Wat moet ik weten voordat ik een lichtstraat koop?

Wat moet ik weten voordat ik een lichtstraat koop?

Lichtstraat plaatsen in de keuken (Foto Cottonbro Studio, Pexels  op DroomHome.nl) 

Om natuurlijk licht in je huis te brengen, kun je hiervoor dakramen of een lichtstraat gebruiken. Lichtstraten zijn de laatste jaren populair. Bovendien zijn ze meer betaalbaar dan glazen plafonds en krijgt elke kamer van jouw huis toch licht. Omdat lichtstraten een permanente toevoeging zijn, kunnen ze mogelijk de waarde van je huis helpen verhogen.

Optimaal gebruik maken van natuurlijk licht is een manier om warmte, karakter én licht toe te voegen aan je huis of bedrijfspand. Een lichtstraat is een mooie techniek hiervoor, want de lichtstraat wordt meestal geïnstalleerd op plaatsen waar conventionele ramen niet geplaatst kunnen worden. 

Naarmate meer huiseigenaren zich bewust worden van de vele gezondheidsvoordelen van natuurlijke verlichting, neemt de vraag naar lichtstraten toe. Het installeren van deze lichtstraat is echter geen eenvoudig doe-het-zelf project; er komt namelijk veel bij kijken en er zijn bepaalde beslissingen die je moet nemen. Het inschakelen van een specialist monteren lichtstraat kan waardevol zijn.

Lichtstraat plaatsen in een woning (Foto Jean Luc Benazet, Unsplash  op DroomHome.nl)

Eén van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden, is waar je de lichtstraat moet plaatsen.

De plaatsing van lichtstraten hangt uiteindelijk af van het dak

Behalve dat de plaatsing van de lichtstraten afhangt van het dak, maakt het ook uit welke type lichtstraat je kiest. De plaatsing van je dakraam en de hoeveelheid licht die het binnenlaat, zullen een grote invloed hebben op de hoeveelheid energie die je bespaart en de hoeveelheid zonnewarmte die je huis binnenkomt.  Raadpleeg een vakman om meer te weten te komen over wat je kunt verwachten tijdens en na de installatie van een lichtstraat. Informeer ook meteen naar de verschillende soorten lichtkoepel uitbouw én of dakramen op het noorden of op het zuiden het beste zullen werken in de ruimte die je in gedachten hebt.

Wanneer mensen ervoor kiezen om dakramen in hun slaapkamer te hebben, kiezen ze er vaak voor om deze dakramen boven hun bed te plaatsen. Hoewel dit mooi kan zijn, moet je wel bedenken dat ‘s  morgens vroeg het licht je wakker kan maken. Kies je voor een verduisterend rolgordijn, besef dan dat je kamer er anders uit komt te zien. 

Bedenk welke delen van je keuken het meeste licht nodig hebben voordat je de lichtstraat installeert

Houd in gedachten dat zonlicht je meubels geleidelijk aantast, waardoor eventuele kostbare stoffen aangetast worden. Daarom is het verstandig om je nieuwe lichtkoepels uit de buurt van kostbare woonkamermeubels te houden en kies voor een UV-beschermende beglazing in plaats van een lichtstraat. 

Daarnaast heeft een dakraam invloed op de manier waarop het licht zich verplaatst in je huis. Daarom moet je serieus nadenken over de vorm van je lichtstraat. Wanneer je een dakraam of lichtstraat installeert, kan het waardevol zijn om te kijken naar de lichtverdeling in de ruimte. Wil je gericht licht in een kamer, gebruik dan lichtkoepels: dakramen en lichtstraten met rechte randen. 

Dakramen geven de indruk van meer ruimte

Wil je meer ruimte in je huis? Dan zijn lichtstraten de ideale oplossing. Je zou altijd kunnen denken aan het bouwen van een aanbouw aan je huis, maar als je iets subtielers wilt, is het installeren van een lichtstraat een geweldige keuze. Een dakraam voegt extra licht toe aan een kamer en geeft de indruk van dat je meer ruimte hebt. Dit is vooral handig in kleinere kamers.

Google+