Tafel Trends | Van Een Mooie Tafel Eet Je Nooit Alleen!

Tafel Trends

Hippe Eettafels, Bijzettafels & Salontafels 

Tafel Trends 2011 - Piet Boon Eettafel Gerrit - Hippe Eettafels, Bijzettafels & Salontafels (Foto Perscentrum Wonen)

Van een mooie tafel eet je nooit alleen! Een belangrijk deel van het leven vindt plaats aan tafel. Als dit leven gestoeld is op stoelen dan wordt het verrijkt door tafels! De tafel is namelijk meer dan een functioneel gebruiksobject waar aan gewerkt en gegeten wordt.

Belangrijker is de symbolische functie van de tafel: samenkomen, met elkaar rond de tafel. Het spreekwoord “Van een mooie tafel eet je nooit alleen” is daarom niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk op te vatten. Aan tafel komt een familie samen om – natuurlijk – te dineren én de dagelijkse bezigheden te bespreken.

In het weekend wordt er aan de tafel gegeten, gedronken én gelachen met vrienden of dient de tafel als mediator bij een romantisch diner. Want zeg nou zelf, hoe leuk is voetje vrijen zonder tafel?! FOTO Piet Boon Tafel Gerrit 

Tafel Trends 2011 - Eettafels van Roderick Vos voor Linteloo, Tafel Doble voor Montis & Pake Sytse voor Pilat (Foto Perscentrum Wonen op DroomHome.nl)

FOTO LINKS Deze familietafel, ontworpen door Roderick Vos voor Linteloo, is geïnspireerd op grote Siciliaanse families die gezamenlijk doen wat ze het beste doen: eten! Als basis voor zijn XXL-tafels heeft Vos gekozen voor een onconventionele tweebenige constructie. Hierdoor zitten op de vier hoeken van The Sicilian geen tafelpoten in de weg. Op het onverwoestbare stalen onderstel rust een blad van duurzaam bamboe: een licht maar sterk en milieuvriendelijk materiaal. www.linteloo.nl FOTO MIDDEN Doble is een tafel waarbij het houten blad gedragen wordt door vier massief houten, licht schuin uitlopende poten. Het rechte blad wordt aan de zijden geopend voor twee sierlijke schraagvormen.

Door de delen in verschillende kleuren te beitsen, kunnen de functies van de onafhankelijke delen worden geaccentueerd. De Doble is leverbaar zowel massief notenhout als in eikenhout en in verschillende afmetingen. www.montis.nl FOTO RECHTS De inspiratiebron voor de eettafel Pake Sytse was…een stoel! Een klokkenstoel: een historische houten stellage voor kerkklokken. De vorm van de klokkenstoel vormde het uitgangspunt voor het onderstel van Pake Sytse. De grote ‘praattafel’ is er zowel met ovaal als rechthoekig blad en uitgevoerd in walnoot en eikenhout. www.pilat.nl

Eettafelen

Samen eten is samen genieten.

Met z’n allen aan de eettafel is – vooral tijdens de feestdagen – een must en dit vereist grote, stevige tafels. Nieuwe eetkamertafels zijn lang en steeds vaker worden dezelfde ontwerpen in verschillende groottes aangeboden. Zo kun je precies de tafel kopen die bij de gezinsgrootte past. Fabrikanten zijn zich ervan bewust dat men speciaal voor sommige gelegenheden – zoals het kerstdiner – een grote tafel wil, maar op andere momenten juist behoefte heeft aan een kleinere omvang. Hier wordt op ingespeeld door tafels waarvan het tafelblad vergroot kan worden door middel van uitschuifbare elementen. De tafel is daardoor aan te passen aan elk moment en elke ruimte. Qua vormgeving zijn de nieuwe eettafels robuust en sterk. Of ze nu van metaal, hout of kunststof zijn gemaakt: stoere maar eenvoudige vormen domineren. Voor het onderstel zijn industriële schragen populair, of in elk geval de look ervan. Bij sommige tafels wordt de illusie van een schragen-onderstel gewekt: wel het stoere uiterlijk maar niet de negatieve gevolgen ervan, zoals instabiliteit. Het archetype van de ‘vierpootstafel’ wordt steeds vaker vervangen voor een ‘tweepootstafel’ waarbij twee grote, brede poten het tafelblad in het midden – in plaats van op de hoeken – ondersteunen. Ook gesloten onderstellen zien we vaker en geven de tafel  die robuuste uitstraling. Deze komen het voetje vrijen helaas niet ten goede.

