Nostalgische Zinken Decoraties Ademen De Sfeer Van Vroeger

Nostalgische Zinken Decoraties Ademen De Sfeer Van Vroeger

Nostalgie in de Tuin: Zinken Gieter (Foto Pixabay.com op DroomHome.nl)

Wie kent ze niet uit grootmoeders tijd: de oude zinken emmers, de ouderwetse teil, gieter, of weckketel. De authentieke draadmanden, of het zinken wasbord. Tegenwoordig worden ze vooral als zinken decoratie gebruikt, als landelijke woon- of tuinaccessoire. Daarnaast zijn er nog veel meer toepassingen denkbaar. Hoe je ze ook gebruikt: het doet oude tijden herleven.

Zink
Zink is een blauwig-wit metaal, een scheikundig element welke vaak wordt toegepast als legering (gecombineerd met andere stoffen, door deze te laten samensmelten tot een vaste stof). Het roest niet en kan hierdoor ook buiten staan. De reden waarom zink niet roest is dat er een oxide laag gevormd wordt, doordat zink reageert op zuurstof uit water of lucht. Na verloop van tijd sluit het zink zich helemaal af voor zuurstof en kunnen er geen zuurstofmoleculen meer bij het ijzer komen. Zink heeft een lange levensduur en kan worden hergebruikt.

Historisch Gebruik
Van oudsher wordt een zinken emmer of teil voor veel doeleinden gebruikt. Op de boerderij waren deze niet weg te denken. Naast de zinken melkbussen werden er uiteraard zinken emmers toegepast voor allerhande werk. Lage zinken emmers deden dienst om de dieren te voeren, als voedertrog of voerbak. Aardappelen werden verzameld en geschild in een zinken aardappelbak, waarna de schillen werden bewaard voor de varkens. Groente, fruit en vlees werden vaak ingemaakt en geweckt, zodat er grote voorraden konden worden aangelegd. De was werd traditioneel op ‘wasdag’ in een zinken teil gewassen of in een weckketel gekookt.
Ook werd de zinken tobbe lekker warm bij de kachel gezet, zodat alle kinderen uit de vaak grote gezinnen achter elkaar erin gewassen konden worden. In de scheepvaart werd een zinken emmer gebruikt die ‘Puts’ genoemd werd. Dit waren emmers met een krul in het hengsel, waarmee de emmer met een lang touw in het water kon worden gegooid, worden gevuld en weer opgehesen.

Nostalgie in de Tuin: Zinken Emmer als Plantenbak (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Eind jaren vijftig kregen alle burgers van hun gemeente zinken vuilnisemmers om hun huisvuil keurig in te kunnen verzamelen en aan te bieden. In de deksel werd de naam van de gemeente, de straat en het huisnummer gedrukt, zodat men wist van wie de emmer was. Er werden strenge regels bij gegeven, waaraan men zich diende te houden. Het straatbeeld vertoonde in de jaren zestig tot zeventig zinken bladvangers in de straat, gebruikt als slib- en blad opvangbak in de straatriolering, zodat deze niet verstopt raakte.

Tegenwoordige Toepassingen
Vandaag de dag zijn de emmers veelal van kunststof, maar de zinken emmers doen nog steeds dienst. Het heeft de sfeer van vroeger, geeft een landelijke uitstraling en is daarom gewild als zinken decoratie. Kleine zinken emmertjes staan leuk als bloempot, opgehangen aan een hek of schutting. Er kunnen kaarsen in gezet worden, wat ook een sfeervol karakter geeft. De zinken bladvanger van vroeger kan nu als gezellige vuurkorf in de tuin worden gezet, met een draadmand vol haardblokken ernaast. Oude zinken bakken en emmers kunnen gebruikt worden als handige voorraad opberger: voor bijv. zakken diervoeding of speelgoed van de kinderen.
Wie creatief is tovert zinken emmertjes om als hanglamp, of als kruidentuintje. De ouderwetse teil laat zich goed lenen als vijver in de tuin en wat dacht je van een wasbord als magnetisch memobord in de keuken? Verder doet uiteraard de trouwe vuilnisemmer het nog altijd goed in zijn functie. Oersterk en degelijk. Voor gebruik in de eigen huishouding, maar ook uitermate geschikt voor werkplaatsen en bedrijven.

Nostalgie in de Tuin: Zinken Gieter als Plantenbak (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Op Zoek Naar Oude Zinken Voorwerpen?
Zoals je ziet zijn zinken decoraties gewild, vanwege de vele mogelijkheden en toepassingen. Wil je graag een nostalgische zinken decoratie voor jezelf of deze cadeau doen aan anderen, dan kun je als tip zoeken op de website van Wezan.nl. Zij hebben alles in huis wat betreft zinken gebruiksvoorwerpen die doen denken aan vroeger. Dit kunnen unieke exemplaren zijn. Wanneer je door het brede assortiment bladert is de kans groot heimwee te krijgen naar ‘die goede oude tijd’.

Google+