Tips voor een mooie keuken op maat

Tips voor een mooie keuken op maat

Luxe keuken op maat met keukeneiland en natuursteen werkbladen en achterwand (Foto: Alona Gross, Unsplash  op DroomHome.nl)

Een goed keukenontwerp is super belangrijk voor een keuken die handig is én er mooi uitziet. Maar een keuken op maat ontwerpen kan best ingewikkeld zijn. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken, zoals hoeveel geld je hebt, hoeveel ruimte je hebt, hoe handig de keuken moet zijn, en hoe je wilt dat het eruitziet. Of je nu zelf ontwerpt of iemand anders het laat doen, hier zijn 4 handige tips om te onthouden.

Beschikbare ruimte en budget

Denk altijd eerst aan de ruimte die je hebt en hoeveel geld je wilt uitgeven. Het maakt niet uit of de keuken groot of klein is, deze twee dingen zijn belangrijk om te overwegen. Als de ruimte klein is, let dan op dat je niet te veel dingen toevoegt, zoals een keukeneiland, want dat kan te vol worden. Als de keuken groot is, zorg er dan voor dat alles handig is geplaatst en vermijd grote afstanden tussen apparaten, zoals de koelkast en het fornuis. Ook is het slim om van tevoren te bedenken hoeveel geld je wilt uitgeven, zodat je geen onverwachte kosten hebt tijdens het bouwen.

Keuken materialen en kleuren (Foto: Pixabay, Pexels  op DroomHome.nl)

Keukenindeling

Je wilt je keuken goed indelen zodat alles handig werkt. Denk aan vijf belangrijke plekken in je keuken als je hem ontwerpt: waar je het afval weggooit en afwast, waar je het eten klaarmaakt, waar je kookt, waar je eten bewaart, en waar je je spullen en servies opbergt. Ook is het slim om op te letten waar de spoelbak, koelkast en het fornuis staan, dat noemen ze de "keukendriehoek". Als je niet zeker weet hoe je je keuken het beste kunt indelen, kan een professionele keukenontwerper je helpen.

Keukenvorm

Bij het ontwerpen van je keuken moet je ook bedenken welke vorm hij moet hebben. Er zijn verschillende opties. Een rechte keuken staat tegen één muur en is handig voor kleine ruimtes. Een L-vormige keuken is populair omdat hij flexibel is en efficiënt werkt. Een U-vormige keuken heeft veel werk- en opslagruimte nodig en werkt goed in ruimere keukens. Bij een parallelle keuken staan twee delen tegenover elkaar, en de afstand ertussen moet goed zijn voor handig gebruik. Een keuken met een eiland is perfect voor grote open ruimtes en voegt extra handigheid toe. De vorm die je kiest hangt af van hoeveel ruimte je hebt en wat je zelf fijn vindt.

Witte keuken op maat met spoeleiland en marmerlook werkbladen en achterwand (Foto: R Architecture, Unsplash  op DroomHome.nl)

Keukenkasten

Daarnaast moet je genoeg plek hebben om spullen in je keuken op te bergen. Bedenk wat je allemaal in je keuken wilt zetten, zoals borden, apparaten en kookspullen. Er zijn verschillende soorten kasten om te kiezen, zoals hoekkasten, ladekasten, kasten met rolluiken, hoge kasten en kasten bovenaan. Welke je kiest, hangt af van wat je nodig hebt en wat je handig vindt. Denk ook na over welk materiaal en welke kleur je kasten moeten hebben, want dat bepaalt hoe je keuken eruitziet. Je kunt kiezen uit hout, fineer, plastic, verf en meer. De kleur van de kasten kan ervoor zorgen dat de keuken groter of kleiner lijkt, afhankelijk van hoe groot de keuken is. Sta jij op het punt om een keuken te ontwerpen? Neem deze tips dan zeker mee!


Alles over de laatste keuken trends in de nieuwste keuken kleuren & werkbladen materialen en moderne keukenapparatuur - Gratis keuken brochures!

Google+