De populairste kleuren voor houten kozijnen

De populairste kleuren voor houten kozijnen

Houten kozijnen schilderen – kleuren kiezen (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Houten kozijnen zie je tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren. Toch zijn er maar een aantal kleuren die echt populair blijven. Zo zijn de kozijnen vandaag de dag stijlvol en perfect passend bij de woning en omgeving. Ontdek hier wat de populairste kleuren zijn voor houten kozijnen en wie weet word je geïnspireerd voor jouw eigen kozijnen!

Populaire kleuren

Houten kozijnen worden eerst altijd voorzien van een impregneerlaag, ofwel grondverf. Door deze laag worden alle groeven en naden gedicht, waardoor het hele houten kozijn wordt afgesloten. Wanneer dit gedaan is komt het houten kozijn in de voorlak, waarna het kozijn kan worden voorzien van de aflaklaag. De stijlvolle kleuren Wit (RAL 9010), verkeersgrijs A (RAL 7042) en antraciet (RAL 7016) blijven de populairste kleuren voor een houten kozijn.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het kiezen van de juiste kleur voor jouw kozijn, zijn er altijd zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je nadenken over de soort lak en of je gaat voor een donkere of lichte kleur. Lees hieronder een aantal zaken die je niet moet vergeten.

Voor- of aflak?

Je kunt er vaak voor kiezen om jouw kozijn te bestellen in voorlak of aflak. Ga je voor houten kozijn(en) met enkel een voorlak-laag, denk er dan aan dat je het kozijn zelf nog moet aflakken na plaatsing. Kozijnen in de voorlak mogen maximaal 18 maanden zonder aflaklaag buiten staan. Kies je ervoor om het kozijn te bestellen in de aflak, dan is deze direct klaar om geplaatst te worden. Met deze aflak hoef je er vaak de eerste 12 jaar niet meer naar om te kijken.

Houten kozijnen wit schilderen (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Donkere of lichte kleur?

Heb je voorkeur voor een lichte kleur of ga je toch voor een donkere kleur? Is dat laatste het geval, neem dan een aantal zaken in acht. Donkere kozijnen absorberen de warmte, waardoor de lak sneller wordt aangetast en het kozijn meer onderhoud nodig heeft. Lichte kleuren weerkaatsen het licht, waardoor deze minder warm worden en minder snel weren. Bij donkere kozijnen is er om het jaar een inspectie nodig, bij lichte kozijnen is dit om de twee jaar. Bij deze ‘inspectie’ controleer je zelf het kozijn of deze aan een nieuwe aflak toe is. Ook hoeven lichte kozijnen om de zes jaar een nieuwe deklaag en donkere kozijnen om de vier jaar. Uiteraard spelen weersinvloeden ook een rol op de mate en frequentie van het onderhoud. 

Kleur gekozen?

Ben je eruit en heb je jouw gewenste kleur gekozen, dan kun je jouw kozijn gaan bestellen. Een houten kozijn volledig samenstellen naar jouw wensen kan tegenwoordig gemakkelijk online. Zo kun je bijvoorbeeld bij Toelevering Online met behulp van een online configurator jouw houten kozijnen eenvoudig samenstellen in de gewenste kleur. Na het bestellen van het gewenste kozijn, krijg je deze gewoon thuisbezorgd vanaf vijf werkdagen.

Google+