Woontrend Safari

Woontrend Safari 

TRENDY TRIBAL EN FAIR MET FLAIR

Eco design. Recycling. Milieuvriendelijke materialen. Eerlijke ontwerpen. Authentieke ambachten. Zowel ontwerpers als (meubel)bedrijven dragen duurzaam design hoog in het vaandel. De invloed ervan op ons interieur is even intrigerend als inspirerend. In de basis van Woonmode Safari vinden we stevige aardekleuren, met name stoer zwart en donkerbruin, verrijkt met accenten in levendig geel, exotisch groen en heel veel blauwtinten.

Hout heeft de hoofdrol, veelal onbehandeld en hergebruikt, naast andere natuurlijke materialen met een duidelijke signatuur. Gevlochten meubelen en accessoires zijn open en luchtig.

Behang en stoffen met grote, natuurlijke dessins creëren binnen de vier eigen muren een landelijke buitenkamer. Woonmode Safari is groen, eco en fair maar wél met de nodige swung en flair.

Social design

Een belangrijk nieuw thema is transparantie. Gevlochten meubelen zijn gemaakt van gekleurd kunststof of rubber(!). Zo kunnen de handgemaakte stoelen, fauteuils en poefs uit de M’Afrique collectie van Moroso zowel binnen als buiten gebruikt worden. Open traliewerk zoals dat van vogelkooien, zien we ook terug in de kappen van schemerlampen, half open scheidingswanden en accessoires zoals manden, kandelaars en fruitschalen. De bekende ontwerper Piet Hein Eek ontwierp voor de vijftigste verjaardag van Fair Trade Original enkele manden en schalen, samen met houtbewerkers uit Vietnam. Deze zijn opgebouwd uit dunne latjes resthout die aan elkaar zijn geregen. ‘The best of both worlds: een mooi ontworpen product, fairtrade gemaakt met bijzondere, ambachtelijke technieken. En voor een prijs die lager ligt dan gewoonlijk voor design producten gevraagd wordt’, aldus Eek. Een mooi voorbeeld van social design, waarbij oude handwerktechnieken door lokale ambachtsmensen het verschil maken. De M’Afrique collectie van Moroso is handgeweven door Senegalese vrouwen in Dakar. Ook de toegepaste interieurstoffen doen dankzij hun grote (blad)motieven aan Afrika denken.

Tip: Maak in een soortgelijke lap stof boven en onder een tunnel, schuif er bamboe stokken doorheen en hang de lap stof op als afscheiding, aan de deurpost of als raam- of wanddecoratie. Heel simpel, heel stoer.

Woontrend SAFARI  op DroomHome.nl (Foto: Perscentrum Wonen)
Woontrend SAFARI  op DroomHome.nl (Foto: Perscentrum Wonen)

FOTO LINKS Lig stoel ‘ Bayekou‘, Moroso via Luirink agenturen, 0252-622722.
Poef ‘Touti’, Moroso via Luirink agenturen, 0252-622722.
Houten schaal en houten mand, Fair Trade Orginal ontworpen door Piet Hein Eek, www.fairtrade.nl. Spijkerpoef ‘Hassock’, Colorique, www.colorique.com.
Kussen, poef met gezicht en schaal met lepel, ’s Zomers Bloemen Rotterdam, www.zomersbloemen.nl. Stof collectie ’Amore di Color’, Eijffinger, www.eijfinger.com.
Lamp ‘Secto 4210’, van Secto Design via Tunnelma Design, www.tunnelmadesign.nl.

Veelzijdig vlechtwerk

Meubelfabrikanten zullen de komende jaren veel duurzame of hergebruikte materialen toepassen. Een opmerkelijk nieuw materiaal in dit opzicht is gerecycled rubber. Zo heeft de Sweet collectie van de Italiaanse trendsetter Gervasoni een heerlijke fauteuil en hanglamp van geweven slierten rubber. Ook leuk is het gebreide poefje uit deze collectie, compleet mét col, hier te zien in de trendkleur blauw.

