Tips voor betere kantoorakoestiek: van kamerplant tot akoestisch plafond

Tips voor betere kantoorakoestiek: van kamerplant tot akoestisch plafond

Kantoorakoestiek verbeteren met planten en akoestisch plafond (Foto: Tranmautritam, Pexels  op DroomHome.nl)

Goede kantoorakoestiek draagt bij aan een hogere productiviteit en een aangename werksfeer. Het is daarom essentieel om er voldoende aandacht aan te schenken. In dit artikel lees je diverse tips om een akoestiek kantoor te creëren. Zo kunnen alle medewerkers hun concentratie goed vasthouden en elkaar duidelijk verstaan tijdens vergaderingen.

1. Investeren in akoestisch plafond

Als je één investering mag doen voor een betere kantoorakoestiek, raden we een naadloos akoestisch plafond aan. Hiermee wordt de nagalmtijd van geluid flink teruggebracht. Je hebt geen last meer van een vervelende echo. Het kantoor klinkt niet meer hol, onaangename omgevingsgeluiden worden gedempt en medewerkers kunnen elkaar beter verstaan. Een akoestisch plafond is niet alleen geschikt voor grote kantoorpanden en vergaderzalen, maar ook een goede toevoeging aan een ruim thuiskantoor. Door de gespoten afwerking is het plafond verkrijgbaar in iedere gewenste kleur.

2. Grote ruimtes opsplitsen

Voor zowel de akoestiek als de sfeer is het verstandig om grote ruimtes op te splitsen. Maak gebruik van scheidingswanden, glazen schuifdeuren of een akoestische vergaderbox. Zorg ervoor dat iedere aparte ruimte en elk hoekje een duidelijke functie heeft.

3. Luidruchtige apparaten afschermen

Zijn er luidruchtige apparaten aanwezig op kantoor? Scherm deze dan zo goed mogelijk af. Zet de apparatuur in een aparte kamer of plaats er akoestische wanden/panelen omheen. Een speciale ruimte voor de printer kan bijvoorbeeld al veel geluidshinder voorkomen.

Kantoorakoestiek verbeteren met grote planten (Foto: Kindel Media, Pexels op DroomHome.nl)

4. Grote kamerplanten ter decoratie

Grote kamerplanten hebben een geluidsabsorberende werking. Daarnaast straalt het groen rust uit en hebben sommige planten een luchtzuiverende functie. Dit maakt het de ideale decoratie voor op kantoor! Kies plantensoorten die weinig zorg nodig hebben. In ruimtes met weinig daglicht kun je gebruik maken van hoogwaardige kunstplanten.

5. Gebruik van geluidsabsorberende materialen

Zachte materialen en stoffen werken ook geluidsabsorberend. Het is daarom verstandig om diverse meubels met zachte stoffering toe te voegen aan kantoor. Denk aan een heerlijke loungebank in de informele koffiehoek en gestoffeerde draaistoelen in de vergaderruimte. Daarnaast is een groot vloerkleed een slimme akoestische toevoeging.

6. Akoestische panelen

Akoestische panelen zijn op verschillende manieren toe te passen op kantoor. Zo zijn er geluidsabsorberende bureaupanelen die je tussen de werkplekken kunt plaatsen. Maar er zijn ook grote plafond- en wandpanelen die de kantoorakoestiek verbeteren. Wanneer je nog op zoek bent naar sfeervolle wanddecoratie, kun je kijken naar een akoestisch wandpaneel met een mooie kleur, print of opdruk. Dit oogt net zo sfeervol als een schilderij, maar vermindert tegelijkertijd de vervelende galm in de ruimte.

Google+