Een bewegingsmelder: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Een bewegingsmelder: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Bewegingsmelder tips: Buitenlampen met bewegingsmelder (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Misschien heb je het wel eens bij iemand anders thuis gezien als je ‘s avonds op visite kwam en de voordeurlamp spontaan aansprong. De bewegingsmelder heeft zoveel mogelijkheden waar je nog nooit aan gedacht hebt, dat wij de werking en de voordelen voor je op een rijtje hebben gezet.

Werking van de bewegingsmelder

Een bewegingsmelder heeft een sensor die op beweging reageert. Mensen, maar ook huisdieren geven namelijk warmte af in de vorm van infrarode straling. Een beweging zorgt voor een verandering in dit warmteveld en activeert zo de sensor. Deze sensor geeft dan door middel van een elektrische stroom, een signaal door aan bijvoorbeeld een lamp of alarm.

Bewegingsmelder en verlichting

Een losse bewegingsmelder kan gekoppeld worden aan verlichting binnen en buiten. Net waar je het noodzakelijk acht. Buiten is het makkelijk voor verlichting bij het openen van de voordeur of achterdeur, maar ook om ongewenste personen af te schrikken. Er zijn ook lampen waar de bewegingssensor al in zit. Van grote LED breedstralers met bewegingssensor om ineens veel licht op je erf te laten schijnen tot een mooi plafondlicht met bewegingsdetector op de badkamer, het is allemaal mogelijk.

Bewegingsmelder tips: bewegingsmelder en led breedstralers met bewegingssensor (Foto Ledlampendirect.nl  op DroomHome.nl)

De bewegingsmelders van leddirect.nl laten je het gemak en comfort zien van een direct verlichte hal, gangkast, badkamer en toilet. Zeg maar ruimtes waar je telkens maar even moet zijn. Zo heb je altijd gelijk licht en hoef je niet meer bang te zijn dat het licht blijft branden. De bewegingsmelder kun je instellen voor hoe lang het licht aan mag blijven. In de badkamer bijvoorbeeld verblijf je meestal langer dan in de hal waar je alleen doorheen loopt. Ook een nieuwe trend is om een bewegingsmelder te plaatsen bij een trap waar ledstrips onder de treden geplaatst zijn. Zo doseer je het licht precies op plek waar je het moet kunnen zien. Niet langer en niet korter!

Bewegingsmelder tips: Trap verlichting met led strips en bewegingsmelder (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Verdere bewegingsmelder mogelijkheden

Naast dat de bewegingsmelder veel gebruikt wordt met verlichting, begint deze detector ook terrein te winnen op andere gebieden in de huishouding.

Het is buitengewoon hygiënisch in het toilet en de badkamer als het licht automatisch aangaat, er zeep uit het zeeppompje komt en water uit de kraan stroomt als je je hand in de buurt houdt. Er zijn zelfs toiletten die automatisch doorspoelen. Keukenkastjes die met 1 gebaar in de ruimte vanzelf opengaan, gaan we de komende jaren zeker vaker zien in de keukenontwerpen. De handige afvalbak met bewegingssensor is al volop verkrijgbaar. Ik spreek uit eigen ervaring: Het is reuze handig en niets wordt er vies! Ook in smart home alarmsystemen wordt al veelvuldig gebruikt gemaakt van de bewegingsmelder om licht te ontsteken en stil alarm af te laten gaan.

Bewegingsmelder tips: Badkamerlampen/ spots met bewegingsmelder (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

De vele voordelen van een bewegingsmelder op een rijtje

  • Er is gelijk licht.
  • Je hebt er veel gemak van en comfort aan.
  • Muur rond de lichtschakelaars blijft schoon.
  • Bespaar energie en geld.
  • Brengt veiligheid voor jezelf en schrikt ongewenste personen af.
  • Buitengewoon hygiënisch.
Google+