Zo kies je de juiste salontafel voor je woonkamer

Zo kies je de juiste salontafel voor je woonkamer

Salontafel kiezen – Rechthoekige Ethnicraft salontafel & koffietafel (Foto: op DroomHome.nl)

Een salontafel is letterlijk het middelpunt van je woonkamer. Hij is iets groter in formaat dan een bijzettafel. En in tegenstelling tot de bijzettafel, pronkt een salontafel graag wat prominenter in je interieur. Ook heeft een salontafel wat meer een functie als ‘tafel’, omdat je er dingen op wilt kunnen zetten. Maar voordat je op zoek gaat naar bijvoorbeeld zo’n mooie en unieke Ethnicraft salontafel bij Kavel 84, loop je het best onderstaande tips even langs.

Tips bij het uitkiezen van je nieuwe salontafel

Proportie

Let goed op de verhoudingen van je bank bij het kiezen van een nieuwe salontafel. De grootte van de salontafel moet in harmonie met je bank zijn, zodat de salontafel niet de ruimte gaat ‘domineren’. Of juist in het niet valt naast de grootsheid van je zitmeubel. Graadmeter is: de hoogte van de salontafel moet gelijk zijn aan of iets lager zijn dan de zithoogte van je bank. Let daarbij ook op de lengte en diepte van je bank.

Functionaliteit

Denk ook goed na over het dagelijks gebruik van je nieuwe salontafel. Zijn jullie met velen thuis en/of ontvang je vaak gasten, dan is een salontafel met een groter oppervlak fijn. Zodat je er drankjes, snacks en bijvoorbeeld bordspelen op kunt zetten. Wil je graag je huis lekker clean en mean houden? Dan is een salontafel met opbergopties, zoals lades, handig. En zijn er verder nog specifieke behoeften? Moet de tafel bijvoorbeeld kindvriendelijk zijn, of huisdierbestendig? En geschikt voor dagelijks gebruik? Ook belangrijk: controleer de stabiliteit van de salontafel: om ongelukken en morsen te voorkomen.

Salontafel kiezen – Ronde Ethnicraft salontafel & koffietafel (Foto: op DroomHome.nl)

Stijl en esthetiek

Kies een salontafel die een aanvulling is op de stijl van de rest van het interieur in je woonkamer. Natuurlijk is dit heel persoonlijk en smaakgebonden. De een wil graag alles in één stijl in huis. In dat geval kies je voor een salontafel die qua stijl past bij bijvoorbeeld het moderne en/of minimalistische interieur van je woonkamer. Een ander houdt juist van wat uitbundiger en combineert graag verschillende stijlen binnen één interieur.

Materiaal

Qua materiaal van een salontafel is er ook heel veel keuze. Je kunt kiezen voor hout, dat meestal een veelzijdige en tijdloze uitstraling heeft. Daarbij heb je ook nog de keuze voor een bepaalde afwerking, zoals natuurlijke houttinten of geverfde of gebeitste oppervlakten. Daarmee kun je de stijl van je houten salontafel ook weer goed afstemmen op je interieur. Of je kiest voor een glazen salontafel, die een wat modernere en luchtigere sfeer geeft. Of voor materialen als metaal en acryl, die wat eigentijdse elegantie aan je interieur toevoegen. Houd wel in het achterhoofd dat elk materiaal, dus bijvoorbeeld hout of glas, een bepaalde vorm van onderhoud vergt. Besef je goed van tevoren hoeveel ‘werk’ je aan het onderhoud van je nieuwe salontafel wilt besteden.

Vorm en grootte

Hoeveel plek heb je beschikbaar voor de salontafel in huis? Zorg daarbij dat je voldoende ruimte om de tafel heen hebt, om te zitten, maar ook om erlangs te lopen. Meten is weten, in dit geval. Daarnaast passen rechthoekige of vierkante salontafels goed bij de meeste banken, terwijl ronde of ovale salontafels de strakke lijnen van hoekbanken wat kunnen verzachten.


Alles over de nieuwste woontrends en hippe interieur kleuren voor jouw woning!

Google+