Zo kan het interieur bijdragen aan het welzijn van ouderen

Zo kan het interieur bijdragen aan het welzijn van ouderen

Interieur ouderen – comfortabele meubels (Foto: Cottonbro Studio, Pexels  op DroomHome.nl)

Naarmate je ouder wordt, verandert je dagelijks leven. Dagelijkse activiteiten, zoals slapen, eten en aankleden, worden minder vanzelfsprekend en vergen meer energie en aandacht. Voor oudere mensen kan het interieur een grote rol spelen in het algehele welzijn en de gezondheid. Een goed interieurontwerp, met meubelstukken zoals een sta op fauteuil, kan zorgen voor meer comfort en veiligheid. Daardoor zal het zelfvertrouwen om zelfstandig te handelen versterken. Hieronder lees je meer over het belang van een goed interieurontwerp voor ouderen. En hoe dit kan bijdragen aan je welzijn.

Comfort

Als je thuiskomt van een activiteit buiten de deur, is het belangrijk dat je leefruimte comfortabel en aangenaam is. Een goed interieurontwerp kan hierbij helpen. Sta op stoelen bieden veel comfort omdat ze helpen bij het makkelijk opstaan uit een stoel. Maar ook bedden moeten comfortabel zijn en de juiste hoogte hebben, zodat je gemakkelijk in en uit kunt stappen. Daarnaast is voldoende licht ook belangrijk. De kleuren en materialen van de meubels kunnen bijdragen aan het comfortgevoel van senioren.

Veiligheid

Vallen is een groter risico als je een dagje ouder wordt. Daarom is het belangrijk om het interieur zo in te richten, dat veiligheid prioriteit heeft. De juiste soort vloer en wandafwerkingen dienen geïnstalleerd te worden, zodat de kans op uitglijden wordt verminderd. Drempels moeten vermeden worden en vloeren moeten gelijkmatig zijn. Lampen en andere verlichtingsmiddelen moeten op de juiste plaatsen hangen om te zorgen voor voldoende licht en zicht.

Zelfvertrouwen

Wanneer mensen zich veilig en comfortabel voelen in hun omgeving, zullen zij meer zelfvertrouwen krijgen en zich meer op hun gemak voelen. Dit is ook het geval bij ouderen. Een comfortabel en veilig interieur kan enorm bijdragen aan het zelfvertrouwen van oudere mensen, en ervoor zorgen dat zij makkelijker vrienden en familie kunnen uitnodigen om langs te komen.

Sociale interactie

Het is van groot belang dat ouderen in contact blijven met hun omgeving. Dit kan door sociale interactie te bevorderen en het interieur hierop aan te passen. Bijvoorbeeld door het creëren van een gezellige en comfortabele woonkamer met voldoende zitgelegenheid. Het stimuleert de sociale interactie tussen ouderen, waardoor ze zich minder geïsoleerd zullen voelen.

Identiteit

Tot slot is het belangrijk dat het interieur past bij je identiteit. Meubels in een bepaalde stijl of kleur en persoonlijke accessoires kunnen zorgen voor een prettig gevoel en meer zelfstandigheid. Het is belangrijk dat je het gevoel hebt dat je je eigen leven nog kunt leiden en betrokken bent bij de inrichting van je eigen woning.

Het belang van een goed interieur voor senioren kan niet genoeg benadrukt worden. Een goed ontworpen interieur kan bijdragen aan het comfort, de veiligheid en het welzijn.


Alles over de nieuwste interieurtrends en woontrends met de laatste interieur tips voor iedere interieurstijl!

Google+