Laat die Kookgeur Niet Hangen in Huis!

Laat die Kookgeur Niet Hangen in Huis!

Keuken afzuiging met afzuigkappen, recirculatie afzuiging, geïntegreerde afzuiging in kookplaat en downdraft systemen. (Foto  Ialicante Mediterranean Homes, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Zelf de meest heerlijke gerechten klaarmaken is fantastisch. Alleen die kookluchten, waar je huis 3 dagen later nog steeds naar ruikt, daar zit niemand op te wachten. Met de goede afzuiging systemen van vandaag de dag, worden zelfs bij een keukeneiland de kookgeurtjes uitstekend aangepakt.

Was de keuken eerst een afgesloten kook-domein, nu ziet de Nederlander graag dat de keuken onderdeel is van de woonkamer als echte leefkeuken. Zeker in de woonkamer word je niet blij van kook- en bakluchten, maar ook niet van een afzuigkap die veel lawaai maakt. Aan het ontwerp van de afzuigkap wordt veel meer aandacht besteed omdat het afzuigsysteem bij de stijl van de huiskamer moet aansluiten.

Keuken afzuiging met afzuigkappen en dakdoorvoeren – Renson design dakdoorvoeren en EPDM dakdoorvoeren en platte dakdoorvoeren. (Foto  Ventilatieshop.com  op DroomHome.nl)

Afvoer naar buiten
De afvoer van geuren en wasem uit de keuken gaat traditioneel gesproken bij een eengezinswoning naar buiten. Bij het plaatsen van een nieuwe afzuigkap moet je controleren of je het bestaande afvoerkanaal kunt gebruiken. Met de juiste diameter van de afvoerleiding en dakdoorvoer verlies je geen rendement en beperk je de geluidsoverlast. Dakdoorvoeren van Ventilatieshop kunnen op vele verschillende daken geplaatst worden. Denk aan dakdoorvoeren voor daken met moderne of klassieke dakpannen, voor platte en hellende/ schuine daken, maar ook aan daken met golfplaten, geprofileerde en vlakke platen. Naast de afvoer naar buiten is het slagen van het verwijderen van kookluchten ook afhankelijk van de breedte van de gas- of inductiekookplaat. De afzuigkap moet minstens zo groot en liefst breder zijn dan de kookplaat.

Keuken afzuiging voor afzuigkappen – Plasmamade luchtfilter GUC1214. (Foto  Filterfabriek.nl  op DroomHome.nl)

Recirculatie afzuiging
Woon je in een appartement, dan heb je te maken met het huishoudelijk regelement van de VvE. Een ventilatiegat boren voor afzuiging zal niet toegestaan zijn. Zo ook het aansluiten van gemotoriseerde afzuiging op het ventilatiesysteem. Als oplossing is daarvoor de recirculatie afzuigkap. Met recirculatie afzuiging worden vet en geuren gefilterd in de afzuigkap door bijvoorbeeld afzuigkapfilters van Filter Fabriek. Daarna wordt de schone lucht weer de ruimte in geblazen. Naast koolstoffilters die regelmatig schoongemaakt moeten worden, zijn er ook plasmafilters welke een afzuigkap-leven lang mee gaan. Deze plasmafilters verbranden elektrisch al het vuil en vet.

Nieuwste trends in afzuigkappen en afzuiging
Bij een kookeiland is het niet fijn als het uitzicht door een afzuigkap gehinderd wordt. Door het plaatsen van een plafondunit of inbouwunit is afzuiging netjes weggewerkt en zie je nauwelijks iets van de constructie. Bij downdraft afzuiging stijgt het afzuiging systeem verticaal uit het werkblad omhoog en verdwijnt na het koken weer in het keukenblad. Populair aan het worden is de geïntegreerde afzuiging in de inductiekookplaat, ook wel kookveldafzuiging genoemd. Damp, kookluchtjes en vetspetters worden namelijk direct afgezogen bij het kookveld.

Google+