Tafel Trends 2011 - Eettafels van E15 Tafel Zehn, Schaartafel Jacco Bakker, Phill voor Spectrum Design & Table B voor BD Barcelona  (Foto Perscentrum Wonen op DroomHome.nl)

FOTO RECHTS Door de eenvoudige maar robuuste vorm heeft eettafel Zehn van E15 het uiterlijk van een sculptuur. De eenvoudige solide tafelpoot is gemaakt uit één stuk en is symmetrisch geplaatst onder het gehele tafelblad. De tafel is te verkrijgen in een lengte van zowel 240 cm als 300 cm, www.e15.com FOTO MIDDEN De poten van de schaartafel zijn geïnspireerd op de vorm van, de naam zegt het al, een schaar. De tafel is leverbaar met een recht, rond of ovaal blad in alle houtsoorten of kleuren en is tevens geheel op maat te leveren. www.jaccobakker.nl, Tafel Phill is in 2010 ontworpen door Studio Parade. Het ontwerp sprak Spectrum aan en ze besloten de tafel in de collectie op te nemen. Wat deze tafel bijzonder maakt zijn de open vakken aan weerszijden in het blad. Naast boeken, dagbladen en magazines kunnen een laptop, kaarsen en/of andere tafel accessoires hierin worden opgeborgen. De vier massief eiken tafelpoten lopen diagonaal uit. www.spectrumdesign.nl,

FOTO RECHTS Table B is door Konstantin Grcic ontworpen voor B.D. De naam van de tafel is zo eenvoudig als de tafel zelf. De ogenschijnlijke simpliciteit verbergt echter het technische vernuft erachter. Het aluminium tafelblad is verkrijgbaar in een lengte vanaf 180 cm tot 360 cm! Er zijn drie verschillende onderstellen, uitgevoerd in hout, steen of metaal. Table B is geschikt voor zowel binnen als buiten. www.bdbarcelona.com

Koffietafelen

Na het diner verschuift men vaak van de eet- naar de salontafel om daar het Grote Genieten voort te zetten.

Aan een koffie- of salontafel wordt – de naam zegt het al – vaak koffie of thee gedronken. Deze tafel bevindt zich in de salon- of zitkamer waar men bijvoorbeeld een kopje koffie drinkt, al bladerend door een (koffietafel)boek. Opvallend is een verschuiving in de vormgeving van salon- en koffietafels. Waar het archetype bij de eettafel nog herkenbaar is (poten onder een tafelblad) zijn salontafels steeds vaker massief van vorm en vervaardigd uit één geheel, zo laag dat er bijna geen sprake is van tafelpoten, tevens functionerend als opbergmeubel (houten kisten) of gemaakt als decoratief kunstobject met ‘tafelfunctie’. Qua materialen domineren (blank) hout, al of niet gekleurd metaal en is er een revival van glas ophanden. Ook een combinatie, van hout en metaal of glas en metaal, is populair. In veel tafeltjes zien we de stijl en vormentaal van de fabulous fifties (woonmodetrend Fashion Model) terug, in gestroomlijnde en afgeronde vormen, slanke en ranke poten, de kleuren zwart, bruin, beige en greige en fijne patronen geïnspireerd op de jaren vijftig.

Tafel Trends 2011 - Salontafels,  Zoe MurphyStriped Margate Koffietafel, Salontafel Itske van Piet Boon, Knijper XL van Jacco Bakker en Abula Salontafel van Vitra (Foto Perscentrum Wonen op DroomHome.nl)

