Je woonkamer kidsproof maken: 6x zó pak je het goed aan!

Je woonkamer kidsproof maken: 6x zó pak je het goed aan!

6 Tips woonkamer kidsproof maken (Foto Brina Blum, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Hoewel ze natuurlijk hun eigen kamertje hebben, zijn je kids ook vaak in de woonkamer te vinden. En dan is het wel zo prettig als je interieur kidsproof is. Hoe je dat slim aanpakt? We delen onze tips met je! 

De juiste vloer in de woonkamer 

We beginnen bij de basis: de vloer! In de woonkamer wil je het liefst een mooie vloer hebben. Maar met kinderen in huis is niet elke vloer een verstandige keuze. Een gevallen drinkbeker hier, een ongelukje met kleurpotloden daar: de vloer moet toch wel tegen een stootje kunnen. De ideale oplossing? Kies voor een PVC vloer! Deze vloer groeit in populariteit: er zitten veel voordelen aan. Zo zijn PVC vloeren waterafstotend en eenvoudig te reinigen. Als dat niet kidsproof is? Ook kies je voor een stille vloer met een goede akoestische demping – handig bijvoorbeeld als je onderburen hebt. Met PVC vloeren van Carpetright maak je een voordelige keuze. Je hebt veel dessins om uit te kiezen. Bepaal wat jouw favoriete look is – en haal een mooie vloer in huis die nauwelijks is te onderscheiden van echt hout of steen! 

Een veilige woonkamer: van scherpe randen tot stopcontacten 

Veiligheid voorop! Controleer de looproutes van je kind in de woonkamer: zijn er geen scherpe randen waar het hoofdje aan kan worden gestoten? Denk bijvoorbeeld aan de hoek van de tafel. En er is meer om over na te denken als het aankomt op de veiligheid. Controleer de stopcontacten: hebben ze allemaal kinderbeveiliging? Dan zit je goed! En pas bijvoorbeeld op met loshangende snoeren: je kleintje vindt het hartstikke interessant om aan zo’n snoer te trekken. En dan ligt zomaar je laptop of een ander apparaat op de grond. Slim dus om dit zoveel mogelijk weg te werken. 

De juiste meubels in een kidsproof woonkamer 

Ook wat betreft de meubels kun je slimme keuzes maken in een kidsproof interieur. Kies bijvoorbeeld voor een bank en stoelen die je eenvoudig kunt schoonmaken. Zo is een leren bank een uitstekend idee: hier komen vlekken makkelijker uit dan uit een stoffen bank. En wat betreft de tafels en kasten: ga het liefst voor materialen die krasbestendig zijn en die je goed kunt poetsen. Zo blijven je meubels langer mooi! 

Een leuke speelhoek voor vermaak 

Wil je dat je kids zich helemaal thuis voelen in de woonkamer? Zorg dan voor een speelhoekje! Denk aan een poppenhuis, een bureau of een gezellig hoekje om met de blokken te spelen. Dit hoekje hoeft heus niet groot te zijn – zeker als je een kleine woonkamer hebt, is dat niet nodig. Maar met zo’n hoekje kan je kind zich altijd goed vermaken in de woonkamer. Ook als jij bijvoorbeeld lekker een serie ligt te kijken op de bank! 

Voldoende opbergruimte 

Om de woonkamer netjes te houden, is het slim om een grote kast te plaatsen. Hier kun je bijvoorbeeld al het speelgoed in kwijt. Zo voorkom je dat de woonkamer een groot speelparadijs wordt – er zijn natuurlijk grenzen. Ook handig: een ruime bak of mand, waar ook je kids het speelgoed makkelijk in kunnen opbergen. 

Een beetje van je kids, een beetje van jou 

Wat betreft de looks van de woonkamer tippen we ten slotte: vergeet niet dat de woonkamer ook nog gewoon van jou is. Je hoeft niet álles in te richten naar de wensen van je kids. Natuurlijk, een speelhoekje in de woonkamer is hartstikke leuk. Maar zorg ook dat je er zelf nog comfortabel kunt leven én dat je de woonkamer nog gewoon mooi vindt. Dat is wel zo fijn!

Google+