Plaatsing van de Nieuwe Keuken – Keuken Project (#5)

Plaatsing van de Nieuwe Keuken – Keuken Project (#5)

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Bezorging en montage van de nieuwe I-KOOK keuken. (Foto door DroomHome.nl)

Het grote moment is daar: de nieuwe I-KOOK keuken gaat geplaatst worden!

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Bezorgservice van I-KOOK. (Foto door DroomHome.nl)

Bezorging Nieuwe Keuken

De bezorgservice van I-KOOK informeert je een week van te voren met een SMS’je, 2 dagen voor bezorging een emailtje en een dag van te voren nog een SMS’je met een tijdvak van 2 uur voor de te verwachten aankomst van de nieuwe keuken. 10 Minuten voor aankomst belden ze vanuit de vrachtwagen, dat ze eraan kwamen.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Bezorgservice van I-KOOK – Hoge keukenkasten passen in de lift. (Foto door DroomHome.nl)

Tijdens de gesprekken met onze keukencoach had Jessica al gevraagd of alles wel in de lift zou passen. Een week van te voren ontvingen we ook nog een email van I-KOOK om dit te checken. Op zich moest alles lukken, maar voor de zekerheid hadden we een verhuislift op afroep ‘staande bij'. Gelukkig was dit niet nodig. De grote kasten pasten precies in de lift van de flat, door ze enigszins schuin te houden. Dit is een belangrijk iets om rekening mee te houden. De keukenkasten zijn immers al in de fabriek gemonteerd. De plinten pasten natuurlijk niet. De lange pakken konden worden doorgegeven tussen de trapleuningen van de brandtrap. De bezorgers waren relaxte gasten met de nodige ervaring op verhuisgebied. De kasten en keukenapparatuur worden keurig boven gebracht.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Hoge en lage keukenkasten, keukenapparatuur en werkblad in dozen en kratten in de woonkamer. (Foto door DroomHome.nl)

Als je het zo in de woonkamer ziet staan: al met al heb je een flinke ruimte nodig om alle onderdelen te kunnen parkeren. Er is immers ook voldoende plek nodig om te kunnen werken en plaatsen.

Plaatsing van de Nieuwe Keuken

Onze keukenmonteur René arriveert om 7.30 uur met zijn complete werkplaats aan gereedschap en schroeven in 4 compacte kisten op een steekwagentje. Rob is er ook bij. Hij was de I-KOOK medewerker die we in de winkel ontmoetten en waar het allemaal mee begon. Het is de eerste keer dat hij een keukenplaatsing bijwoont. Het is belangrijk om te weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat.


Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Keukenmonteur René met zijn gereedschapskisten. (Foto door DroomHome.nl)

Het is even kiezen waar te beginnen. In ons geval aan de rechterwand, aangezien we het werkblad rechts met de muur willen uitlijnen. De linkerwand wordt de restmaat van de afdekplint.

Wij hebben enkele dingen 'anders' gedaan dan op de eerste/oorspronkelijke tekening was bedacht. Er is een nis gemaakt voor een openslaande deur in de andere kamer. Deze komt achter de koelkast. Om de keuken niet te ver de kamer in te laten komen hebben we vervolgens de diepte achter de keuen (11 cm) ingepikt, waardoor de kasten direct tegen het schot van de vensterbank komen te staan.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Boven houten parketvloer lat plaatsen. (Foto door DroomHome.nl)

Dan was er de houten vloer. Aangezien niet duidelijk was waar de poten van de kastjes zouden komen, hebben we besloten de vloer door te leggen tot vlak voor de achterwand. Het is echter een zwevende vloer. Dat is niet handig als je kastjes moet stellen... René is ook piloot en dus helemaal gewend om met alternatieve routes om te gaan. René lost dit op door een lat te plaatsen tegen de achterwand, direct boven de vloer. De vloer kan zo blijven werken zonder nog omhoog te bewegen.

De afvoer voor de spoelbak was in de tekening geplaatst op 10cm hoogte. Gezien het lange traject dat het afvoerwater te gaan heeft, dachten wij dat het prettiger was om iets hoger te starten om zo een groter verval over te houden. We zaten echter iets te hoog voor het type chiffon dat gebruikt zou worden. Dit moest aangepast worden en daar waren extra stukken voor nodig van de bouwmarkt.

Aangezien het niet duidelijk was of de recirculatie module van de afzuiging van de inductiekookplaat in of achter de kast zou komen, moest die ruimte alsnog uitgezaagd worden. (Hiermee was rekening gehouden, maar nu moest het nog wel even gebeuren. Een verlengde koffiepauze voor onze monteur...)

