De Voordelen van een Dakventilator

De Voordelen van een Dakventilator

Voordelen van een dakventilator op het dak van woning of appartementencomplex (Foto Pixabay.com, Skeeze  op DroomHome.nl)

Bij isolatie hoort ventilatie! We worden aan alle kanten aangespoord om ons huis zo veel mogelijk te isoleren. Bij goed geïsoleerde woningen ligt echter het probleem van ongezonde vocht en schimmelvorming op de loer. Met de nodige ventilatie kun je uitstekend de luchtkwaliteit regelen en creëer je een prettig leefklimaat in heel het huis. We gaan hier de voordelen van een dakventilator bespreken.

Dakventilatoren op alle daken

De dakventilator zorgt voor verversing van de lucht door hinderlijke geuren en dampen van niet alleen de keuken, badkamer en toilet, maar van alle ruimtes in huis af te voeren en weg te zuigen. Belangrijk is daarbij dat ventilatieroosters, (geluidsdempende) suskasten en eventueel ramen openstaan om schone lucht van buiten binnen te laten. Tussen de kamers kun je de luchtstroming verbeteren door onder de deuren zo’n 1,5cm ruimte over te laten.

Voordelen van een dakventilator – Dakventilator Zehnder MX 210 en S&P TH-500 (Foto Ventilatieshop.com  op DroomHome.nl)

Je hebt naast elektrische dakventilatoren, ook ventilatoren die aangedreven worden door wind. Bij de laatste is het nadeel dat als er geen wind is er ook geen ventilatie is. De tijd dat een elektrische dakventilor een behoorlijke herrie maakte en veel energie verbruikte ligt echt achter ons. De moderne dakventilator is energiezuinig en maakt weinig geluid. Als je goed kijkt zie je steeds vaker moderne onopvallende dakventilatoren staan op de daken van vele woningen, flatgebouwen met appartementen, kantoren, restaurants, noem het maar op.

Bepalen benodigde capaciteit dakventilator

Voordat je een dakventilator aanschaft, ga je eerst uitrekenen hoe groot de capaciteit moet zijn om het hele huis van verse lucht te kunnen voorzien. Je berekent de inhoud van de ruimte door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Deze inhoud in m3 vermenigvuldig je vervolgens met het aantal keer per uur dat de ruimte geventileerd moet worden. In het toilet en de keuken wil je de lucht vaker ververst hebben dan in de hal. De getallen van de verschillende ruimtes in huis tel je vervolgens bij elkaar op. Bij het bepalen van de capaciteit van de dakventilator moet je daarnaast ook rekening houden met de weerstand die de luchtstroom ondervindt door bochtige ventilatiekanalen, roosters en filters.

Google+