Drie Tips Veilige Kerstverlichting!

Drie Tips voor veilige kerstverlichting

Veilige Kerstverlichting voor binnen & buiten!

Kerstverlichting: Drie Tips voor Veilige Kerstverlichting als Kerstlampjes, Kerstlichtjes & Kerst Led-Verlichting - MEER Kerstverlichting... (Foto Lichtslang Dekra.nl  op DroomHome.nl)
Naarmate de decembermaand nadert, versieren steeds meer mensen hun huis en tuin met gezellige verlichting.

De kerstverlichting wordt ook alweer volop aangeprezen in de winkels. Helaas blijkt in de praktijk dat veel kerstverlichting van onvoldoende kwaliteit is, op een verkeerde manier gebruikt wordt of zelfs in beschadigde toestand aangesloten wordt.

Om tijdens de feestdagen ongelukken door onveilige verlichting te voorkomen geeft DEKRA, een onafhankelijk testinstituut, drie tips voor veilige kerstverlichting. 

Tip 1: Koop kerstverlichting die voorzien is van een erkend keurmerk

Kerstverlichting en andere seizoensverlichting brengen vaak een groter gevaar met zich mee, omdat er doorgaans ouderwetse verlichting van 230 volt wordt gebruikt en de lampjes vervangbaar zijn.

Dit verhoogt het risico op aanraking van bedrading en losse contactjes. Kerstverlichting is een product, dat niet te duur mag zijn en waarbij producenten een balans zoeken tussen kwaliteit c.q. materiaal en veiligheid. Daarom is kerstverlichting over het algemeen al gevoeliger voor beschadigingen. Het is dus belangrijk om te kiezen voor verlichting die voorzien is van een erkend keurmerk, zoals KEMA-KEUR. Zo weet u zeker dat u een veilig product koopt dat uitvoerig getest en goedgekeurd is.

Tip 2: Kies voor led-verlichting in plaats van de ‘ouderwetse’ lampjes

Tegenwoordig wordt er steeds meer led-verlichting verkocht.

Een groot voordeel van deze verlichting is dat ze in de fabriek volledig gesealed en afgemonteerd wordt. De lampjes kunnen dus niet vervangen worden. Bij het vervangen van de lampjes ligt namelijk het grootste gevaar, omdat er contactjes los kunnen raken. Daarnaast zijn led-lampjes steviger en kunnen ze tegen een stootje. Bovendien worden de lampjes niet warm, zoals de ‘ouderwetse’ lampjes. Tegenwoordig is er ook steeds meer verlichting te koop met een adapter of transformator die voor een lagere en dus minder gevaarlijke spanning zorgen. Let ook bij de voeding op of deze voorzien is van een erkend keurmerk. 

Tip 3: Controleer voor gebruik of de lampjes en de bedrading niet beschadigd zijn

Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen slaan de controle van de kerstverlichting over.

Toch is het controleren op beschadigde bedrading of lampjes essentieel. Beschadigingen kunnen zorgen voor een elektrische schok van 230 volt bij aanraking of brand in huis. Ook is het belangrijk om te controleren of alle lampjes branden. Voorheen viel het hele lichtsnoer uit wanneer één van de lampjes kapot was, maar tegenwoordig gaan de overige lampjes nog feller branden en worden ze dus nog warmer. Zeker in combinatie met droge materialen van een kunstkerstboom of versieringen is het risico op brand dan ook groter. Bron: Dekra.nl

Google+