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Waterpas keukenkasten. (Foto door DroomHome.nl)

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Vastschroeven keukenkasten. (Foto door DroomHome.nl)

Eenmaal op weg ging het als een zonnetje... Pootjes eronder, waterpas erbij, keurig strak!
Beetje bij beetje verandert de stapel dozen in een kastenwand.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Plaatsing bakoven met magnetron. (Foto door DroomHome.nl)

Het granietenblad bestaat uit twee delen, waarbij het gedeelte van de kookplaat pas na bevestiging wordt doorgezaagd. Dit om het breukrisico bij transport te beperken.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Montage hoge kasten. (Foto door DroomHome.nl)


Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Zijpaneel hoge kast zagen. (Foto door DroomHome.nl)

Ondertussen kon de vaatwasser dienst doen als werkbank voor het echte maatwerk wanneer het zijpaneel van de hoge kast op maat werd gezaagd.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Plaatsing vaatwasser. (Foto door DroomHome.nl)

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Plaatsing keukendeur voor koelkast. (Foto door DroomHome.nl)

Ik moet je eerlijk zeggen: we zagen een beetje op tegen het natuur eiken dessin van de hoge kast deurfronten. Omdat we het decor maar op een klein plankje hadden gezien, heb je geen idee hoe het gaat uitpakken als het meters hoog en groot is. Uiteindelijk is de tekening op de deuren heel mooi en heeft een heel natuurlijke look.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Montage spoelbak en kraan. (Foto door DroomHome.nl)

Bijzonder moment was ook het plaatsen van de zwarte kunststof spoelbak en kraan. Die hadden we nog niet gezien... Vooral de keukenkraan in de kleur Gun metal zwart pakte verrassend mooier uit dan verwacht. Pluim voor Jessica, onze I-KOOK keukencoach, goed uitgekozen!

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Granieten spoelbak zagen. (Foto door DroomHome.nl)

De volgende dag is de lijm onder het werkblad droog en kan het restant uitgezaagd worden. Dit is iets om rekening mee te houden als je in een bestaande situatie aan het werk bent. Het doorslijpen van het stuk graniet geeft een flinke stofwolk in je huis!
Hierna is er ruimte voor de kookplaat. Altijd spannend... hij past!

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Plaatsing recirculatie module van de inductiekookplaat. (Foto door DroomHome.nl)

Vervolgens kan de puzzel beginnen aan de recirculatie module van de afzuiging van de inductiekookplaat. (We wilden liever geen afzuigkap voor het raam.) Hierbij wordt ook ruimte gemaakt in de achterwand van het kastje onder de kookplaat. Het reukfilter moet immers bereikbaar blijven voor toekomstige vervanging.

Hierna kunnen de laatste laden geplaatst worden en is er een totaalplaatje!

René had een tip om een extra rooster in de plint te voorzien voor de uitlaat van het vocht dat via de recirculatie onder het keukenmeubel terecht komt. Beter is dit niet onder de kastjes te laten condenseren maar de algemene ruimte in te geleiden.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Montage kastplinten. (Foto door DroomHome.nl)

Tot slot wordt de plint op maat gemaakt en zijn we compleet.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Rob haalt de folie van de keukenfronten. (Foto door DroomHome.nl)

Het stof wordt opgeruimd, gereedschap verzameld en als moment suprême wordt de folie van de deurtjes verwijderd en komen de echte frontjes in Laser soft zwart te voorschijn.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Van hoge kasten naar lage kasten. (Foto door DroomHome.nl)

Het pakt verrassend goed uit. Mooie symmetrie, redelijk stoer, en eigenlijk toch vrijwel onzichtbaar door de donkere tinten.

Een laatste inspectie om te zien of alles soepel beweegt en recht zit. Inderdaad, het is allemaal super strak uitgelijnd!

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Alles nalopen van de keukenmontage. (Foto door DroomHome.nl)

Nu wordt nog de vensterbank ingemeten. Deze wordt uitgevoerd in hetzelfde graniet als het werkblad. Dit wordt nu pas gedaan om enigszins flexibel te kunnen zijn in de uitvoering.

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Van lage kasten naar hoge kasten. (Foto door DroomHome.nl)

Als verrassing komt er nog een konijn uit de hoed met de groeten van Jessica! Een lekkere chocolade paashaas, heerlijk!

Plaatsing van de nieuwe keuken – Blog 5: Met dank aan monteur René en keukencoach Jessica. (Foto door DroomHome.nl)

We zien René graag over een paar weken weer voor de finishing touch, de vensterbank. In blog 6 kunnen we allemaal het eindresultaat zien van onze nieuwe keuken. Ondertussen gaan we de kasten inrichten en de keukenapparatuur testen. Wat is handig, wat staat waar en al die nieuwe knoppen op de afwasmachine, bakoven en kookplaat… Lees hier onze eerdere   blog 1, blog 2, blog 3 en blog 4.

In onze zoektocht naar een nieuwe en betaalbare keuken, kwam deze blog tot stand in samenwerking met I-KOOK.

Google+