Hoe wordt jouw dak getrimd?

Hoe wordt jouw dak getrimd?

Daktrimmen – EPDM plat dak trimmen (Foto: R Architecture, Unsplash  op DroomHome.nl)

Platte daken kunnen afhankelijk van het type afsluiting op verschillende manieren worden afgewerkt. EPDM-dakafwerkingen kunnen nuttig zijn bij het voltooien van deze detaillering. In deze blog bespreken we EPDM-randafdichtingen voor platte daken. Om je zo te helpen bij het bepalen welke rubberen dakafdichtingen je moet kopen.

Hoe fixeer je de randen van een EPDM plat dak?

Hoe je de randen van een EPDM-dak bevestigt, hangt af van het type afsluiting dat jij hebt.

Meestal zijn er 4 soorten aansluitingen op een plat dak. Onder tegels, bij een borstwering, tegen een muur en bij een standaard neerklapbare omtrek. Dit heet daktrimmen en je doet het om je dak te beschermen tegen lekkage, wegwaaien van dakpannen en ophoping van vuil.

Waar een rubberen dak tegels ontmoet, zou je normaal gesproken geen sierlijst gebruiken, maar de onderste paar rijen tegels verwijderen. Daarna zou je de EPDM op zijn plaats bevestigen en de tegels er bovenop terugplaatsen. Het antwoord op de vraag wat is epdm geven we hieronder.

Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer (M-klasse), of EPDM, is een synthetisch rubber dat extreem duurzaam is. Het wordt gebruikt in een groot aantal toepassingen. EPDM is hitte- en weerbestendig met zijn twee hoofdingrediënten afgeleid van aardgas en olie. Waardoor het een ideaal materiaal voor platte daken is.

Waarom de randen van een EPDM plat dak afsnijden?

Het gebruik van een daktrim om jouw EPDM dak compleet te maken heeft meerdere voordelen.

  • Als je de juiste rubberen dakranden gebruikt, kunnen deze helpen om water in de juiste richting te leiden. Zodat je geen plassen of overstromingen krijgt.
  • De bekleding zorgt voor een strakke, slimme afwerking van de rand van jouw dak. Dit is vergelijkbaar met een boeibord op een traditioneel dak. Vanaf de grond is deze bekleding wat je ziet in plaats van de EPDM op het dak.
  • EPDM-dakafwerkingen helpen voorkomen dat er water achter het rubber komt en problemen met jouw dak veroorzaakt.
  • Trims zijn een goede manier om snijranden of vouwen in het EPDM-dak te verbergen.

EPDM dakafwerkingsmaterialen

Er zijn twee hoofdtypen rubberen dakafwerking:

  • Metalen daktrimmen zijn de goedkopere optie. Ze zijn meestal gemaakt van metaal en gecoat met plastisol. Zowel om het metaal te beschermen als om een betere esthetiek te bieden. Metalen dakafwerkingen zijn meestal vrij eenvoudig. Ze vereisen ter plaatse boorgaten voor bevestigingsgaten en er kan extra werk aan het dak nodig zijn voordat de EPDM wordt geïnstalleerd.

    Metalen sierlijsten zijn heel gemakkelijk te gebruiken en kunnen met een kniptang worden gesneden om ze om hoeken te buigen. Hun slanke profiel maakt metalen lijsten bijzonder handig bij het afwerken van jouw rubberen dak tegen een muur.
  • Kunststof dakafwerking is de duurdere en hoogwaardigere optie. Deze lijsten zijn speciaal ontworpen voor stoepranden of druipranden. Ze hebben vaak een reeks hoeken, clips en bijpassende pinnen om de installatie te voltooien.

Laatste trends en handige tips voor het klussen, bouwen en verbouwen van je woning!

Google+