Alles wat je moet weten over Trespa platen

Alles wat je moet weten over Trespa platen

Witte Trespa windveren (boeidelen) en gevelbekleding aan nieuwbouwwoningen (Foto: Daria Nepriakhina, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Ooit al eens van Trespa gehoord? Trespa is een plaatmateriaal van kunststof en natuurlijke materialen zoals houtvezels, dat vooral wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de afwerking van gebouwen. In dit artikel lees je alles over Trespa platen, zoals de voordelen ervan.

- Het materiaal

De eigenlijke naam van Trespa is High Pressure Laminate. De platen bestaan namelijk uit een aantal lagen die onder hoge druk zijn samengeperst. De belangrijkste laag is fenolhars die geïmpregneerd is met natuurlijke vezels. Deze laag is heel sterk, doordat de vezels onder een heel hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. Op die laag komt een toplaag, welke is gemaakt van EBC, en daar wordt gekleurd pigment aan toegevoegd. Dat betekent dat je Trespa platen in allerlei kleuren kunt kopen.

- De voordelen

Een Trespa plaat lijkt eigenlijk veel op een houten plaat, maar door de EBC toplaag heeft het toch veel voordelen ten opzichte van een plaat gemaakt van hout. Zo is een Trespa plaat heel goed bestand tegen verschillende weersinvloeden. Denk dan aan temperatuurverschillen en vocht. Ook is een Trespa plaat erg sterk, zal het niet snel buigen of breken en kun je vuil makkelijk verwijderen. Een Trespa plaat is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, ontwerpen en structuren.

- Toepassingen

Door de eigenschappen van Trespa platen, worden ze veel gebruikt voor toepassingen buiten. Ze zijn namelijk weerbestendig en sterk, waardoor ze lang mee kunnen gaan. Trespa platen worden vooral gebruikt voor gevels van gebouwen, zoals gevelplaten en windveren.

- Trespa platen bewerken

Trespa is, zoals hierboven al aangegeven, een erg sterk materiaal. Daardoor denk je misschien dat je dit plaatmateriaal moeilijk kan bewerken, maar gelukkig is niets minder waar. Eigenlijk is een Trespa plaat net zo goed te bewerken als een plaat van hardhout, je hebt er alleen goed timmerman gereedschap voor nodig. Je kunt een Trespa plaat zagen, boren en frezen maar ook verlijmen en schilderen. 

Google+