Nieuwe keuken project – Van oud naar nieuw (1)

Nieuwe keuken project – Van oud naar nieuw (1)

Project nieuwe keuken – blog 1: Oude keuken situatie in de woonkamer. (Foto DroomHome.nl)

Wat wordt er altijd gezegd: bij het kopen van een nieuwe woning wordt als eerste de badkamer en de keuken er uit gesloopt. Oké, het is waar! Het te renoveren appartement in Rotterdam met fantastisch uitzicht over de Maas (picture this: boten overdag en lichtjes in de avond) verdient absoluut een nieuwe keuken.

Naast dat de bestaande groene keuken (waar je ongetwijfeld nog zeker 10 jaar zonder enige problemen goed in kunt koken) niet iedereen z’n smaak is, past het ontwerp (gelukkig maar!) niet langer in het nieuwe plan voor de woonkamer annex woonkeuken.

Oude keuken er uit, nieuwe keuken er in!
Ging het maar zo snel als boven geschreven staat. Er gaat toch een heel  proces aan vooraf voordat de nieuwe keuken ook daadwerkelijk staat te pronken in huis. Aan de hand van een blogserie gaan we stap voor stap, samen het hele traject beleven van ‘we willen een nieuwe keuken, wat nu?!’, verschillende keukenontwerpen tot het eigenlijke plaatsen van de keuken. Best spannend een nieuwe keuken!

Project nieuwe keuken – blog 1: Oude situatie - Groene keuken in de rode woonkamer. (Foto DroomHome.nl)

Woonkamer met keuken plan
Op de foto’s is goed te zien dat de oude keuken, een U-keukenontwerp is in een U-vormig kamertje waarvan de voorkant, aan de achterkant van de woonkamer, open is. Volg je het nog?! Dit stuk is op de vloer afgebakend met jaren 80 tegels. Ongelooflijk, hoeveel keukenkastjes zouden er eigenlijk zitten in deze keuken?

Terug naar het plan. De woonkamer is van voren naar achteren, inclusief de keuken 13 meter lang/diep, 5,15 meter breed en heeft 2 balkons. Een enorme ruimte die niet één, twee, drie gezellig is te maken. Dat moet beter kunnen! Er kan gemakkelijk een extra kamer komen, vanaf waar de bovenbalk op het plafond loopt. De zijmuur verraadt dat er een deur zat die opengemaakt kan worden voor de extra logeerkamer of werkkamer. Wel zo handig!

Project nieuwe keuken – blog 1: Plan - Nieuwe muur in de woonkamer. (Foto DroomHome.nl)

Ruimte genoeg toch?!
Een muur gezet in de ruimte, vanaf de bovenbalk, maakt dat de woonkamer een afmeting krijgt van 9 meter lang en 5,15 meter breed, dus in totaal 46,35m2. Dat moet toch genoeg zijn voor een woonkamer en keuken ineen. Doordat de halve keuken in de ‘toekomstige’ woonkamer staat is het moeilijk voor te stellen waar de nieuwe keuken uiteindelijk gaat komen. Ook dat vele groen en rood van die muren en de geschuurde plafonds komen op je af. Vergeet de naad in het laminaat niet in het midden van de kamer!

Een oude truc is om met afplakband op de grond ongeveer de maten aan te geven. Je krijgt dan enig idee hoe groot de ruimte eigenlijk is en wat er in zou kunnen passen aan meubelen, zeker als het balkon half naar binnen komt zoals in deze ruimte. Nadat de woning van eigenaar is veranderd gaan we samen met de aannemer precies passen en meten.

Ondertussen begint de verkenningstocht naar ‘Wat is hot’ en ‘Wat is not’ anno 2018 op keukengebied in het gigantische aanbod van keukenzaken. Een extra uitdaging is dat de keuken onderdeel wordt van de woonkamer en naadloos moet aansluiten bij ‘the feel’ en woonstijl van de belangrijkste ruimte van het huis. - Tot blog 2!

Google+