Een Safari interieur staat of valt met minimaal één druk dessin; bijvoorbeeld een meubel- of gordijnstof, patchwork sierkussens of zoals hier, een lage muur met een gedetailleerd dessinbehang (Eijffinger). Tribal accessoires maken het geheel in stijl af. Bekend zijn de Afrikaanse maskers en bolvormige vazen, hier met een ‘jas’ van gekleurde kralen. Ook schedeltjes en huiden van dieren horen thuis in de Safari Woonmode. De deels open Totem-kast van Pastoe is een ideale pronkkast voor accessoires die gezien mogen worden: objecten met een verhaal.

FOTO RECHTS Fauteuil ‘Sweet 27’,Gervasoni; Poef ‘Sweet 40’, Gervasoni en Hanglamp ‘Sweet 96’, Gervasoni viaByotten Agenturen, www.barnney.nl. Behang collectie ‘Amore di Colore’, Eijffinger, www.eijffinger.com. Kast ‘Totem’, Pastoe, www.pastoe.com. Shekere in kast, Maracazz percusion with art, www.maracazz.nl. Mand, Fair Trade Orginal ontworpen door Piet Hein Eek, www.fairtrade.nl. Rubberen bloempot, Fabricati Rotterdam, www.fabricati.nl. Kussen in stoel, ’s Zomers Bloemen Rotterdam, www.zomersbloemen.nl. Maskers privé bezit.

Woontrend SAFARI  op DroomHome.nl (Foto: Perscentrum Wonen)
Woontrend SAFARI  op DroomHome.nl (Foto: Perscentrum Wonen)

FOTO LINKS Hout Kleed ‘ Penrose Round’, Penrose Wooden flooring, www.penrose.de. Fauteuil ‘Binta’, Moroso via Luirink agenturen, 0252-622722. Geel bijzettafletje,Cappelini via Animaux, www.cristianouwens.nl. Kopje, kookpunt, www.kookpunt.nl. Djembe, Maracazz percusion with art, www.maraczz.nl. Houten bijzettafel, ’s Zomers Bloemen Rotterdam, www.zomersbloemen.nl. Lamp ‘Space Walker junior’, Dark, www.dark.be. Skelet hoofd, MD by Michiel Drijver, www.md.nu. Room divider ‘Struktur’, Zeitraum via Eye for Design , www.eye4design.eu. Kunst ‘Herring Smile’, Marianne Kemp, www.horsehairweaving.com.
Blauw kussen collectie ‘Sweet’, van Claire Vos via Design on stock, www.designonstock.com. Kussen met strepen collectie ‘Tennesse’, Casamance, www.texdecor.com.

Eco Deco

De Afrikaanse inspiratie komt vooral tot uiting in het gebruik van kleurrijke, decoratieve stoffen en aan de natuur ontleende, organische vormen én materialen. Het bijzondere aan de kleurrijke printstof op de fauteuil van Moroso is dat deze in Nederland geproduceerd wordt. In landen als Senegal en Mali zijn het vooral de rijkere stammen die zich hiermee onderscheiden. Om grote wanden  te decoreren, kan een enkele baan behang of stof al voldoende zijn. Exotisch ogend maar van Nederlandse bodem is het kunstwerk van de Nederlandse ontwerpster Marianne Kemp. De handgeweven werken van paardenhaar, met linnen of katoen, zijn een sierraad voor de muur. Hang dergelijke wanddecoraties laag op om ze écht deel uit te laten maken van het interieur.

Bijzettafeltjes zijn in de Safari woontrend onontbeerlijk. Ook djembés kunnen multifunctioneel gebruikt worden en passen in de Afrikaanse vindingrijkheid om ‘nieuwe’ dingen te maken met wat er voor handen is. Het vloerkleed is gemaakt van losse houtdelen, verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en vormen. Zo kan iedereen een eigen vloerkleed samenstellen, dat qua vorm en kleur het beste bij het interieur past. Ook de subtiele wandafscheiding van Zeitraum is écht iets voor de doe-het-zelf designers onder ons. De dunne latjes zijn gemaakt van Kraftplex (100% cellulose) die dankzij de uitsparingen op allerlei manieren in elkaar gestoken kunnen worden. Eco én deco.

