In 3 stappen een nieuwe verwarming kopen

In 3 stappen een nieuwe verwarming kopen

Nieuwe verwarming kopen tips (Foto: Skylar Kang, Pexels  op DroomHome.nl)

Met het kopen van een nieuwe woning of het renoveren van je bestaande woning zal een nieuwe verwarming kopen wellicht niet meteen op je prioriteitenlijstje staan. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden en een weloverwogen keuze te maken als het aankomt op je radiatoren, want er zijn nogal een paar factoren die je keuze ongetwijfeld zullen beïnvloeden. Met dit artikel helpen we je in 3 stappen een nieuwe verwarming te kopen!

Stap 1: Een nieuwe verwarming kopen: welke ruimte wil je verwarmen?

Ga je een nieuwe verwarming kopen? Kijk dan eerst naar de ruimte waarin je je nieuwe radiator wil gaan plaatsen. Aan de hand van de locatie bepaal je namelijk het type verwarming dat je nodig hebt. Zo heb je speciale radiatoren voor in de woonkamer, de hal, of voor in de badkamer. Ook heb je keuze uit diverse modellen die voor deze ruimtes geschikt zijn, zoals een hoekradiator, een designradiator, of een paneelradiator.

De grootte van de ruimte, de indeling en de mate van isolatie bepalen namelijk hoe efficiënt de verwarming zijn werk kan doen. Een woonkamer met een hoog plafond heeft bijvoorbeeld baat bij een verwarming met een grotere warmteafgifte om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. Zo’n zelfde radiator zou waarschijnlijk weer te veel energie gebruiken voor een kleine slaapkamer; daar kun je je vaak prima uit de voeten met een radiator met minder vermogen.

Daar speelt ook een stukje isolatie een belangrijke rol bij. Voor een slecht geïsoleerde ruimte of een ruimte met veel ventilatie, zoals een oudere woning of een badkamer met ramen, zal je toch echt een verwarming met wat hoger vermogen aan moeten schaffen.

Stap 2: Weet de afmetingen voordat je een nieuwe verwarming gaat kopen

Naast het model dat je wil kopen, de grootte van de ruimte en de mate van isolatie is er nog een erg belangrijke stap die je niet mag vergeten: het opmeten van de ruimte die je beschikbaar hebt. De indeling van je kamers en je meubilair bepaalt namelijk hoeveel ruimte aan de wand je hebt waar je je radiator aan kan ophangen. Houd daarbij ook rekening met de locatie van ramen en deuren en zorg ervoor dat meubels zoals banken niet te dicht bij de verwarming komen te staan.

Heb je slechts beperkte ruimte beschikbaar, maar wil je wel een nieuwe verwarming kopen? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om een verticale radiator te kopen. Deze nemen minder ruimte in dan een regulier horizontaal model, maar geven wel dezelfde hoeveelheid warmte af.

Stap 3: een nieuwe verwarming kopen met stijl (en de juiste functies!)

Heb je je nieuwe radiator op het oog? Kijk dan ook nog heel even naar het ontwerp, de kleur en de afwerking. Hoewel het standaard witte model nog vaak gekozen wordt, zijn er ondertussen al talloze radiatoren te verkrijgen in verschillende stijlen en ontwerpen, variërend van klassiek tot modern. Kies een ontwerp dat past bij de rest van je interieur. Wil je een nieuwe verwarming kopen en zorgen dat deze helemaal niet opvalt? Dan kun je deze ook nog voorzien van een ombouw.

En tot slot: let op extra’s. Veel moderne radiatoren hebben extra functies om duurzamer te zijn. Zo kun je kiezen voor een verwarming met timers, sensoren of bediening op afstand. Daarmee zorg je ervoor dat je verwarming niet onbedoeld aanstaat en onnodig energie verspild. En dat resulteert weer in lagere energiekosten. Het kan dus echt lonen om te kijken naar functies die je zelf belangrijk vindt en passen bij je levensstijl.


Laatste klussen, bouwen en verbouwen tips en trends!

Google+