Kitten: met dit stappenplan zorg je voor een superstrak resultaat

Kitten: met dit stappenplan zorg je voor een superstrak resultaat

Kitten stappenplan (Foto: R Architecture, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Niet iedereen vindt kitten even leuk omdat het al gauw een kliederboel kan worden. Een superstrak resultaat is dan ook alleen haalbaar als je netjes te werk gaat, weet wat je doet en het niet overhaast doet. Wil je weten hoe je het wél zelf kunt doen mét mooi resultaat? We zetten het stappenplan voor je op een rij.

Voorbereiding

Allereerst is het slim om alle kitbenodigdheden in huis te halen. De juiste kit én minstens zo belangrijk: het pistool of de houder. Heb je dit nog niet? Neem dan een kijkje bij Mastertools.nl voor een breed assortiment. Daarnaast raden we je aan oude kleren aan te doen, want kit gaat niet al te makkelijk uit je kleding. Ook is het verstandig om het raam open te zetten tijdens én na het kitten. Tot slot is het slim om een natte doek en een emmertje of bakje water bij de hand te houden om je handen tussentijds schoon te maken.

Zelf kitten in 8 stappen:

Stap 1: Oude kit verwijderen

Zitten er nog oude kitresten? Dan is het noodzakelijk deze allereerst te verwijderen. Over de oude kitresten heen kitten is namelijk niet aan te raden. Het beste kun je een speciale kitkrabber voor gebruiken.

Stap 2: Oppervlak vet- en stofvrij maken

Net als bij elke plak- en schilderklus is het ook hierbij noodzakelijk om het oppervlak allereerst vet- en stofvrij te maken voor je gaat kitten. Begin eerst met het grove stof en vuil weg te zuigen met een stoffer of stofzuiger en maak alles daarna helemaal vetvrij met een sopje. Daarna is het belangrijk dat je alles goed droog maakt.

Stap 3: Afplakken

Niet iedereen doet dit, maar wil je zeker weten dat het eindresultaat loeistrak wordt dan is het afplakken van de randen een goed idee. Ook voorkom je hiermee kitvlekken op de muur of vloer.

Stap 4: Tube opensnijden

De punt van de nieuwe kittube dien je zelf af te snijden of knippen. Het fijne hieraan is dat je zelf kunt bepalen hoe groot de opening zal zijn. Kijk dus goed hoe breed de kitrand moet worden en hoe breed de opening van de tube dus moet zijn. Knip liever eerst te smal af en pas zo nodig nog aan, want eenmaal te groot afgesneden kun je niet meer kleiner. En een te dikke kitrand wil je natuurlijk ook niet.

Stap 5: Testen

Zeker wanneer je nog geen ervaren kitter bent is het verstandig om eerst even uit te proberen op een stuk karton of restant bouwmateriaal. Voor het strakste resultaat is het namelijk heel belangrijk om de vloeiende beweging onder de knie te krijgen.

Daarnaast kan het ook geen kwaad om van tevoren even met het kitpistool langs de randen te gaan zonder daadwerkelijk te kitten. Op die manier kom je er namelijk achter wat de moeilijke hoekjes zijn en waar je dus extra secuur te werk moet gaan.

Stap 6: Klaar om te kitten

Zoals gezegd is het belangrijk dat je continu die vloeiende beweging vasthoudt en secuur te werk gaat. Daarnaast is het belangrijk dat je het kitpistool in een hoek van 45 graden houdt, niet te veel kit gebruikt, rustige bewegingen maakt en dat je aan het eind van de rand pas loslaat en de stang loslaat.

BONUSTIP: Kom je niet gemakkelijk bij bepaalde hoekjes, dan kun je de spuitmond voorzichtig buigen door ‘m te verwarmen met een aansteker.

Stap 7: Kitrand afstrijken

Om de kitrand af te strijken kun je water en zeep gebruiken, maar zorg wel dat het een neutrale zeep zonder citroenzuur is. Anders wordt je nieuwe kit direct aangetast. Dit afstrijken kun je bijvoorbeeld met een kwast of een spuit doen.

Daarna kun je de overtollige kit weghalen. Veel mensen doen dit met een natte vinger, maar met een multitool, een mesje of een houten latje krijg je een strakker resultaat. Zorg er echter wel voor dat je de kit altijd vlak afstrijkt en nooit met een hol voorwerp. Anders zal het water erin blijven staan.

Bij het afstrijken is het noodzakelijk dat je de kit lichtelijk aanduwt zodat de kit ook daadwerkelijk de naden goed opvullen. Maar… duw ook weer niet te hard, want dan kan de kit hol worden.

Stap 8: Tape verwijderen en klaar

Tot slot verwijder je de tape en ben je klaar. Doe dit wel zo snel mogelijk na het afstrijken, want dan blijft de rand superstrak.

Google+