Pimp Je Houten Vloer

Pimp Je Houten Vloer

Vloeren Renovatie – Pimp Je Houten Vloer met Schuren, Polijsten, Olie of Was en Beschermlaag Aanbrengen Tips. (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Terugkeer naar de natuur. Een trend die we vorig jaar al zagen, maar ook weer terugkomt in de interieurtrends voor 2017. En een vloer is altijd een belangrijk onderdeel van de sfeer in huis, dus houten vloeren blijven ongekend populair.

Wil jij je houten vloer weer de chique, originele uitstraling geven die hij ooit had? Of zou je liever een vloer met een moderne grijze tint met grey- of whitewash thuis hebben (een van de vloerentrends 2017)? Als stoere klusman of -vrouw draai je je hand er niet voor om zelf een vloerrenovatie uit te voeren toch?

Renovatie stap 1: schuren
Zijn er gebruikssporen zichtbaar, zitten er lijm- of verfresten op de vloer of wil je vloer een andere kleur geven dan is een vloerrenovatie nodig. Een renovatie van een houten vloer begint met het opschuren van het hout. Belangrijk is dat je wel goed gereedschap hebt, anders krijg je niet het gewenste resultaat. Voor het mooi gelijkmatig opschuren van vooral grote oppervlakten kun je een parketschuurmachine huren. Voor de vloerdelen langs de plinten en bij de aansluitingen van de radiatoren biedt het huren van een kantenschuurmachine uitkomst. Voor het mooiste resultaat schuur je de vloer drie maal, iedere keer met een fijner schuurpapier.

Renovatie stap 2: polijsten
Na het schuren is het tijd om de vloer te polijsten. Het polijsten heeft als functie om deze mooi egaal te maken en de houtnerven af te sluiten.

Renovatie stap 3: olie of was aanbrengen
Je kunt de vloer vervolgens met verschillende producten behandelen, waarbij hardwax en olie het meest gebruikt worden. In het verleden werd ook gewerkt met parketlak, maar de tegenwoordig verplichte watergedragen lakken zijn erg krasgevoelig. Hardwax (een mix van was en olie) zorgt er voor dat de vloer goed bestand is tegen vocht en vuil, en geeft deze een prachtige matte glans. Ook kun je kiezen voor een gekleurde vloerolie in trendy grijs.

Renovatie stap 4: beschermlaag over olie
Heb je je vloer een mooie grey- of whitewash look gegeven met een gekleurde wasolie? Breng dan nog een extra beschermlaag met transparante wasolie aan zodat de kleurlaag goed beschermd is tegen vuil en vocht.

Zo houd je een houten vloer mooi
Een houten vloer geeft een erg sfeervolle uitstraling in huis, maar heeft wel wat meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een tegelvloer of PVC-vloer. Zo kan hout verkleuren door de zon, raakt het sneller beschadigd als er iets hards op valt en krijg je krassen door vuiligheid onder je schoenen. Dit laatste kun je zoveel mogelijk voorkomen door regelmatig te stofzuigen en een vochtige dweil over de vloer te halen.

Google+