Keukenontwerp, van Begin tot ….. – Nieuwe Keuken Project (3)

Keukenontwerp, van begin tot ….. – Nieuwe Keuken Project (3)

Nieuwe keuken project – blog 3: Het eerste I-KOOK keukens keukenontwerp. (Foto van I-KOOK keukentekening  op DroomHome.nl)

Je kunt je wel blijven oriënteren op keukenfronten en werkbladen, maar eens moet je de grote stap wagen ta ta ta ta en overgaan tot het ontwerpen van die voor ons bijzondere keuken in het nieuwe appartement. Spannend!

Tijdens onze zoektocht langs de verschillende keukenzaken werden we bij I-KOOK keukens, Capelle aan den IJssel, eigenlijk verrast door de vriendelijke hulp terwijl de winkel al helemaal vol was met mensen die op zoek waren naar een nieuwe keuken. Ondanks dat iedereen druk bezig was, werden we direct opgevangen en voelden ons welkom. Terwijl we rustig rondkeken en alle werkbladen en keukenfronten hebben beetgehad, werd de begeleidende werkwijze van de keukencoaches uitgelegd, die graag op afspraak verder helpen. We konden ter plekke een afspraak maken of eventueel later via de website. Geen gestress.

Na dit plezierige contact hebben we thuis de I-KOOK website bekeken en vond ik meer uitleg over de keukencoach. Ze heten keukencoaches bij I-KOOK omdat ze je gaan begeleiden en adviseren van het begin tot het einde. Het zijn echte coaches en geen opdringerige verkopers. Toen ik later op het internet meer informatie over I-KOOK zocht merkte ik dat onze beleving helemaal aansluit bij een onderzoek van de Consumentenbond (Consumentengids december 2017) waaruit blijkt dat er totaal geen pressie uitgeoefend wordt bij I-KOOK bij de aankoop van een keuken.

Uiteindelijk hebben we via de site een afspraak gemaakt. We gaan het meemaken.

We ontmoetten onze keukencoach Jessica Renders op onze eerste afspraak bij I-KOOK. Jessica kwam direct naar ons toe en stelde zich voor. Ze vroeg of we even rustig willen rondkijken of dat we eerst wat te drinken wilden. We merkten gelijk dat er voor ons geplande bezoek alle tijd was en dat het er bij I-KOOK heel relaxed aan toe gaat. We legden ons wensenlijstje voor. Jessica weet schijnbaar op haar rustige manier feilloos aan te voelen welke kant wij op willen met onze nieuwe keuken.

Een belangrijk iets wat zij vertelde wil ik graag met jullie delen. Bij I-KOOK krijg je meteen een vaste prijs en onderhandelen is niet mogelijk. Hiermee weet je gelijk waar je aan toe bent. Zo heb je geen last van een verkoper die de druk steeds verder opvoert door met onduidelijke kortingen te strooien welke ‘alleen als je de keuken vandaag koopt’ gelden.

Ons nieuwe keuken-wensenlijstje:

  • De keuken komt in de woonkamer en hij moet helemaal niet lijken op een keuken, maar meer op een meubelstuk, een dressoir, waar toevallig op gekookt kan worden.
  • We hebben 2 keukenontwerpen in gedachten: Een recht keukenontwerp over de gehele breedte van de muur (5,15 meter) met een stalen raam boven het werkblad of een keukenontwerp met een kookeiland en een raam vanaf de vloer naast de keuken.
  • We willen een donkere keuken, met een andere kleur kasten als accent, passend bij de rest van het interieur dat een luxueuze city-loft uitstraling moet gaan krijgen.
  • Een gepolijst natuursteen of keramisch keukenblad, als er maar niet te veel werk aan kleeft.
  • Graag een greeploze keuken, want op een of andere manier hebben we weinig met deurgrepen, die echt keuken-achtig aandoen.
  • Een spoelbak en kraan in de kleur van het keukenblad zou geweldig zijn.
  • We gaan wat betreft de keukenapparatuur voor een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging (hiermee skippen we de afzuigkap in de woonkamer), een combi-magnetron, een ruime volledig geïntegreerde vaatwasser en een koelkast met vriezer met meerdere laden.

