De Voor- en Nadelen van een Rieten Dak

De Voor- en Nadelen van een Rieten Dak

Voordelen en nadelen van een rieten dak op een woning. (Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  op DroomHome.nl)

Er zijn uiteraard verschillende mogelijkheden om het exterieur van je woning op te knappen. Je kunt natuurlijk een gevelrenovatie uitvoeren of de tuin uitmesten. Maar om de ogen van voorbijgangers echt op jouw woning te laten vallen, laat je een rieten dak plaatsen. Rieten daken staan bekend om hun prachtige uiterlijk en er zijn meerdere voordelen en nadelen aan verbonden. In dit artikel geven we je de belangrijkste mee.

De voordelen
Hierboven noemden we het al even: een rieten dak geeft een uniek en landelijk uiterlijk aan een woning. Maar naast het feit dat velen rieten daken de mooiste dakbedekking vinden, zijn er nog een aantal voordelen verbonden aan dit type. Zo is dakbedekking van riet duurzaam en natuurlijk. Als je kiest voor een rieten dak boven een dak gemaakt van kunststof, dan kies je dus voor het milieu. Daarnaast heeft het meeste riet een holle stengel. Hierdoor wordt de woning op een natuurlijke manier geïsoleerd. Ook zal hierdoor warmte geweerd worden, waardoor de woning koel is in de zomer.

De nadelen
Voor velen is bovenstaande voldoende reden om riet als dakbedekking te laten plaatsen. Maar er moet goed rekening gehouden worden met de negatieve aspecten van rieten daken. Zo is het onderhoud van een rieten dak erg belangrijk. Zodra mos en algen hun plek weten te vinden op dit type dak, is er vaak geen houden meer aan. Het is dus erg belangrijk om het dak goed in de gaten te houden en het mos en de algen op tijd weg te halen. Een voordeel hierbij is echter wel dat het mos en de algen gemakkelijk zelf te verwijderen is met een hark. Een ander nadeel van rieten daken ten opzichte van bijvoorbeeld kunststof daken is de relatief lage levensduur. Een rieten dak gaat gemiddeld 25 jaar mee. Echter is dit afhankelijk van het onderhoud. Hoe vaker je het rieten dak onderhoud, hoe langer deze mee zal gaan. Een ander nadeel is de prijs. Voor een rieten dak betaal je gemiddeld 100 euro per vierkante meter. De prijs van een kunststof dak kost gemiddeld de helft. Rieten daken zijn er daarom voor diegenen met een groter budget, en een voorkeur voor design. 

Google+