FOTO RECHTS Hout Kleed ‘ Penrose Round’, Penrose Wooden flooring, www.penrose.de. Fauteuil ‘Binta’, Moroso via Luirink agenturen, 0252-622722. Geel bijzettafletje,Cappelini via Animaux, www.cristianouwens.nl. Kopje, kookpunt, www.kookpunt.nl. Djembe, Maracazz percusion with art, www.maracazz.nl. Houten bijzettafel, ’s Zomers Bloemen Rotterdam, www.zomersbloemen.nl. Lamp ‘Space Walker junior’, Dark, www.dark.be. Skelet hoofd, MD by Michiel Drijver, www.md.nu. Room divider ‘Struktur’, Zeitraum via Eye for Design , www.eye4design.eu. Kunst ‘’Herring Smile, Marianne Kemp, www.horsehairweaving.com.
Blauw kussen collectie ‘Sweet’, van Claire Vos via Design on stock, www.designonstock.com.

Rijke kleuren

Het Afrikaanse continent kent een enorme diversiteit en creativiteit en is voor Westerse interieurs een blijvende inspiratiebron. De rijkdom aan kleuren en dessins is ongekend: van de azuurblauwe zee rondom de Seychellen tot het vlammende rood van de Masaï. Van het warme maïsgeel tot het diepe groen van tropische planten. Het zijn de aangewezen woonkleuren van Woonmode Safari, om het interieur dit woonseizoen een tribal touch te geven. Vooral blauw komen we in allerlei nuances tegen: van aqua tot jeans en van donkerblauw tot kobalt. Stoere jeansstoffen zijn hot en zien we hier terug in de multifunctionele slaapbank van Ikea en in enkele sierkussens. Donkerbruin en zwart zijn onmisbaar voor stevige, stoere accenten. Alle andere kleuren, de naturellen, zijn onopvallend aanwezig. Zo geven ze ruimte aan de woonaccessoires die overal een tribal tintje aan het interieur geven: houten maskers, kandelaars en de springbokhuid op de vloer. Hoge vlechtwerk-manden zijn leuk als overpot voor grote exotische planten zoals goudpalmen, bamboe of de sterke Fatsia Japonica die ’s winters gewoon buiten kan overwinteren. In het Safari interieur geen grote salontafel, maar juist een veelheid aan bijzettafeltjes in allerlei vormen, kleuren, materialen en hoogten. Veel sets, zoals deze blauw gelakte Hip tafeltjes van Cappellini, kunnen handig in of onder elkaar geschoven worden om extra ruimte te maken. Vintage vondsten én topdesign. Kunst én ongekunstelde items. In Woonmode Safari is dit alles vanzelfsprekend.

Woontrend SAFARI  op DroomHome.nl (Foto: Perscentrum Wonen)
Woontrend SAFARI  op DroomHome.nl (Foto: Perscentrum Wonen)

FOTO LINKS Slaapbank ‘Ikea PS’, Ikea, www.ikea.com. Rood kussen op bank collectie ‘Sweet’, van Claire Vos via Design on stock, www.designonstock.com. Spijker kussen op bank, Colorique, www.colorique.com. Kussen met patroon op de bank en poef met gezicht, ’s Zomers Bloemen Rotterdam, www.zomersbloemen.nl. Blauwe bijzettafels, via Animaux, www.cristianouwens.nl. Servies, kookpunt, www.kookpunt.nl. Rendier kleed, MD by Michiel Drijver, www.md.nu. Rieten mand, Fabricati Rotterdam, www.fabricati.nl. Lamp ‘Secto 4210’, van Secto Design via Tunnelma Design, www.tunnelmadesign.nl.

FOTO RECHTS Blauwe bijzettafels, via Animaux, www.cristianouwens.nl. Servies, kookpunt, www.kookpunt.nl. Kussen met strepen collectie ‘Tennesse’, Casamance, www.texdecor.com. Oranje kussen Aliette van LeLievre, www.bartbrugman.com.