FOTO LINKS Textielontwerpster Zoe Murphy presenteerde in Londen haar collectie ‘Love what belongs to you’ bestaande uit een serie gerestaureerde vintage meubelen gedecoreerd met nieuwe stoffering en prints. De ranke, toelopende poten en het tafelblad met fineer zijn typisch jaren vijftig. De kleurrijke print tilt de tafel naar het heden. www.zoemurphy.com FOTO RECHTS De stevige Itske Piet Boon salontafel is dit jaar geïntroduceerd in een witte high gloss en matte variant. Eerder was dit tafeltje al leverbaar in de eiken uitvoering. www.pietboon.com, Jacco Bakker ontwierp een XXL-knijper als salontafel, die bovendien écht werkt. Op schaal 20:1 is de knijper vervaardigd uit MDF en gespoten in zijdeglans of hoogglans lak. De metalen veer is van staal en vernikkeld. De knijper is leverbaar in elke maat. www.jaccobakker.nl en Antonia Citterio ontwierp de Albula Table voor Vitra. De grote maar gestroomlijnde salontafel roept in stijl herinneringen op aan het midcentury-design. www.vitra.com

Bijzettafelen

Waar de eet- en salontafel nog vanuit een functioneel oogpunt zijn ontworpen, zijn kleine bijzettafels steeds vaker een accessoire waarbij het meer draait om schoonheid dan om functionaliteit.

Bijzettafeltjes zijn een trend: in alle soorten en maten waren ze te zien op internationale beurzen. Een groepje van dezelfde of verschillende bijzettafeltjes vormt een ‘eilandje’ in het interieurlandschap en is op zichzelf al decoratief. Dat de tafeltjes kunnen dienen om fotolijsjes, beeldjes, boeken, souvenirs of – in de decembermaand – kerstdecoraties op uit te stallen is een fijne extra. Veel nieuwe bijzettafeltjes zijn uitgevoerd in metaal; koper- en bronskleuren zijn erg populair. Enige tijd geleden is koper weer op de kaart gezet door de Britse ontwerper Tom Dixon, met zijn Copper bowls. Inmiddels is dit ook opgepakt door diverse fabrikanten vanuit een herwaardering voor authentieke materialen. Een andere populaire materiaalsoort is bamboe. We zien dit vederlichte maar oersterke materiaal steeds vaker in alle facetten van het interieur. Nieuwe bamboe bijzettafeltjes zijn een pure, robuuste en duurzame noot in het interieur. Een belangrijke tendens in ‘interieurland’ is het ontwerpen vanuit een duurzame gedachte (woonmodetrend Art Critic). Duurzaamheid heeft betrekking op verantwoord en (milieu)vriendelijk produceren, gebruikmakend van sterke materialen als metaal en bamboe en met aandacht voor het afterlife van producten (cradle to cradle principe). ‘Upcycling’ is een nieuwe veelgehoorde term waarmee wordt aangeduid dat iets wordt hergebruik en getransformeerd tot een nieuw milieuvriendelijk product dat bovendien meer waard is dan het product dat het daarvoor was.

Tafel Trends 2011 -Bijzettafels , E15 Habibi bijzettafels,  Fletcha van Pulpo, bamaboe bijzettafels Linteloo & Walnoten Hout Tafels van matt Elton (Foto Perscentrum Wonen op DroomHome.nl)

FOTO LINKS Bijzettafeltjes zijn een must have voor het interieur dit jaar, bij voorkeur in verschillende formaten en hoogtes. De stijlvolle bijzettafeltjes Habibi – eigenlijk trays met onderstel – zijn een waar sieraad voor in je interieur en bovendien erg praktisch en overal neer te zetten.  www.e15.com FOTO RECHTS Deze ludieke zwartmetalen bijzettafel van Pulpo is een moderne sculptuur in het interieur, waar je bovenop een drankje of vaas op kwijt kunt en boeken of tijdschriften eronder. www.pulpoproducts.com FOTO LINKS ONDER Deze kleine bijzettafels zijn gemaakt van duurzaam samengeperst bamboe, waarbij de schoonheid van eenvoud het uitgangspunt is. Door het lichte maar sterke bamboe doen de tafels Oosters aan. Door de afwerking met olie krijgen ze een vintage tintje. www.linteloo.nl FOTO RECHTS ONDER Deze strakke tafels zijn ambachtelijk gemaakt van walnotenhout. Bijzonder aan de vormgeving van de gehele collectie van Matt Elton is de jaren vijftig uitstraling, door bijvoorbeeld ranke toelopende poten onder tafels en kasten. www.matteltondesign.com

Door: Priscilla de Putter, Perscentrum Wonen

Google+