Aan de slag met het ontwerpen van jouw droomkeuken

Aan de slag met het ontwerpen van jouw droomkeuken

Jouw droomkeuken ontwerpen – luxe eilandkeuken (Foto: op DroomHome.nl)

Ben je toe aan een vervanging van je keuken? Dit artikel helpt je op weg bij het ontwerpen van jouw nieuwe droomkeuken, naadloos aansluitend op je persoonlijke smaak en voorkeuren. Het ontwerpen van een keuken is vaak niet eenvoudig. Kies je bijvoorbeeld voor een keuken met kookeiland, een L-vormige keuken of een U-vormig model? Van welke apparaten voorzie je de keuken? Wat zijn kleuren en materialen die goed aansluiten op de rest van het interieur in huis? Waar voorheen vaak gezocht werd naar een groot contrast tussen de stijl van een keuken en dat van de woon- of eetkamer, probeert men een dergelijk contrast tegenwoordig juist te vermijden. De benedenverdieping van woningen moet eenheid uitstralen. Zorg er daarom voor dat het ontwerp van je keuken past bij de rest van je interieur. Tijd om aan de slag te gaan!

Stap 1: kies uit verschillende keukenopstellingen

Een eerste stap in het realiseren van je droomkeuken is het maken van een keuze uit de verschillende keukenopstellingen. In de inleiding van dit artikel werden al enkele voorbeelden genoemd van deze opstellingen. Kijk eens op de website van een keukenzaak om een volledig beeld te krijgen van de mogelijke keukenopstellingen. Populair zijn de L-vormige keuken en de keuken met kookeiland. Het voordeel van deze keukenopstellingen is de mogelijkheid om een aantal hoge barkrukken in het ontwerp op te nemen. Dat is interessant, daar het gebruik van keukens door de jaren heen veranderd is. Niet langer zien veel huishoudens de keuken uitsluitend als ruimte voor het bereiden van een lunch of diner. Men gebruikt de keuken als plek om alvast bij te praten met je partner, of bijvoorbeeld met vrienden die bij je blijven eten. Terwijl jij de laatste hand aan een smaakvol diner legt, nemen je vrienden plaats op de hoge barkrukken aan het uiteinde van je L-vormige keuken of aan het kookeiland.

Stap 2: maak een keuze uit de diverse kleuren en materialen

De volgende stap bij het ontwerpen van je nieuwe keuken is het kiezen van de juiste combinatie van kleuren en materialen. Kleuren zijn een belangrijk onderdeel van ieder interieur. Ze hebben een grote impact op de uitstraling van ruimtes. In 2024 wordt door interieurstylisten veelvuldig gekozen voor natuurlijke, zachte kleurtinten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zandkleur, een kleur als olijfgroen of bijvoorbeeld azuurblauw. Beperk jezelf echter niet tot deze drie kleuren. Ook een volledig zwart of juist witte keuken behoort tot de mogelijkheden. Deze kleuren passen goed bij een luxe, design keuken. Qua materiaalgebruik zijn het met name materialen als hout, graniet en composiet die in de smaak vallen bij huishoudens. Hetzelfde geldt voor een marmeren en betonnen keukenblad. Het fraaie aan beton zijn de oneffenheden in het materiaal. Dit geeft de keuken een speelse tint; het maakt de keuken minder strak.

Stap 3: op zoek naar onmisbare keukenapparaten

Niet de minste belangrijke stap bij het samenstellen van een keuken: het kiezen van de apparatuur waarvan je deze voorziet. Steeds vaker wordt gekozen voor een heetwaterkraan. Niet voor niets, daar deze kranen tal van voordelen bieden. Je hoeft geen losse waterkoker meer te gebruiken, je hebt direct kokend water tot je beschikking bij het koken van rijst, pasta of aardappelen, enzovoorts. Vergelijkbaar met het weglaten van de waterkoker, kan ook de afzuigkap worden weggelaten uit het keukenontwerp. Combineer een inductie kookplaat met een geïntegreerd afzuigmechanisme. Dit systeem zuigt de vervuilde lucht weg van de kookplaat en haalt het door een intern filter heen. Zo worden de nare kookgeuren uit de keuken weggenomen, zonder dat je een grote afzuigkap aan de muur hoeft te laten hangen.


Alles over de laatste keuken trends in de nieuwste keuken kleuren & werkbladen materialen en moderne keukenapparatuur!

Google+