Hoeveel leveren zonnepanelen op per jaar?

Hoeveel leveren zonnepanelen op per jaar?

Opbrengst zonnepanelen berekenen (Foto: Los Muertos Crew, Pexels  op DroomHome.nl)

Steeds meer mensen zijn in het bezit van zonnepanelen, of overwegen deze aan te schaffen. Zeker nu de energieprijzen geen zekerheid meer bieden en torenhoog blijven, wordt het opwekken van groene energie voor een steeds grotere groep huishoudens interessant. En juist vanwege die hoge energieprijzen wordt de investering in zonnepanelen nog eens sneller terugverdiend ook. We leggen je uit hoe dat zit.

Energietarieven

Op dit moment kennen veel huishoudens een wisselend stroomtarief, iets wat variabele energiecontracten met zich meebrengen. Huishoudens met nog een vast energiecontract weten wel waar zij aan toe zijn, in tegenstelling tot hen met een variabel energiecontract. Gelukkig treedt per 1 januari 2023 het prijsplafond in, waarbij er een kWh tarief van 40 cent wordt gehanteerd - tot een maximaal verbruik van 2900 kWh in 2023. Dit prijsplafond is in ieder geval 1 jaar lang geldig.

Wie dus als huishouden in 2023 het gemiddelde van 2500 kWh aan energie heeft verbruikt betaalt hiervoor 2500 x 0,40 = 1000 euro.

Wat 2024 met zich meebrengt aan energietarieven is nu nog volstrekt onduidelijk.

Opbrengst zonnepanelen

Wanneer we uitgaan van de plaatsing van 10 zonnepanelen op een gunstig gelegen dak, zal de totale investering om en nabij 7000 euro bedragen gemiddeld (afhankelijk van de capaciteit en kwaliteit van de zonnepanelen). De opbrengst zonnepanelen naar verwachting op jaarbasis, onder gunstige omstandigheden:

  • 10 zonnepanelen met een vermogen van 360 wattpiek (Wp) leveren gemiddeld zo'n 3200 kWh op per jaar.
  • 10 zonnepanelen met een vermogen van 325 wattpiek (Wp) leveren gemiddeld circa 2925 kWh per jaar.

Wist je dat ...

Zonnepanelen wekken niet alleen tijdens zonnige dagen elektriciteit op; ook tijdens bewolkte dagen wekken zij nog een -hetzij kleiner- percentage elektriciteit op.

  • Je de gehele dag door je zonnepanelen kunt monitoren en live kunt inzien hoeveel watt zij op dat moment live opleveren, via een app. Dus ook als je op vakantie bent bekijk jij vanaf een zonnig vakantie terrasje wat jouw zonnepanelen op dat moment live opleveren.
  • Je middels grafieken en data de opbrengst uit het verleden altijd kunt teruglezen.
  • Zonnepanelen aan de voorkant uit glas bestaan en aan de achterzijde ofwel uit glas, ofwel uit folie.
  • Glas-glas zonnepanelen staan bekend om de stabiele opbrengst gedurende meerdere decennia, in tegenstelling tot glas-folie zonnepanelen.
  • Glas-glas zonnepanelen genieten altijd de voorkeur boven de iets goedkopere glas-folie zonnepanelen, aangezien glas-folie zonnepanelen op den duur steeds minder energie opwekken en de jaarlijkse opbrengst dus kan afnemen - iets wat uiteraard zonde van de investering is!
  • Je beter altijd één zonnepaneel teveel kunt aanschaffen dan één exemplaar te weinig, indien je de opbrengst dekkend wil houden voor jouw energieverbruik.

Tot slot

Zowel in Europa en natuurlijk in Azië worden zonnepanelen geproduceerd. Wil jij dat jouw zonnepanelen niet eerst duizenden milieubelastende kilometers hebben moeten afleggen vanuit China, kies dan voor de zeer hoogwaardige Duitse zonnepanelen, gewoon gefabriceerd binnen de EU. Voor de prijs hoef je het eigenlijk niet te laten aangezien beide markten concurrerende prijzen hanteren. Kies voor Duitse kwaliteit en kies voor het milieu: dat voelt goed.

Google+