Daarom wel of niet kiezen voor vloerverwarming

Daarom wel of niet kiezen voor vloerverwarming

Vloerverwarming voor en nadelen: comfort, ruimtebesparend, energiezuinig en vloerverwarming kosten (Foto: Tetiana Shyshkina, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

De waarde van vloerverwarming wordt nog wel eens onderschat, maar het speelt een ontzettende grote rol in een ruimte. Vloerverwarming, ook wel bekend als stralingsverwarming, verwarmt de vloer zodat je traditionele radiatoren gedag kunt zeggen. Natuurlijk krijg je er warme voetjes bij cadeau, maar dat wist je waarschijnlijk al. In dit artikel heb ik de belangrijkste voor- en nadelen van vloerverwarming voor je op een rijtje gezegd. Overweeg jij om te investeren in vloerverwarming? Lees dan even verder!

Duurzame oplossing: energiezuinige verwarming

Vloerverwarming is – net als andere soorten verwarming – in verschillende systemen leverbaar; een elektrische en op water gebaseerd systeem. Misschien gaat er niet direct een belletje bij je rinkelen. Belangrijk is om te weten dat beide systemen dezelfde functie hebben, namelijk het verwarmen van een kamer vanaf de vloer. Het op water gebaseerde systeem voert heet water door buizen, terwijl het elektrische systeem door middel van bedrading onder de vloer warmte zal genereren.

Een ander groot voordeel van vloerverwarming is dat de energiekosten sterk zullen dalen. Dat zit zo. In tegenstelling tot de traditionele radiatoren, die tot een (hoge) temperatuur tussen de 65-75 graden Celsius verwarmd moeten worden, ligt de temperatuur bij vloerverwarming een stuk lager. Afhankelijk van de vloerverwarming, kan 29 graden Celsius of minder volstaan om een ruimte effectief te verwarmen. Tel uit je winst!

Vloerverwarming wordt de standaard

Vloerverwarming gaat de komende jaren niet inleveren op populariteit. En terecht, want met de komst van de warmtepomp als vervanger voor de cv-ketel, kan het alternatief van radiatoren niet lang op zich laten wachten. In veel nieuwbouwwoningen ligt de nadruk op energiezuinig wonen en dan kan vloerverwarming natuurlijk niet ontbreken. Vloerverwarming is ontzettend comfortabel, heeft een goed rendement en is ook ruimtebesparend.

Wat zijn de kosten?

Allemaal leuk en aardig, vloerverwarming. Maar wat kost vloerverwarming nou eigenlijk? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, omdat de totaalprijs van verschillende factoren afhankelijk is. De prijzen kunnen variëren van €750 voor 10 vierkante meter tot maar liefst €1900, inclusief montage en btw. De prijsopbouw wordt mede bepaald door het aantal vierkante meters, of je kiest voor een bijverwarming of hoofdverwarming, het systeem van verwarmen en extra opties. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van bestaande, traditionele radiatoren en een pompschakelaar, die iedere vloerverwarming nodig heeft om het water door de leidingen te laten stromen. Natuurlijk loont het altijd de moeite om verschillende offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken, zodat je de beste prijs- en kwaliteitsdeal vindt. Succes!

Google+