Nieuwe keuken project – blog 3: keukeninspiratie met mat-zwart ‘Laser Soft’ en ‘Oud eiken’ keukenfronten, werkblad Zimbabwe Polsihed en onze I-KOOK keukencoach Jessica Renders. (Foto I-KOOK  op DroomHome.nl)

Keukenontwerp & materialen

Laten we beginnen met het keukenontwerp. We dubben over een keuken met kookeiland of alleen een lange rechte keuken.

De woonkamer is 9 meter diep en we hebben al een bank van 4,3 meter. Als je naast de keuken ook nog een grote eettafel voor veel personen (we hebben een grote familie) wil plaatsen, blijft er eigenlijk te weinig ruimte over voor een kookeiland. Met Jessica kwamen we er achter, dat we gaan voor de lange rechte keuken! Om het licht in de ruimte te behouden willen we graag een zo groot mogelijk stalen raam boven het werkblad plaatsen. Omdat er daardoor geen keukenachterwand is, zouden we graag een vensterbank creëren waar het water en vetspetters tegenaan spatten en we nog wat spulletjes op kunnen zetten. Van onze keukencoach horen we dat dit een smetplint heet.

Na onze wensen te hebben voorgelegd, neemt Jessica ons mee naar de showroom waar de kasten met stalen van keukendeurfronten en werkbladen zich bevinden. Ze laat ons rondkijken en pakt dan een voor ons geweldige combinatie aan materialen bij elkaar. Voor de fronten in het lage gedeelte ‘Laser Soft, mat-zwart en voor de hoge kasten ‘Oud eiken natuur’. Bij het matzwart van de lage keukenkastjes past perfect het diepzwarte granieten werkblad ‘Zimbabwe Polished’. Volgens onze keukencoach is het ‘Oud eiken natuur’ keukenfront echt iets wat speciaal wij Hollanders mooi vinden. Voor een bijpassende zwarte spoelbak en kraan gaat ze voor ons op zoek.

Nieuwe keuken project – blog 3: I-KOOK keukenboeken ter inspiratie en vol met onze gele memo briefjes. (Foto I-KOOK keukenboeken op DroomHome.nl)

Om ons thuis nog verder te oriënteren wat de mogelijkheden zijn voor de nieuwe keuken, worden er 2 boekwerken meegegeven, vol met mooie keukenopstellingen in verschillende kleuren en materialen.

Aanpassingen keukenontwerp

We krijgen onze eerste keukenontwerp en een voorlopige prijsopgave over de mail. Jessica heeft daarin alvast een stalen kozijn geplaatst boven de vensterbank. Het ziet er zo gelijk erg leuk uit.

Nieuwe keuken project – blog 3: Ter verduidelijking, eigen provisorische aanpassing aan I-KOOK eerste keukenontwerp. (Foto I-KOOK  op DroomHome.nl)

Je bent niet voor niets actief bij een woonsite en nemen we de kans zelf (provisorisch) de tekening aan te passen om het idee van de vensterbank te verduidelijken en te spelen met waar de apparatuur geplaatst kan gaan worden. Omdat de keuken greeploos wordt, heb je een komgreep nodig (ook weer geleerd) om de deuren te kunnen openen. Op de tekening is deze in RVS kleur. Het zou toch wel heel fantastisch zijn als deze ook zwart zou kunnen zijn.

Onze keukencoach mailde gelijk terug dat ze de aanpassing van de vensterbank op de tekening begreep en wat wel en niet mogelijk is wat betreft de plaatsing van de keukenapparatuur.  Door de rechte keuken is er beperkte ruimte. Bijvoorbeeld de vaatwasser kan niet onder de spoelbak en de inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging heeft een recirculatie afzuiging module die naar beneden komt en dus kastruimte in beslag neemt. Het keukenontwerp moet ook nog mooi in lijn komen met de verschillende keukenkastjes en apparatuur. Fijn dat zij dat allemaal in de gaten houdt. We gaan een tweede afspraak maken bij I-KOOK om te kijken of we het keukenontwerp compleet naar wens kunnen maken en welke apparatuur ingezet kan worden.

Nieuwe keuken project – blog 3: Bouw nieuwe keukenmuur met gat voor het stalen raam. (Foto DroomHome.nl)

In blog 4 lees je hoe de keuken zijn definitieve ontwerp krijgt met alles erop en eraan! We kunnen in ieder geval aan de slag met de muur en het raam. Lees hier onze eerdere blog 1 en blog 2.

In onze zoektocht naar een nieuwe en betaalbare keuken, kwam deze blog tot stand in samenwerking met I-KOOK.

Google+