SVÄRTAN - Ikea Design uit India

SVÄRTAN - Ikea Design uit India

Svartan Ikea Design Collectie uit India - Ikea Woonaccessoires in Zwart, Wit en Grijs - MEER Ikea... (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Wie aan India denkt, ziet vaak levendige kleuren voor zich. Martin Bergström niet. De Zweedse mode- en textielontwerper heeft het karakter van het moderne, stedelijke India weten te vangen in zwart, wit en vele tinten grijs.

Samen met 25 designstudenten van het National Institute of Fashion Technology in Delhi creëerde hij geweldige patronen, geïnspireerd op ruige muren, regenwater, boomschors en kabels die boven de straten hangen. Met trots presenteert IKEA de SVÄRTAN limited collectie in samenwerking met Martin Bergström. De designproducten zijn vanaf september 2016 verkrijgbaar in de winkels en op IKEA.nl.

“Voor de SVÄRTAN limited collectie wilde ik een moderne interpretatie van India en haar culturele erfgoed creëren. Toen ik voor het eerst in dit prachtige land kwam, werd ik betoverd door het licht. Daarna zag ik de schoonheid in het alledaagse: de ongelooflijke verfijning in oppervlaktes, de texturen in muren en fantastische patronen gecreëerd door de regen”, vertelt Martin Bergström. De SVÄRTAN limited collectie bestaat uit textiel, papieren producten, glaswerk, keramiek en metalen objecten, alleen gekenmerkt door abstracte patronen in zwart, wit en grijstinten. Alle producten zijn gemaakt in India waarbij traditionele technieken zijn gebruikt. Daardoor voelt iedere schaal, fles, bijzettafel, vloerkleed, overtrek, schetsboek en kunstkaart alsof het met de hand gemaakt is.

Svartan Ikea Design Collectie uit India - Ikea Zwarte Metalen Schalen met Ring om aan op te Hangen. (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Perfecte imperfectie
Door hun onvoorspelbare vorm zijn de mondgeblazen glazen SVÄRTAN flessen een goed voorbeeld van het perfecte imperfecte design van Martin Bergström. De stoere schalen heeft Martin eigenhandig vormgegeven, op basis van een oude Indiase schaal. De metalen producten hebben allemaal een gat in de zijkant: in India hangen ze de producten hieraan op om de verf te laten drogen. Martin besloot een replica van zijn eigen neusring door dit gat te doen om het zo onderdeel van het design te laten zijn.

Svartan Ikea Design Collectie uit India - Opklapbaar Metalen Ikea Zwarte Salontafel met Relief Blad. (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Stoere en ruige designtafels
Van metaal tot hout: de materialen die zijn gebruikt in de SVÄRTAN limited collectie zijn bedoeld om elkaar aan te vullen en in balans te houden. De metalen salontafel met dienblad is eenvoudig inklapbaar en heeft een aantrekkelijk patroon dat je gewoon moet aanraken. De houten bijzettafels met hun stoere en ruige uitstraling kan je ook als krukje gebruiken.

Svartan Ikea Design Collectie uit India - Ikea Dekbedovertrekken en Kussen in Zwart/Wit. (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Fascinerende stoffen
Textiel speelt een belangrijke rol in de Indiase cultuur en in het leven van Martin Bergström. Daarom vind je in de SVÄRTAN limited collectie vele textielproducten met de meest fascinerende patronen. Bijvoorbeeld het dekbedovertrek met bijpassend kussensloop, gemaakt van 100 procent katoen van meer duurzame bronnen*. Met de zes verschillende kussenovertrekken kan je je zwarte of witte bank of bed een kunstzinnige uitstraling geven.

Svartan Ikea Design Collectie uit India - Ikea Glad Geweven Vloerkleden in Zwart/Grijs/Wit. (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Schaduwen op de vloer
Martin Bergström en de 25 designstudenten maakten ruim 2.000 schetsen in Delhi en daaruit zijn uiteindelijk 15 patronen geselecteerd die de hoofdrol spelen in de SVÄRTAN limited collectie. Twee daarvan zijn verwerkt in glad geweven vloerkleden, waarmee je op je vloer een schitterende schaduw van India kan laten zien. Als dat geen statement is…

Svartan Ikea Design Collectie uit India - Handgemaakt Papier Ikea Schetsboeken en Kunstkaarten. (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Op handgemaakt papier
Al meer dan 300 jaar wordt in India papier met de hand gemaakt. De SVÄRTAN schetsboeken bevatten 36 pagina’s van dit dikke handgemaakt papier, dat helemaal volgens traditie geproduceerd is. Ook de kunstkaarten komen op dit unieke papier. Met de set van 6 kaarten kan je een eigen abstracte kunstwerk maken in je huis. Of inspireer vrienden en familie door hen een originele kaart te sturen.

* Onder 100 procent katoen van meer duurzame bronnen verstaat IKEA katoen van planten die geteeld zijn volgens de richtlijnen van Better Cotton, door katoenboeren die werken volgens Better Cotton en duurzamer geproduceerd katoen uit de Verenigde Staten volgens bijvoorbeeld het e3 Cotton Program. Bron: Ikea.nl

Google+