5x Duurzame en milieuvriendelijke vloeren

5x Duurzame en milieuvriendelijke vloeren

Duurzame vloeren: milieuvriendelijke PVC vloer (Foto David Libeert, Unsplash op DroomHome.nl)

Bij een duurzame woning hoort een duurzame vloer. Maar wat is nou de beste keuze? Helaas kunnen we niet één vloersoort als winnaar aanwijzen. Duurzaamheid heeft te maken met verschillende aspecten. Zo kun je kijken naar de levensduur van de vloer, maar kun je je ook specifiek richten op milieuvriendelijk materiaalgebruik. Hieronder staan 5 goede opties voor je op een rij. Iedere vloer is duurzaam op zijn eigen manier. Welke vloersoort sluit het beste aan op jouw voorkeuren?

1. Duurzame PVC vloer

Een hoogwaardige PVC vloer is ontzettend sterk, slijtvast en krasbestendig. Hierdoor heeft de vloersoort een lange levensduur en is het een duurzame keuze. Daarnaast kun je kijken naar PVC met biologische weekmakers in plaats van ftalaten. Deze weekmakers zijn volledig afbreekbaar en dus veel beter voor mens en milieu. De PVC vloeren van Ambiant zijn voorzien van diverse kwaliteitskeurmerken en een goed voorbeeld van een duurzame én milieuvriendelijke vloersoort.

2. Ftalaatvrij vinyl

Ook als jouw voorkeur uitgaat naar een vinylvloer, kun je het beste kijken naar een variant zonder ftalaten. Dit zijn weekmakers die de kunststof vloer soepel maken. Helaas kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen uit deze weekmakers, die een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit in je woning en dus op jouw gezondheid. Dit is bij biologische weekmakers niet het geval. Daarnaast is er bij Ambiant vloeren een vinyl collectie die is gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

3. Milieuvriendelijk laminaat

Bij laminaat is het belangrijk dat het productieproces het milieu zo min mogelijk belast. Bij voorkeur worden de vloeren gemaakt van resthout. Dit is eigenlijk het afval van de houtindustrie dat op deze manier toch een bestemming krijgt. Kijk daarnaast eens waar de laminaatvloer vandaan komt. Hoe minder kilometers de vloer moet afleggen, hoe beter. Een laminaatvloer uit Europa of zelfs uit eigen land is dus een milieuvriendelijke keuze.

4. Tapijt van gerecycled materiaal

Wist je dat er ook veel soorten milieuvriendelijk tapijt verkrijgbaar zijn? Deze zachte vloeren worden gemaakt van econyl garen. Dit zijn garen van gerecyclede materialen zoals visnetten of garenafval. Daarnaast mag niet worden vergeten dat tapijt erg goed isoleert. Hierdoor kun je de verwarming in huis wat lager zetten en energie besparen.

5. Sterke gietvloer

Een gietvloer is super sterk en heeft een gemiddelde levensduur van 30 tot maar liefst 50 jaar (afhankelijk van de kwaliteit, het gebruik en onderhoud). Super duurzaam! Er zijn eventueel milieuvriendelijke gietvloeren verkrijgbaar die worden gemaakt van natuurlijke materialen in plaats van kunststof.

Google+