Open Plexiglas Wandkastjes Maken
Open Plexiglas Wandkastjes Maken
Plexiglas is een geliefd materiaal in de display en standbouw, en het is goed te begrijpen waarom. Het is ruim verkrijgbaar, betaalbaar, makkelijk te bewerken en bovendien leverbaar in veel kleuren. Ook voor de handige doe-het-zelver is het een leuk materiaal om mee te werken. Ben je nog niet bekend met plexiglas, en wil je er eens mee experimenteren? Dan is deze klus je op het lijf geschreven: wandkastjes maken van plexiglas.
Gegoten plexiglas: succes gegarandeerd
Plexiglas is een materiaal dat bij ongeveer iedere bouwmarkt te krijgen is, maar daar vind je niet de meest geschikte soort plexiglas. Voor het klussen kun je het best gegoten plexiglas kopen, deze soort heeft minder inwendige spanningen en is beter geschikt voor verspanende bewerkingen zoals zagen en boren. Bij een gespecialiseerde webshop kun je te kust en te keur gegoten plexiglas kopen. Zij beschikken bovendien over professionele zaagmachines waarmee je plexiglas platen perfect gezaagd worden. Dit scheelt je een boel werk en bovendien is het gratis.
Bepaal de afmetingen
Voordat je de plexiglas platen gaat bestellen, moet je even zitten rekenen met het formaat. Dat heeft alles te maken met de bouwwijze van je wandkastjes, het mooiste is namelijk als de zijwanden over de achterwand en de boven- en onderwand valt. Dan zie je aan de zijkant heel mooi de constructie van het wandkastje. Alleen moet je hierbij wel goed rekening houden met de plaatdikte van het plexiglas.
Dat gaan we even uitleggen: stel dat je een wandkast van 30 centimeter hoog, 40 centimeter breed en 20 centimeter diep wilt bouwen van 5 millimeter dik plexiglas, welke afmetingen moeten je platen dan hebben?
Je uitgangspunt is een zijwand, die wordt – heel simpel – 30 bij 20 (hoogte en diepte). De zijwanden komen op de kopse kanten van de achterwand, de plaatdikte van de zijwanden (2*5 millimeter) moet je in mindering brengen op de breedte van de achterwand. Die wordt dus 39 centimeter breed. Diezelfde som geldt ook voor de breedte van de boven- en onderkant, die beide worden ook 39 centimeter breed. Omdat de boven- en onderkant ook op de kopse kant van de achterwand komen, kun je die even diep maken als de zijwanden: 20 centimeter. Omdat de achterwand ook in de hoogte aangevuld wordt door de plaatdikte van de boven- en onderkant, kun je ook hier een centimeter in mindering brengen op de hoogte, die wordt in totaal dus 29 centimeter. Om kort te gaan: achterwand 39*29 centimeter, boven- en onderwand 39*20 centimeter, zijwanden 30*20 centimeter.
Je moet het even zien, maar het voorkomt een boel teleurstelling bij het klussen. Mooi, tijd om je bestelling bij Kunststofplatenshop.nl te plaatsen. Binnen 48 uur heb je jouw bestelling in huis.
Stap 1: Boor de bevestigingsgaten in de achterwand
De wandkast wordt met vier schroeven in de achterwand tegen de muur bevestigd. Schroeven van 4 millimeter zijn daarvoor sterk genoeg, ook wanneer je de kast volzet met zware spullen. De schroefgaten komen op de hoeken, op 15 millimeter uit de buitenranden
Plak eerst een stukje schilderstape op de plek waar het boorgat komt, dit beschermt het plaatoppervlak bij het boren en je kunt er goed je boorgat op aftekenen. Met behulp van een metaalboor (HSS) boor je de vier boorgaten in de hoeken. Laat de beschermfolie aan beide zijden zitten! Na het boren kun je de boorgaten verzinken met een zogenaamde verzinkboor of soevereinboor. Dan komen de schroefkoppen mooi vlak te liggen met de plaat.
Stap 2: Het bouwen van de wandkast
Zorg dat je de juiste materialen klaar hebt liggen voor het bouwen. Het wandkastje wordt gelijmd met acrylaatlijm, dit is een zogenaamde reactielijm. Deze lijm kan irritatie aan huid en luchtwegen geven, dus draag altijd rubber handschoenen en zorg voor voldoende ventilatie. Voorts moet je minstens een blokhaak (haakse hoek) hebben, en een paar boekensteunen komen ook goed van pas. De Acrifix lijm is erg dun, oefen dus eerst even op een stukje karton met het aanbrengen van de lijm.
Ben je er klaar voor? Mooi, dan gaan we beginnen! Verwijder als eerst de beschermfolie van een plaat die aan de onder- of bovenkant komt. Vervolgens breng je een dunne lijmrand aan op de lange kopse kant van de achterwand. Leg de achterwand nu plat op je werkblad / tafel. Nu plaats je de andere plaat tegen de achterwand aan, uiteraard met de zijde waarvan je net de beschermfolie hebt verwijderd. Met behulp van de blokhaak controleer je of de beide platen goed haaks op elkaar staan. Met behulp van de boekensteun houd fixeer je de staande plaat. Controleer goed of de kopse kanten (aan de zijkanten) mooi in lijn liggen. Na ongeveer 20 minuten is de lijm uitgehard en zitten beide delen onlosmakelijk met elkaar vast. Op dezelfde manier lijm je de onderwand tegen de achterwand.
Stap 3: De zijwanden verlijmen
Als de boven- en onderwand met de achterwand verlijmd zijn, is het tijd om de zijwanden te gaan lijmen. Om te beginnen zet je wandkast op zijn zijkant. Nu breng je de Acrifix lijm aan op de kopse kanten van de boven-, achter- en onderwand. Dan plaats je de eerste zijwand. Die fixeer je met stukjes schilderstape. Eventueel kun je er een beetje gewicht (circa 1 kilo) op plaatsen. Wacht 20 minuten, draai de constructie om en lijm op dezelfde wijze de andere zijwand er op.
Stap 4: Aan de wand monteren
Plaats het wandkastje tegen de wand en gebruik een (laser)waterpas om het kastje netjes waterpas te houden. Vervolgens teken je de gaten af op de wand en boor je de benodigde gaten. De montage aan de wand vergt een klein beetje fingerspitzengefühl: als je de schroeven te strak vastdraait, heb je kans dat het plexiglas gaat inscheuren. Dit kan ook gebeuren wanneer het kastje belast wordt door het gewicht van de spullen die je er in zet. Daarom gebruik je schroeven met een platte kop en een onderlegring om het kastje aan de wand te monteren. De onderlegring verdeelt namelijk het gewicht gelijkmatiger om het montagegat.
Veel klusplezier gewenst!
Benodigdheden
- 5 platen gegoten plexiglas 5 millimeter dik: boven- en onderwand, 2 zijwanden, achterwand.
- Acrifix Acrylaatlijm
- Blokhaak
- Boekensteunen (of andere perfect haakse steunmiddelen)
- Rol schilderstape
- Wandschroeven 4 millimeter, platte kop
- Onderlegringen 4 millimeter
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Kunststofplatenshop.nl