Op zoek naar een nieuwe eettafel? Volg deze tips!

Op zoek naar een nieuwe eettafel? Volg deze tips!

Eettafel kopen tips – witte ronde eettafel (Foto: Laura Davidson, Unsplash op DroomHome.nl)

Op een bepaald moment kan het gebeuren dat je meubels je niet meer zo aanspreken, wellicht door slijtage of simpelweg doordat je verlangt naar iets nieuws. Zo kan het zijn dat je eettafel ook aan vervanging toe is. Maar waar let je allemaal op bij het kopen van een eettafel? Hier vind je enkele essentiële tips die je kunnen helpen bij het kopen van de perfecte eettafel.

Ga op zoek naar inspiratie

Wil je een nieuwe eettafel kopen maar heb je nog geen flauw idee hoe of wat, ga dan eerst op zoek naar inspiratie. Wat betreft eettafels zijn de opties eindeloos en misschien maakt dat het juist ook lastiger. Zoek op internet naar mooie eettafels, bijvoorbeeld op Gigameubel.nl, en maak een selectie van alles wat je aanspreekt. Natuurlijk moet de tafel ook passen bij de huidige stijl van je interieur en is het ook belangrijk om rekening te houden met budget, materiaal, grootte etc. 

Welke vorm kies je?

Je kunt altijd gaan voor een rechthoekige tafel, alhoewel andere vormen kunnen ook goede opties zijn. De ronde tafel is bijvoorbeeld erg populair en een fantastische keuze bij een beperkte ruimte in huis. Het geeft je interieur een speelse en zachte uitstraling. Ook is een ronde tafel ideaal in een huishouden met kinderen omdat je niet bang hoeft te zijn voor scherpe hoeken. Een eettafel vorm die je ook steeds meer ziet is ovaal. Het fijne van een ovale tafel is de afmeting, je kunt er veel stoelen aan kwijt en daarnaast hou je het ronde en speelse gevoel in tegenstelling tot een rechthoekige tafel. 

Hoe groot moet de eettafel zijn

Uiteraard is het ook nog belangrijk om rekening te houden met de grootte van de eettafel. Dit heeft natuurlijk te maken met de grootte van het huishouden maar ook met de ruimte die je hebt. De basisregel is dat een persoon aan tafel 70 cm nodig heeft om comfortabel te kunnen zitten. Heb je een huishouden van 4 personen, kies dan zeker een eettafel uit die minstens 140 cm lang is. Heb je beperkte ruimte maar heb je regelmatig eters over de vloer, overweeg dan een uitschuifbare tafel die je naar wens groter en kleiner kunt maken. 

Welke materiaal kies je?

Eettafels worden tegenwoordig gemaakt van allerlei materialen, van hout tot aan staal en al deze materialen hebben verschillende eigenschappen maar hebben ook een grote invloed op de stijl. Ook is niet elke materiaal geschikt voor jouw persoonlijke woonsituatie. Hieronder lees je de belangrijkste eigenschappen per materiaal:

  • Hout: Een populaire keuze voor eetkamertafels, het geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan je interieur. Hout is over het algemeen erg tijdloos en is makkelijk te combineren. Hout is wel redelijk kwetsbaar en heeft bij sommige afwerkingen zo nu en dan onderhoud nodig.
  • Metaal: Ook zie je steeds vaker tafels van metaal, dit materiaal heeft een stoere uitstraling en is perfect voor een industriële interieur. Het is een materiaal dat zeker tegen een stootje kan.
  • Kunststof: Een eettafel van kunststof is erg praktisch, het is namelijk makkelijk schoon te maken en dus ideaal bij een huishouden met kinderen. Wel is kunststof vrij kwetsbaar en gevoelig voor krassen en andere beschadigingen.
  • Marmer: Een tafel met een marmeren blad kan een luxe uitstraling geven aan je interieur. Marmer heb je in allerlei kleuren en zie je in veel verschillende combinaties. Het materiaal is makkelijk schoon te maken maar pas op, er is wel kans op vlekken.

Met deze tips moet het ongetwijfeld lukken om een geschikte eettafel te vinden voor jouw interieur. 


Spot hier hippe interieur tips en de nieuwste woontrends voor jouw huis!

Google+