PVC-vloer of marmoleum: voor welke vloer kies jij?

PVC-vloer of marmoleum: voor welke vloer kies jij?

PVC vloeren hout motief (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Dan is het goed om je eerst in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. In dit artikel bespreken we alle verschillen en overeenkomsten van een PVC vloer en een marmoleumvloer. Even voor de duidelijkheid: marmoleum is een merknaam die fabrikant Forbo aan linoleum heeft gegeven. Zowel PVC als linoleum is een goede optie voor in je woning. De keuze is helemaal afhankelijk van jouw wensen.

Materiaal

Marmoleum is een natuurlijk product. Het bestaat uit lijnzaadolie, hars, kurk en jute.

PVC vloeren zijn daarentegen niet natuurlijk. Deze vloeren worden opgebouwd uit verschillende lagen kunststof, met bovenop een dessin en een sterke toplaag.

Onderhoud

Beide vloeren zijn erg gemakkelijk te onderhouden. Je maakt ze schoon met een doekje, stofzuiger, (niet al te natte) dweil of zachte bezem. Blijf liever weg bij de agressieve schoonmaakmiddelen. Voor marmoleum vloeren zijn er eventueel ook speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die het materiaal niet beschadigen.

Levensduur

Marmoleum is een hele duurzame keuze. Niet alleen vanwege de natuurlijke materialen, maar ook vanwege de lange levensduur. De vloersoort is massief en ontzettend sterk. Ook PVC heeft deze sterke en slijtvaste eigenschap. Door de beschermende toplaag zal het materiaal bovendien niet snel krassen. Beide vloeren zijn een perfecte keuze voor de lange termijn!

Montage

Marmoleum wordt verkocht op rol, maar ook in een handige click-variant. Deze click stroken kun je eenvoudig zelf leggen. Hetzelfde geldt voor PVC stroken of tegels met zo’n kliksysteem. Als je kiest voor een PVC vloer die op de ondergrond gelijmd moet worden, kun je de montage beter overlaten aan een professional. Bij beide vloeren is het belangrijk om gebruik te maken van een egale ondervloer. Laat je hier eventueel over adviseren.

Geluiddemping

Met de juiste ondervloer hebben beide opties een goede geluiddemping. Maar de winnaar op dit gebied is toch echt de verlijmde PVC vloer. Ideaal voor in een gehorige woning of zelfs voor in een appartement.

Vloerverwarming

Zowel een marmoleumvloer als een PVC vloer is erg geschikt voor vloerverwarming. De materialen kunnen de warmte goed geleiden en voelen altijd aangenaam aan de voeten.

Prijs

De prijs van de vloer geeft in veel gevallen de doorslag. Dus dit aspect willen we tot slot ook nog met je delen. Over het algemeen zijn marmoleumvloeren iets duurder dan PVC vloeren. Linoleum/marmoleum kost zo’n €30 tot €40, terwijl je een mooie PVC vloer al kunt aanschaffen vanaf €20. Natuurlijk zal de prijs oplopen bij producten/merken van een hogere kwaliteit. 

Google+