Woontrend STIL

Woonmode STIL | Puur Design 

OOG VOOR DE EIGENLIJKE VORM

Bij de Woonmode ‘Stil’ van het Perscentrum Wonen draait het allemaal om een eenvoudige en pure vormtaal. Als tegenreactie op de overdaad van de laatste jaren, grijpen sommige ontwerpers terug op de eenvoudige vormentaal van vroeger. Excessen worden weer teruggedraaid. In deze nieuwste woonmodetrend is het uitgangspunt: ‘soms is het goed om weer op de resetknop te drukken.’

Helderheid brengt rust en comfort. Door je te richten op de functie van meubels wordt een stoel, bank of tafel een archetype. Bijna kunst. In een ruimte die modern van architectuur is en redelijk sleets van materialen, ontstaat een persoonlijke, tactiele omgeving door de toevoeging van dierbaar bezit.

Als je oog hebt voor de eigenlijke vorm en specifieke textuur van voorwerpen, wordt de wereld vanzelf een stuk rijker.

Woonmode Trend STIL  op DroomHome.nl (Foto Perscentrum Wonen)Woonmode Trend STIL  op DroomHome.nl (Foto Perscentrum Wonen)

Het Alledaagse Voorbij

FOTO LINKS De Gelderland-bank, een vintage exemplaar van Neef Louis www.neeflouis.nl) bekleed met stof Tonus van Kvadrat en indigo kussen (beide van Links en Gravenstein, www.linksengravenstein.nl). De Pallet Floor Lamp van het Londense Studio Mama www.studiomama.com) koop je als werktekening op de site (£ 10), waarna je hem zelf kunt maken van een oude pallet. De salontafel komt uit de serie Match van Jehs + Laub voor Schönbuch (www.schoenbuch.com via Qornelis). De LCW Chair is een ontwerp van Charles en Ray Eames (De Kasstoor via Vitra), karpet van The Rug Merchants. Luidsprekerset 90HD10 van Radius ( www.raf.nl). De litho’s van Victor Vasarely komen van Fondation Vasarely (www.fondationvasarely.fr), de vaas van Sophie de Lerma en Braun-wekker zijn privébezit.

Goed Design is Eerlijk en Duurzaam

FOTO RECHTS Tafel Melltorp is een ontwerp van Lisa Norinder voor Ikea. Erop een kunstwerk van André Pielage (privébezit). Het dienblad is van Design House Stockholm ( www.designhousestockholm.fi) en de driepotige kruk 60 is een ontwerp uit 1933 van Alvar Aalto voor Artek (www.artek.fi via Nordic New). Witte Tio Chair van Massproductions. De paarse Mondial-stoel van Gispen werd ontworpen door Gerrit Rietveld, de Neon Tube is van Hay (alles The Frozen Fountain, www.frozenfountain.nl). Zitelementen van Stef Bakker, prijs op aanvraag.

Woonmode Trend STIL  op DroomHome.nl (Foto Perscentrum Wonen)Woonmode Trend STIL  op DroomHome.nl (Foto Perscentrum Wonen)

Goed Design Maakt Een Product Bruikbaar

FOTO LINKS Tafel Besta Burs is een ontwerp van Mikael Warnhammer voor Ikea. Erop pakken zuivel van Marqt (www.marqt.com) een rubberen vaas van Menu. De Crisisstoel komt uit de collectie van Piet Hein Eek (The Frozen Fountain, www.frozenfountain.nl). Stofzuiger Ultrasilencer Special Edition werd ontworpen door Pia Wallen voor Electrolux (www.electrolux.nl via Nordic New). Collage Bold line is van San Ming (www.stylemeister.com).

Goed Design Klopt Tot In Detail

FOTO RECHTS Eenvoudig en functioneel: de flexibele zwarte kraanlamp 2 van Stef Bakker, prijs op aanvraag. Lamp X van Paul Lelieveld heeft een met goud gepatineerde ijzeren voet en zijden kap, 55 cm hoog. Tafellamp Jane komt uit de collectie van Tobias Grau (www.tobias-grau.com via De Kasstoor). Borduurwerken van Dirk Jensma (privébezit).

Woonmode Trend STIL  op DroomHome.nl (Foto Perscentrum Wonen)Woonmode Trend STIL  op DroomHome.nl (Foto Perscentrum Wonen)

Vorm volgt functie

FOTO LINKS Van boven naar beneden: plywood stoel SB02, ontworpen in 1955 door Cees Braakman voor Pastoe (via www.retrostudio.nl); witte Urban-stoel van ontwerper C. Öjerstam en M. Elebäck voor Ikea; C. Öjerstam ontwierp ook de zwarte Tobias-stoel (beide Ikea); vintagestoel van Neef Louis (www.neeflouis.nl); voor de PS-collectie van Ikea ontwierp Nike Karlsson stoel Såga, in rood en grijs.

Originaliteit door soberheid

FOTO RECHTS De draadloze Alessiphone werd ontworpen door Stefano Giovannoni voor Alessi; glazen kan (beide via The Frozen Fountain, www.frozenfountain.nl). Afdruiprek Magasin van Ikea. Erop bestek Mono A, een klassiek ontwerp uit 1959 van Peter Raacke; servies Tonale werd ontworpen door David Chipperfield voor Alessi (beide via Metz & Co). Houten uil van Our Children’s Gorilla (via Nordic New, www.nolita.nl). De tafel is afkomstig van Van Dijk & Ko (www.vandijkenko.nl) de litho van Ellsworth Kelly is privébezit.

Woonmode Trend STIL  op DroomHome.nl (Foto Perscentrum Wonen)Woonmode Trend STIL  op DroomHome.nl (Foto Perscentrum Wonen)

Puur van vorm

FOTO LINKS De pannen komen uit de collectie La cintura di Orione, ontworpen door Richard Sapper voor Alessi (Metz & Co via www.interhal.nl). Glazen schalen ‘Blanda’ en de hanglamp komen van Ikea. Dienblad van www.designhousestockholm.fi (via Nordic New). Zitelement Lesouk van Stef Bakker, prijs op aanvraag. Japanse theepot (privébezit).

Goed design is zo min mogelijk vormgegeven

FOTO RECHTS De opbergmeubels komen uit de serie Match, ontworpen door Jehs + Laub voor Schönbuch (Schönbuch via Qornelis (073) 623 34 25 of www.schoenbuch.com). Dieter Rams ontwierp tuner CE 501 in 1969 voor Braun (www.braun.com) Draaitafel Debut 3 is van Pro-Ject (www.project-audio.com) van Raf (www.raf.nl) via Acson. Koptelefoon AKGK416P van Apple (www.apple.com). Houten buste uit het Hamburgse constructivisme en grafische platenalbums zijn privébezit.

Woonmodetrend Stil kwam tot stand in samenwerking met magazine Eigen Huis & Interieur. Fotografie: Kasia Gatkowska. Productie & styling: Stef Bakker. Tekst: Lilian ten Hove & Perscentrum Wonen Verkoopinformatie: www.woonmodetrends.nl

Google+