonwarenhuis organiseert.

Perscentrum Wonen was bij de opening.

Ikea Expositie: Ikea 35 Jaar in Nederland: Al 35 Jaar Design voor Iedereen! Ikea Tentoonstelling in Kromhouthal in Amsterdam Noord – MEER Ikea … (Foto Ikea Expositie Perscentrum Wonen  op DroomHome.nl)

Ikea Expositie 35 Jaar Design in Nederland - Perscentrum Wonen  

Zo was de eerste vestiging in Sliedrecht een primeur voor Nederland. Ikea opende in 1978 als allereerste een woonwarenhuis op een gemakkelijk te bereiken locatie buiten het stedelijk gebied. Van woonboulevards was in die tijd nog geen sprake. Terwijl Nederlanders tot dan toe gewend waren op fietsafstand te winkelen, sprong nu iedereen in de auto: het concept sloeg direct aan. Door de lage prijzen werd het makkelijker om kleine of grote aanpassingen te doen in het interieur en bovendien konden de meubels uit de showroom direct mee naar huis. Een bezoek aan IKEA werd al snel gezien als een dagje uit.

In de 3.000 m2 grote tentoonstelling in de Kromhouthal in Amsterdam Noord is het ook een prima dagje toeven. Je ontdekt er hoe IKEA Nederlanders al 35 jaar inspireert bij het inrichten van het huis. Zo bracht het eind jaren ’70 licht en kleur in Nederlandse huiskamers, onder meer door primaire kleuren te gebruiken. De introductie van grenenhout was een alternatief voor de donkere en zware meubels.

Ikea Expositie: Ikea 35 Jaar in Nederland: Al 35 Jaar Design voor Iedereen! Ikea Tentoonstelling in Kromhouthal in Amsterdam Noord – MEER Interieur … (Foto Ikea Expositie Perscentrum Wonen  op DroomHome.nl)

Ikea Expositie 35 Jaar Design in Nederland - Perscentrum Wonen  

De jaarlijkse catalogus – volgens onderzoek het hele jaar door op leestafels in Nederland – bewijst een onuitputtelijke bron aan beeld te zijn van interieurtrends door de jaren heen. Die foto’s laten mooi zien welke items de tand des tijds hebben doorstaan en welke niet: sommige foto’s zijn tijdloos, anderen hopeloos gedateerd. De tentoonstelling biedt verder producten (een feest der herkenning), geluids- en filmfragmenten en er is een experience tour over duurzaamheid en de toekomst. Zoals je dat gewend bent, eet je aan het eind van de route Zweedse balletjes in het restaurant én is er een speciaal Speelhuis voor de kleintjes.

Je hebt nog t/m 17 november de tijd om te ervaren hoe Nederlanders de blauw-gele reus in hun hart én in hun huis hebben gesloten.

Ikea Expositie: Ikea 35 Jaar in Nederland: Al 35 Jaar Design voor Iedereen! Ikea Tentoonstelling in Kromhouthal in Amsterdam Noord – Ikea Catalogus Overzicht Over de Jaren - MEER Interieur … (Foto Ikea Expositie Perscentrum Wonen  op DroomHome.nl)

Ikea Expositie 35 Jaar Design in Nederland - Perscentrum Wonen  

Ikea Weetjes & feitjes

Tot slot wat feitjes die te leuk zijn om je te onthouden. Wist je dat:

  • De BILLY-boekenkast inmiddels 34 jaar bestaat. Als je de 41 miljoen exemplaren die sindsdien zijn gemaakt achter elkaar zou leggen, ontstaat een baan die twee keer rond de wereld past.
  • De opstellingen en omgevingsbeelden anders zijn in een dichtbevolkte stad met veel studenten en relatief kleine woningen zoals Amsterdam dan in bijvoorbeeld Heerlen of Hengelo, waar de mensen ruimer behuisd zijn.
  • IKEA elk jaar een paar honderd huisbezoeken doet om te begrijpen hoe Nederlanders leven.
  • IKEA geen internationale eenheidsprijzen hanteert. In de IKEA Billy Bookshelf Index wordt de prijs van een boekenkast in 33 landen vergeleken. Nederland behoort tot de allergoedkoopste IKEA-landen.
  • IKEA wil dat producten langer meegaan. Daarom zal consumenten in de toekomst mee laten ontwerpen en customisen.

 Bron: Perscentrum Wonen

Google+