Kekke Keuken

In de keuken gaan we ook voor ‘puur natuur’. Wit is de favoriete basiskleur en combineert mooi met bladen van hout, natuursteen of beton en accenten in roestvrijstaal. Deze vrijstaande keuken van Boffi heeft o.a. een grenenhouten werkblad van enkele honderden jaren oud. Natuurlijk verweerd, met knoesten en butsen. We koken met passie: ‘fit’ of ‘slank’ en creëren er de meest fantastische smoothies en gezonde cocktails. Keukenhulpjes – van snijplank tot shaker -  moeten handig zijn, maar óók bijzonder om te zien of opvallen door een kek kleurtje. Dit geldt ook voor pannen, serviesgoed en glaswerk. Een andere snelle en goedkope manier om meer kleur in de keuken te krijgen, is door te decoreren met een opvallende stof. Voor het raam, aan de muur of zoals hier, door een pilaar in te pakken. Steeds meer keukens beschikken over een eetbar. Barkrukken zijn uitermate geschikt voor het brengen een kleurrijk accent in de keuken, zoals hier de Salsa krukjes van Montis. Een hoge wandspiegel maakt een keuken direct een stuk huiselijker maar ook een beetje gekkigheid mag best. Zo zorgt de bijna manshoge alien-lamp voor een bijzonder maar ludiek accent. De afzuigkap is decoratief betegeld. Erg anders maar erg hip!

Woontrend SAFARI  op DroomHome.nl (Foto: Perscentrum Wonen)
Woontrend SAFARI  op DroomHome.nl (Foto: Perscentrum Wonen)

FOTO LINKS Keuken van Boffi,  Hilco ten Hoeve Rotterdam B.V. Italiaanse keukens, www.hilcotenhoeve.nl, 010-4110091. Barkrukken ‘Salsa’, Montis, www.montis.nl. Stof ‘Mustekala ‘, Marimekko, www.marimekko.com. Vazen en bloemen, ’s Zomers Bloemen Rotterdam, www.zomersbloemen.nl. Kookboeken, blender, glazen, fruitschaal, pannen, fluitketel, servies en cocktail benodigdheden, Kookpunt, www.kookpunt.nl.

FOTO RECHTS Keuken van Boffi,  Hilco ten Hoeve Rotterdam B.V. Italiaanse keukens, www.hilcotenhoeve.nl, 010-4110091. Barkruk ‘Morph’, Zeitraum via Eye for Design, www.eye4design.eu. Stof ‘Mustekala ‘, Marimekko, www.marimekko.com. Vazen en bloemen, ’s Zomers Bloemen Rotterdam, www.zomersbloemen.nl. Lamp ‘Space Walker Senior’, Dark, www.dark.be. Glazen, kookboeken, pan, fluitketel,mesje en citroenkannetje, Kookpunt, www.kookpunt.nl.

Buitenlands Badderen

Woontrend SAFARI  op DroomHome.nl (Foto: Perscentrum Wonen)In de badkamer draait alles om luxe en comfort: een mooi bad, een fijne douche en slimme opbergruimte. Natuursteen is zowel functioneel als esthetisch gezien geschikt materiaal voor het organisch gevormde bad en de hoge waskom (collectie Ifiumi van Boffi). Keramiek en hout brengen ook op ingetogen wijze hulde aan de natuur. Hoe verrassend is het dan, om óók in de badkamer eens wat uitbundiger te decoreren. Heel simpel met kleurrijke handdoekjes of grote groene planten, kunst of een mooie wanddecoratie. Of met een heuse designklassieker zoals de Cow Chair van het ontwerpersduo Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe. Deze halftransparante stoel bestaat uit niet meer dan een koeienhuid. De onbewerkte huid wordt kletsnat rond een vorm gerekt en daarna met rust gelaten, tot deze helemaal opgedroogd is tot een massieve stoel. Puur natuur, rauw en robuust.

FOTO Badkamer van  Boffi,  Hilco ten Hoeve Rotterdam B.V. Italiaanse keukens, www.hilcotenhoeve.nl, 010-4110091. Cow Chair, Van Eijk & van der Lubbe, www.ons-adres.nl. Rubbere bloempot, Fabricati Rotterdam, www.fabricati.nl. Kunst gemaakt van paardehaar, Marianne Kemp, www.horsehairweaving.com.

Fotografie: Paul Bakker Productie en styling: Monique van der Reijden Met dank aan de Toonkamer,  ’s Zomers Bloemen Rotterdam en Perscentrum Wonen Verkoopinformatie: www.woonmodetrends.nl

Google+