Zelf een mooie laminaatvloer leggen

Zelf een mooie laminaatvloer leggen

Zelf laminaat vloer leggen tips (Foto Sven Brandsma, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Laminaat is er in heel veel soorten en maten. Het meeste laminaat heeft een houtprofiel, maar er zijn ook laminaat soorten die lijken op tegels. Er is ongelofelijk veel keuze voor het uiterlijk van de laminaatvloer. Maar als je eenmaal een mooie vloer hebt gekozen, moet die natuurlijk wel gelegd worden. Kun je dat zelf? Ja, vrijwel iedereen die een beetje handig is kan zelf een klikvloer zoals laminaat leggen!

1. Een geschikte ondergrond

Allereerst ga je zorgen voor een geschikte ondergrond. Ligt er een houten ondervloer in huis? Dan is dit het moment om te checken of deze goed in orde is. Controleer op houtrot en vervang indien nodig slechte planken. Ligt er een betonvloer, dan check je of deze wel goed egaal is. Stofzuig de ondervloer en zorg dat er geen scherpe (kleine) voorwerpen meer op de vloer liggen. Een PVC vloer kun je niet zelf leggen, omdat de ondervloer echt helemaal perfect geëgaliseerd moet zijn. Bij laminaat hoeft de ondervloer alleen maar redelijk schoon en stabiel te zijn.

Zelf laminaatvloer leggen tips - ondervloer (Foto Kwantum  op DroomHome.nl)

2. Een dampwerende folie

Vervolgens heb je dampwerende folie nodig. In de meeste gevallen wordt gekozen voor de bekende folie die lijkt op aluminiumfolie. Het folie heeft een gesloten laag die zorgt dat vocht eronder blijft. Zo blijft de laminaatvloer altijd droog en zal hij niet kromtrekken. Het aluminiumfolie heeft een licht isolerende werking, maar doet dat zeer beperkt. Daarom gebruik je meestal extra isolatie.

3. Isoleren met plaatmateriaal

Heb je een houten ondervloer? Dan is isoleren met plaatmateriaal een must! Je kunt dan niet zonder, omdat de houten ondervloer flexibel is. Dit zal het laminaat beschadigen als je geen plaatmateriaal ertussen gebruikt. De vloer zal ook niet mooi egaal liggen zonder de isolerende platen. Bij een egale betonvloer is extra isolatie op de folie niet perse nodig, maar meestal wel verstandig. De isolerende platen zorgen ervoor dat er geen kou door de vloer trekt en ze dempen ook geluid.

Zelf laminaatvloer leggen tips (Foto Counselling, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

4. De eerste rij laminaat

Je begint de eerste rij laminaat langs de lange wand te leggen. Je legt het laminaat op zo’n manier dat de volgende rij er gemakkelijk op geklikt kan worden. Het laminaat wordt op gelijke afstand van de muur gelegd, op ongeveer 1-1,5 cm afstand. Deze afstand is nodig omdat de laminaatvloer nog ruimte moet houden om te kunnen werken. Er zijn speciale afstandhouders die kunnen zorgen dat het laminaat op de juiste afstand van de muur komt te liggen.

5. De vloer leggen

De volgende rij laminaat klik je in de eerste. Het is belangrijk dat je de stroken iets laat verspringen, zodat er geen lange naden ontstaan. Dit betekent automatisch dat je aan de zijkanten van de kamer het laminaat op maat zult moeten knippen. Gebruik hiervoor een laminaatknipper, waarmee je het snel en efficiënt op maat kunt maken. Laat elke volgende rij laminaat verspringen tot je de hele ruimte af hebt gewerkt. Helemaal rondom de kamer is er 1-1,5 cm ruimte tussen de vloer en de muur.

Zelf laminaatvloer leggen in de slaapkamer tips (Foto Yasmine Boheas, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

6. Afwerking van de vloer

De vloer moet nog verder worden afgewerkt. Dat doe je meestal door middel van plinten. Bij de meeste vloeren kun je passende plinten kopen. Het is verstandig om enkele dagen te wachten voordat je de plinten gaat leggen. De vloer kan dan nog wat werken zonder dat dat erg is. In een extreem warme, natte, koude of droge periode kun je beter geduld hebben tot het weer omslaat. Pas dan zal de vloer uitgewerkt zijn en kun je de plinten gaan leggen.

Een laminaatvloer leggen is niet zo moeilijk als het lijkt. Veel mensen kunnen dit heel goed zelf. Zolang je maar de goede volgorde aanhoudt kan er niet zoveel misgaan. Heb je het nog nooit gedaan, dan is het handig om iemand met ervaring te vragen om erbij te zijn. Die heeft vast nog handige tips om het nog gemakkelijker te maken.

Google+