Houten Kozijnen Verven: 8 Praktische Tips

Houten Kozijnen Verven: 8 Praktische Tips

8 Praktische tips voor het schilderen van kozijnen (Foto Unsplash.com, Jonatan Pie  op DroomHome.nl)

De keuze maken tussen een houten of kunststof kozijn is voor veel mensen steeds gemakkelijker geworden. Waar kunststof een plastic uitstraling kan geven, geeft hout de ramen juist een natuurlijke feel. Het is stevig, verkleurt bijna niet en de onderhoudskosten zijn betrekkelijk lager.

Daarbij kun je, in tegenstelling tot kunststof kozijnen, je houten kozijnen verven in welke kleur je maar wilt! Veel mensen verkiezen hout dus boven kunststof! Hier dan ook 8 praktische tips om jouw houten kozijnen net dat beetje extra unieke persoonlijkheid te geven!

1. Voorbereiding
Zorg zoals bij iedere schilderklus voor een degelijke voorbereiding zodat je goed georganiseerd te werk kan gaan. Je krijgt het mooiste eindresultaat als je de kozijnen losschroeft en uit de scharnieren tilt. Hierna kun je ze gemakkelijk verplaatsen naar een goed geventileerde ruimte waar je geen risico hebt op stofverspreiding (voorkom dus tocht!).

2. Schoonmaken
Verf hecht het beste op schone oppervlakken, maak de kozijnen dus goed schoon. Zorg ook altijd dat je de kozijnen even ontvet om zeker te zijn dat de verf goed hecht. Als je gaatjes of scheuren tegenkomt kun je deze gemakkelijk opvullen met een houtvulmiddel en schuur ze vervolgens gelijk waar beschadigingen zijn opgelopen.

3. Puntjes op de i
Is je kozijn klaar voor de verf? Verwijder de laatste losse deeltjes met een microvezeldoek en plak vervolgens in rechte lijnen de selectie af die geverfd gaat worden.

8 Praktische tips voor het schilderen & verven van kozijnen (Foto Unsplash.com, Khara Woods  op DroomHome.nl)

4. Grondverf
Als eerste stap ga je het kozijn in de grondverf zetten. Gebruik wel de juiste kleur. Voor lichte kleuren gebruik je wit en voor donkere kleuren gebruik je grijs. Werk van binnen naar buiten en van hoek tot hoek. Houdt een raam open voor de ontluchting.

5. Tussenstop
Als de grondlaagverf mooi glad is kun je wanneer de grondlaag droog is gaan aflakken. Mochten er verfhaartjes of stofdeeltjes op de grondlaag zijn blijven plakken, schuur de grondlaag dan eerst gelijk voordat je met de lak aan de gang gaat.

6. In de lak
Zet de lak goed aan. Je kan de zelfde techniek gebruiken als bij het zetten van de grondlaag; werk van binnen naar buiten en van hoek tot hoek.

7. Dubbel in de lak
Wanneer nodig, breng eventueel nog een tweede laag aan. Ben er wel zeker van dat je bij alle kozijnen (in het geval je er meerdere gaat schilderen) evenveel lagen lak gebruikt om kleurverschil te voorkomen.

8. Afwerking
Verwijder de tape terwijl de verflaag nog nat is om afbrokkelende lak te voorkomen. Laat daarna geruime tijd drogen voordat je de kozijnen weer terug naar hun oorspronkelijke locatie verhuist!

Google+