Vijf stijlen voor de make-over van je keuken

Vijf stijlen voor de make-over van je keuken

5 Keukenstijlen – Zwarte industriële keuken kraan (Foto: KaboomPics, Pexels  op DroomHome.nl)

Ben je toe aan een nieuwe keuken? Zijn verschillende keukenelementen versleten of ben je uitgekeken op de stijl en inrichting van je keuken? Je kunt niet klakkeloos de oude keuken er uit halen en een nieuwe plaatsen. Een nieuwe keuken kiezen vraagt om een goede voorbereiding. Dat begint bij het bepalen van de stijl die je graag terug ziet in de keuken. Op basis daarvan kies je vervolgens de kleur, elementen en accessoires. We geven je graag vijf keukenstijlen ter inspiratie.

Industriële keuken

De industriële keuken vindt, net zoals de industriele inrichting, zijn oorsprong in fabrieksgebouwen en bijvoorbeeld lofts. De stijl kenmerkt zich door een stoere, rauwe uitstraling waarin ruwe materialen gezien mogen worden. Een bakstenen muur bijvoorbeeld, wanden van beton of metalen steunbalken. Je ziet geen tierelantijntjes, de ruimte is functioneel en de huishoudelijke apparaten en accessoires zijn robuust. Een fabriekslamp boven het keukenblok, een grote roestvrijstalen afzuigkap en een koffiezetapparaat in retro stijl. De industriële kleuren zijn zwart, grijs of betonlook met felle accenten in de vorm van accessoires. Een zwarte keuken met een rode waterkoker bijvoorbeeld, of grijstinten met oranje lampen.

Landelijke keuken

In een landelijke keuken voelt iedereen zich snel thuis. De sfeer is warm en gemoedelijk, de kleuren zijn ingetogen. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals een houten vloer, hout(look) kastdeurtjes en linnen gordijnen. Kleuren zijn licht, en natuurlijke lichtinval door grote ramen of een lichtkoepel dragen bij aan de ruimtelijke sfeer. Accessoires grijpen terug op het landelijke leven van vroeger, zoals gevlochten rieten mandjes, een kolenkit die je gebruikt als plantenbak of grote emaille pannen als decoratie aan de muur.

Mix & match keuken

In een mix & match keuken is bijna alles mogelijk, zolang het maar op elkaar aansluit. Dit type keuken is ideaal als je een deel van je oude keuken wilt behouden en wilt combineren met nieuwe elementen. Allerlei verschillende stijlen lopen hier door elkaar heen, waardoor de stijl ook wel 'bohemien' genoemd wordt. Meestal bestaat deze keuken uit een bonte verzameling accessoires en verschillende kleuren. Als basis kan een tijdloze keuken met lichte tinten worden gekozen. Daarin komen bijvoorbeeld landelijk accessoires, een koffiezetapparaat in industriële stijl en designstoelen.

5 Keukenstijlen – Zwarte moderne keuken (Foto: op DroomHome.nl)

Moderne keuken

Een moderne keuken heeft een strakke en minimalistische uitstraling. Kastjes en lades zijn greeploos, keukenapparatuur is weggewerkt in de wanden en de ruimte is functioneel ingericht zonder veel  accessoires. Rechte lijnen voeren de boventoon en je ziet weinig ronde vormen. In een moderne keuken hangt een rustige sfeer. De kleuren zijn naturel, wit en zwart, waarbij laatste spaarzaam gebruikt wordt om te voorkomen dat de keuken een donkere uitstraling krijgt.

Woonkeuken

In een woonkeuken worden wonen en koken gecombineerd. Je komt er samen om te eten, maar ook om gezellig te praten of een gezelschapsspel te spelen met het gezin, om vrienden uit te nodigen, om te werken of te ontspannen. Een woonkeuken is zowel praktisch als comfortabel ingericht met een grote tafel en goede stoelen en heeft een open keuken die je kunt betrekken bij het woongedeelte als dat nodig is. Een goed uitgedacht lichtplan is ook belangrijk, waarbij je het beste gebruik maakt van spotjes die je in verschillende richtingen kunt draaien en dimbaar zijn. Zo creëer je altijd de juiste sfeer voor ieder gewenst moment!

Google+