8 Tips Om Jouw droomkeuken Samen Te Stellen

8 Tips Om Jouw droomkeuken Samen Te Stellen

8 Tips om jouw droomkeuken samen te stellen - Grijze L keuken (Foto  op DroomHome.nl)

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe keuken, is het natuurlijk ideaal dat je hem zelf kunt samenstellen. Je bepaalt zelf dingen zoals de werkhoogte, de apparatuur en de plaats en indeling van de keukenkastjes. Maar hoe doe je dat eigenlijk op een handige manier? Hier vind je 8 tips om jouw droomkeuken samen te stellen!

1. Kies een goede keukenopstelling
De keukenopstelling is je eerste belangrijke keuze. Wil je een simpele, rechte keuken? Of heb je genoeg ruimte voor een L-vormige of zelfs een U-vormige keuken? Wil je een kookeiland, of juist niet? De opstelling bepaalt voor een groot deel de mogelijkheden qua inrichting en de prijs van je nieuwe keuken. 

2. Welke apparatuur moet erin?
Er zitten allerlei apparaten in een keuken en het is dus goed om eerst een lijst op te stellen. De belangrijkste: koelkast (met of zonder vriesgedeelte), oven, magnetron, kookplaat (inductie, keramisch of gas) en natuurlijk de spoelkraan met wasbak. Welke apparatuur wil je wel en niet in je keuken hebben? En wil je ze als losse onderdelen, of meteen naadloos ingebouwd? En welk merk wil je eigenlijk in je nieuwe keuken hebben?

8 Tips om jouw droomkeuken samen te stellen - keukenapparatuur: fornuis en afzuigkap (Foto  op DroomHome.nl)

3. Afstanden bepalen
Je droomkeuken moet natuurlijk de juiste werkhoogte hebben. Deze hangt sterk af van je lichaamslengte. Daarnaast is het belangrijk dat je gaat kijken welke afstanden je tussen je apparatuur wilt hebben. Hierbij is het belangrijkste de driehoek tussen de kraan, de kookplaat en de werkruimte. 

4. Hoekkasten benutten
Heb je hoekkasten in de keuken? Dan is het praktisch om hier een handige indeling voor te maken zodat je deze optimaal kunt benutten. Wat je veel ziet is een draaicarrousel. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de hoeklade of de magic corner.

8 Tips om jouw droomkeuken samen te stellen - Keukenkasten indeling en kokendwaterkraan (Foto  op DroomHome.nl)

5. Werkblad kiezen
Nu heb je een idee van de opstelling en weet je wat je met de hoeken gaat doen. Het volgende wat je doet is het kiezen van een mooi werkblad. Je kunt gaan voor hout, kunststof, roestvrij staal, keramisch, marmer en ga zo maar door. Keuze genoeg dus!

6. Indeling van kastruimte
Nu ga je de frontjes en indeling van de kastjes bepalen. Meestal heb je hierin wel wat keus, maar het meeste wordt bepaald door de afmetingen van de keuken. Keukenkastjes hebben standaard afmetingen. De belangrijkste vraag: waar wil je laden en waar wil je kastjes? En wil je ook veel hoge kastjes, of ga je liever voor een lage keuken?

8 Tips om jouw droomkeuken samen te stellen - Kastdeuren en frontjes (Foto  op DroomHome.nl)

7. Frontjes en uiterlijk
Het uiterlijk van de keuken wordt voor een groot deel bepaald door de frontjes van de kastdeurtjes. Je kunt gaan voor een super moderne look met greeploze deurtjes. Of je kiest juist voor een wat klassiekere of landelijke uitstraling met deurtjes met reliëf. 

8. De achterwand
Als laatste kies je de achterwand van de keuken. Je droomkeuken is nu bijna klaar! Er zijn verschillende mogelijkheden voor de achterwand. Vroeger was het normaal om tegels te hebben, maar er zijn veel meer opties. Denk aan kunststof, hout, metaal, glas… Vrijwel elk materiaal kan hiervoor worden gebruikt. En ook is het mogelijk om afbeeldingen als achtergrond te gebruiken.

Je droomkeuken bestaat uit veel verschillende aspecten die samen zorgen voor de perfecte beleving. Het is dan ook goed om eerst inspiratie op te doen, bijvoorbeeld in deze gratis magazines. Je hoeft niet per se te kiezen voor een standaard showmodel. Je hebt allerlei keuzes die samen zorgen voor een mooie keuken. Hoe ziet jouw droomkeuken eruit? 

Google+