5x Besparen door je woning te isoleren

5x Besparen door je woning te isoleren

Woning isoleren met spouwmuurisolatie, kozijnen, ramen, dakisolatie, vloer isolatie en binnenmuur isolatie (Foto Greg RosenkE, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Je woning isoleren kan een flinke besparing opleveren. Veel isolatiemethoden zijn redelijk snel terug te verdienen. Toch is de ene methode effectiever dan de andere. Welke isolatiemethodes je kiest, is afhankelijk van je woning en je budget. Dit zijn 5 bekende isolatiemethodes die de investering weer terugverdienen.

1. Spouwmuurisolatie

Vanaf de jaren ’30 hebben alle woningen een spouwmuur. Die spouwmuur diende al als isolatie. In vergelijking met een enkelsteense muur geeft een spouwmuur veel meer comfort. Maar sinds de jaren ’80 werden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een extra vulling in de spouw. Isolatiemateriaal isoleert veel beter dan alleen een laag lucht. Ook oudere woningen worden nu vaak voorzien van spouwmuurisolatie. Er zijn verschillende methoden: het inspuiten van een schuim, het inspuiten van isolatieparels of het toepassen van glaswol of steenwol. Het is snel, praktisch, je ziet er niets van als het eenmaal is gebeurt en het bespaart je al snel 25-35% op de energierekening.

2. Kozijnen en ramen

Het grootste oppervlak van je woning wordt gevormd door de muren. Het een-na-grootste deel van het oppervlak bestaat uit je ramen. Er zijn niet veel woningen meer die nog enkelglas hebben. Maar ook dubbelglas dat ouder is dan 10 jaar is aan vervanging toe. Er zijn tegenwoordig veel betere soorten glas, zoals HR+++ en Triple glas. Ook kozijnen zijn ondertussen sterk verbeterd. Nieuwe kunststof kozijnen kunnen je goed helpen om de buitenschil van de woning efficiënt te isoleren.

3. Dakisolatie

Warme lucht stijgt op. De warmte in de woning zal dus langzaam omhoog gaan richting het dak. Als er onder het dak veel kieren zijn, kan de warme lucht gemakkelijk je woning uit trekken. In de winter is dat natuurlijk niet zo prettig. Je kunt veel geld besparen als je kiest voor dakisolatie. Er zijn twee manieren om te isoleren: van bovenaf en van onderaf. Van bovenaf is dakisolatie alleen toe te passen als het volledige pannendak wordt verwijderd. Bij bestaande bouw wordt er daarom vaak geïsoleerd vanaf onderen. Zo worden naden en kieren dichtgemaakt en verlies je geen onnodige warmte via het dak.

4. Het isoleren van de vloer

Vloerisolatie is ook een bekende vorm van isolatie. Ook dit kan op meerdere manieren. Onder vloerisolatie valt ook het isoleren van de kruipruimte onder de vloer. Deze kan worden geïsoleerd door aan de onderkant van de vloer dikke matten te bevestigen. Je kunt er ook voor kiezen om de kruipruimte (gedeeltelijk) op te vullen met bijvoorbeeld parels. Een andere vorm van vloerisolatie is isolatie van bovenaf. Dan leg je boven de ondervloer een laag isolerend plaatmateriaal en daarop leg je de dekvloer (bijvoorbeeld laminaat). Zo wordt de vloer geïsoleerd en verlies je geen warmte meer naar de koude grond.

Woning isoleren met kozijnen, ramen, dakisolatie, vloerisolatie en binnenmuurisolatie (Foto RachelW1, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

5. Isoleren van binnenmuren

Bijna altijd gaat isolatie over het isoleren van de buitenschil van de woning. Maar ook binnenmuren kunnen goed geïsoleerd worden. Dat levert je netto een grotere besparing op in je stookkosten, want je voorkomt dat de warme lucht naar plaatsen gaat waar niet gestookt hoeft te worden. Het isoleren van binnenmuren gebeurt meestal door het toepassen van voorzetwanden met isolatiemateriaal erachter.

Het isoleren van je woning heeft meerdere voordelen. Natuurlijk verlies je minder warmte, waardoor je stookkosten een stuk lager worden. Het is ook beter voor het milieu want op de lange termijn scheelt het heel veel energie. Wil je duurzaam wonen, dan is isoleren een must. En natuurlijk bespaart het ook geld en verdienen de meeste soorten isolatie zich binnen enkele jaren weer terug. 

Google+