Design Klokken met Karakter - Hands of Time

Klokken met Karakter - Hands of Time

Klokken met Karakter - Hands of Time, Design Wisse Trooster - MEER Design.... (Foto Wisse Trooster Klok Hands of Time  op DroomHome.nl)

Elk exemplaar van de wandklok Hands of Time –DAE-serie heeft als wijzerplaat een schuurschijf die ontwerpers in de werkplaats van de Design Academy Eindhoven (DAE) hebben gebruikt. Het zijn schijven die in de loop van de tijd zijn versleten en waar zij hun vingerafdrukken op hebben achtergelaten als dna.

De klok verhaalt over de geschiedenis van het gebruik. Aan het patroon van elke klok is af te lezen hoe intensief de schuurschijf is gebruikt en met welke materialen is gewerkt. Zo laat mdf met veel lijm de schijf snel verslijten, terwijl hout de schuurschijf meer tijd geeft. Elke klok die ontwerper Wisse Trooster maakt, is een gestolde afdruk van zijn geschiedenis. Hands of Time – DAE-serie, die de ontwerper onder zijn eigen label qoowl uitbrengt, wordt tijdens de Dutch Design Week 2016 getoond bij Piet Hein Eek op Strijp R in Eindhoven.

Als dank voor het leveren van de opgebruikte schijven, schonk Trooster een exemplaar van Hands of Time aan de Design Academy. Deze hangt symbolisch in de gang boven de deur die toegang biedt tot de werkplaats. Een vaak drukke plek vanwege de vele studenten die hier in de pauze op de bankjes wachten totdat zij weer gebruik kunnen maken van de machines in de werkplaats. Op hun Hands of Time zien zij nu precies wanneer ze weer aan het werk kunnen.

Met Hands of Time speelt de ontwerper met het begrip tijd: in de loop van de tijd verslijten de schijven. De een is intensief gebruikt, de ander lijkt nagenoeg ongeschonden. Trooster toont de schoonheid van een afgedankt en functioneel gebruiksproduct door het een nieuw leven te bieden als uniek karakter. Ook speelt de tijdspanne waarin hij geduldig moet wachten totdat een schuurschijf opgebruikt is een rol: de ontwerper moet soms net zo lang wachten als een jaarring aan een boom groeit; hij kan pas een klok maken als een schuurschijf volledig is versleten.

Klokken met Karakter - Hands of Time, Design Wisse Trooster - Schuurschijf van Design Academy. (Foto Wisse Trooster Klok Hands of Time  op DroomHome.nl)

Tijdens de Dutch Design Week, van 22 t/m 30 oktober, toont Trooster de vijftien schuurschijven die hij in voorraad heeft. Bezoekers kunnen op aanvraag een klok van een van die schijven laten maken. Hands of Time krijgt een achterzijde en wijzers van hout, vervaardigd door Jan Gerritsen, een plaatselijke 67 jarige schrijnwerker (timmerman), en een uurwerk met een batterij of op netvoeding. De klok heeft een diameter van 60 centimeter. Daarnaast zal de ontwerper een nieuwe collectie meubels tonen die hij uit restmateriaal van een lokale deurenfabrikant heeft vervaardigd.

Hands of Time – DAE-serie is overigens na de Dutch Design Week ook nog te zien en te bestellen bij OODE, galerie voor design en verweesde kunst aan de Singel in Amsterdam.

Ontwerper en ondernemer Wisse Trooster, opgegroeid in Deventer, richtte enkele jaren geleden tijdens zijn opleiding Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven samen met Quinten Peuling het bedrijf qoowl op. Tegenwoordig runt hij de studio zelf. Andere producten van Trooster voor het label qoowl zijn onder andere de modulaire lamp ‘Per meter’, de uit hout vervaardigde zonnebril ‘Shade’ en de met een ingenieus patroon lasergesneden houten handtas ‘Plaat’ (in samenwerking met Dewi Bekker). Laatstgenoemde ontwerpen, de bril en de handtas, waren het afgelopen half jaar te zien in de Triënnale expositie XX1T 21st Century, Design After Design in Milaan. Informatie: Qoowl.com

Google+